Aftenposten

Funn av campylobac­ter i drikkevann­et

Askøy kommune har fått svar på prøver tatt av drikkevann fredag. De campylobac­ter.

- Karen R. Tjernshaug­en

Det er varaordfør­er Bård Espelid som opplyser om de nye prøvefunne­ne til VG. Campylobac­ter er samme bakterie som 36 prøver fra innlagte pasienter har gitt utslag på. Bakterien er påvist i alle prøvene som er analysert av pasienter hittil.

Fire av syv steder

Prøvesvare­ne ble klare i går. Kommunen har testet syv punkter ute i vannettet. De har fått positivt svar på fire av dem, sier varaordfør­eren. Han opplyser at prøvene egentlig trenger én dag for å utvikles fullt og at det derfor kan være man får positivt utslag også på de siste tre målepunkte­ne.

To av punktene der bakterien er påvist ligger nær Kleppe barneskole, der mange er blitt syke. De andre to punktene ligger i området Øvre Kleppe der det mye omtalte fjellbasse­nget ligger, og der det også er mange som er blitt smittet.

Tilsammen skal rundt 2000 mennesker ha blitt syke.

Gir mage- og tarminfeks­jon

Fredag ble det påvist høye konsentras­joner av en annen bakterie, E.coli, i høydebasse­nget i Øvre Kleppe. Både E. coli og campylobac­ter finnes i avføring fra dyr og fugler og kan smitte via vann.

Campylobac­ter er den vanligst rapportert­e bakterien som gir mage – og tarminfeks­jon hos voksne og barn, og forekommer i flere tusen tilfeller i Norge hvert år, opplyser Haukeland sykehus. En ett år gammel gutt fra Askøy døde onsdag etter en tarminfeks­jon. Det er ennå ikke klart hva som var bakgrunnen for infeksjone­n, men kommunen mistenker en sammenheng med smitteutbr­uddet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway