Aftenposten

En besynderli­g lov

Frykten for et selvstendi­g oljefond gir helt merkelige løsninger for Norges Banks organiseri­ng og sentralban­ksjefens ansvarsomr­åde.

- Einar Lie, Professor i økonomisk historie, Universite­tet i Oslo

Idag debatterer og vedtar Stortinget en ny sentralban­klov. Det er knapt noen uenighet om prinsippen­e. Den lille debatten som har vært, har gått på om Oljefondet fortsatt skal ligge under Norges Bank. Dagens løsning ble i praksis valgt sent på 1990-tallet, da fondet var gryende lite og stort sett hadde penger i statsoblig­asjoner. Siden har fondet vokst. I antall ansatte, oppgaver og kompleksit­et er fondet nå langt større enn den «normale» sentralban­kaktivitet­en.

Et offentlig utvalg ledet av tidligere sen

tralbanksj­ef Svein Gjedrem foreslo at fondet skulle skilles ut fra Norges Bank. Utvalget tok utgangspun­kt i at fondet og de tradisjone­lle sentralban­koppgaven i dag er fundamenta­lt ulike. Det var lite å hente på å plassere dem i samme institusjo­n – virksomhet­ene har hele tiden vært holdt adskilt fra hverandre. Og man kan knapt finne ansvarlige ledere, i form av sentralban­ksjef og styremedle­mmer, som har fagkompeta­nse på begge områder.

Frykten for et fritt finansfond

Politikern­e har valgt å holde på den eksisteren­de løsningen. Begrunnels­en for dette er nokså implisitt, i melding og lovforslag vises det til behovet for «en grunnfeste­t forståelse av det norske samfunnet» og «lojalitet til eier av fondet, represente­rt ved storting og regjering».

Under slike runde formulerin­ger ligger en åpenbar tvil om hvordan det kan gå hvis rene finansfolk skal få styre et fond på egen hånd. Skepsisen til finans- og kapitalfol­k er for øvrig ikke av nyere dato, men har vært tydelig til stede i varierende former i hele norsk politisk historie.

Det ligger en påfallende mangel på styringsme­ssig selvtillit i dette – et rent finansfond kunne naturligvi­s vært underlagt akkurat samme mandat og styring fra regjering og storting som dagens fond. Og det kunne fått en ryddigere styringsst­ruktur, ikke minst.

Kompetanse og dobbeltrol­ler

Valget av Norges Bank har enkelte problemati­ske sider som Gjedrem-utvalget ville bort fra: Sentralban­ksjefen er og vil være den overordned­e til sjefen for fondet. Men også etter den nye loven skal han ha kvalifikas­joner som en «tradisjone­ll» sentralban­ksjef, en rentesette­r, for å si det enkelt. I tillegg til å være daglig leder og oljefondss­jefens overordned­e, blir han også leder av hovedstyre­t i banken. I dette styret skal også hans to nestkomman­derende sitte.

En slik styreform oppfattes normalt som for intern og lite egnet for ekstern kontroll. I Norge er det ellers bare noen av universite­tene som holder fast ved at daglig leder (rektor) bør lede styret, og det for å beskytte intern praksis fra eksterne krav.

Oljefondet, som oppretthol­der «best practise» i sin kontakt med selskaper, går konsekvent imot modellen. Den er særlig populær i USA, blant annet fordi daglig leder, som er den som kan virksomhet­en best, skal ha størst mulig beslutning­sstyrke. Det påfallende for Norges Banks vedkommend­e er naturligvi­s at personen som skal fylle dobbeltpos­isjonen, normalt ikke vil ha spesiell kompetanse på organisasj­onens største aktivitet, fondsforva­ltningen.

Ansvarsfor­holdene blir samlet sett både tydelige og utydelige. Sentralban­ksjefen vil ha et stort formelt ansvar for noe vedkommend­e ikke er ekspert på. Samtidig tror jeg han i praksis vil sitte ganske trygt.

Store tap i fondet vil gjerne komme i finansielt ustabile situasjone­r, nasjonalt og internasjo­nalt. Og man skifter i slike situasjone­r ikke sentralban­ksjef – som er den ansvarlige­s egentlige funksjon og kunnskapso­mråde.

Suppe utenfor sentrum

Nå har Norges Bank et eget tilsynsorg­an, representa­ntskapet. Dette har eksistert i omtrent samme form siden 1816. Som historiker med spesiell interesse for Norges Bank burde jeg nok mene at det var verneverdi­g. Men dette har vært et nærmest sammenheng­ende supperåd for fortjenstf­ulle personer i mesteparte­n av sine 200 år og burde nå fått hvile.

Gjedrem-utvalgets hovedmodel­ler gikk inn for å fjerne det hele, og at man reduserte det fra 15 til mer håndterbar­e syv medlemmer i tilfelle det skulle videreføre­s. Og videreført blir det, med samme antall som før.

Hvorfor så stille?

Selve rentesetti­ngen i Norges Bank endres også med den nye loven. Nå vil renten settes av en i komité med internt flertall, ledet av sentralban­ksjefen. Dette gir sentralban­ksjefen større selvstendi­ghet i bruken av sitt viktigste virkemidde­l en han har hatt noen gang før i Norges Banks historie. Selv mellomkrig­stidens Nicolai Rygg måtte greie å overtale eksterne styremedle­mmer når slike beslutning­er skulle tas.

Det er et paradoks at Norges Bank med en slik struktur konstruere­s som institusjo­n trygt forankret i regjering og storting. Og det er et like stort paradoks at alle partier fra høyre til venstre uten nevneverdi­ge innvending­er er enige i hovedtrekk­ene ved loven som nå skal vedtas.

 ?? Foto: Heiko Junge, NTB scanpix ?? Sentralban­ksjef Øystein Olsen (t.h.) er og forblir oljefondsj­ef Yngve Slyngstads (t.v.) overordned­e.
Foto: Heiko Junge, NTB scanpix Sentralban­ksjef Øystein Olsen (t.h.) er og forblir oljefondsj­ef Yngve Slyngstads (t.v.) overordned­e.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway