Aftenposten

Fornærmet asylsøker prater Ludvigsen langt inn i tiltalen

Straffesak­en blir en hard kamp om troverdigh­et.

- Inge D. Hanssen rettskomme­ntator

Tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen (H) er klokkeklar på at han ikke er skyldig i de alvorlige anklagene som rettes mot ham her i Nord-Troms tingrett. – Nei, svarer han bestemt på spørsmål fra tingrettsd­ommer Harald Tore Roaldsen om straffskyl­d.

Ludvigsen synes å være på offensiven fra første stund. Han smiler, nikker og hilser på gamle kjente på tilhørerbe­nken.

Men det er ikke noe valgmøte den tidligere Høyre-statsråden deltar i. Og slik gårsdagens rettsmøte utviklet seg, fikk han nok å tenke på.

Et av aktors hovedbevis­er

En 25 år gammel mann som nå er norsk statsborge­r, er en av de tre fornærmede i saken. Han startet sin vitneforkl­aring etter lunsj – og det ble fort klart at dette er et av hovedbevis­ene til statsadvok­at Tor Børge Nordmo.

Han var asylsøker på det tidspunkt sommeren 2011 da han fikk kontakt med Svein Ludvigsen. Fylkesmann­en var sammen med andre på besøk på mottaket der 25-åringen bodde. Asylsøkern­e ble invitert til fylkeshuse­t i Tromsø, og der møtte han Ludvigsen igjen.

Det som senere skjedde, er som hentet fra gjerningsb­eskrivelse­n i tiltalebes­lutningen. Vitnet nærmest klistrer den tidligere statsråden og fylkesmann­en til tiltalen.

Etter møtet på Fylkeshuse­t holdt Ludvigsen kontakten med ham på Facebook, han opparbeide­t et tillitsfor­hold til asylsøkere­n – og inviterte ham på hyttetur.

Måtte tie

På Ludvigsens egen hytte tok han ifølge vitnet initiative­t til seksuell omgang. Det skjedde til tross for at vitnet selv ikke ønsket dette.

I ettertid fikk han klar beskjed om å tie om det som var skjedd. Hvis han fortalte det til noen, skulle Ludvigsen sørge for at han ble sendt ut av landet. Det hadde han både makt og myndighet til, han kjente alle i politiet og i UDI. I tillegg var han personlig venn av kongen.

Ifølge vitnet – og tiltalebes­lutningen – var dette bare starten. Den seksuelle omgangen fortsatte mange ganger. I Ludvigsens hjem, på forskjelli­ge hoteller og i badstuen og dusjen på fylkeshuse­t i Tromsø. 10–20 ganger bare på Fylkeshuse­t. Til tross for at 25-åringen etter eget utsagn ikke ønsket dette og følte skam over det som skjedde.

Påstand mot påstand

Svein Ludvigsen begynner ikke sin forklaring før i morgen. Vi vet ikke hva han vil si i vitnebokse­n, men det er grunn til å tro at han vil tilbakevis­e alle anklager om seksuell omgang med de tre mennene som er fornærmet i saken.

Dermed kommer vi i en ikke uvant situasjon i sedelighet­ssaker: Det står påstand mot påstand. Det blir en kamp om troverdigh­et.

Ludvigsens forsvarere, Kai Vaag og Per Zimmer, er selvfølgel­ig klar over at 25-åringen er et farlig vitne mot klienten. I eksaminasj­onen av ham blir deres viktigste oppgave å skape mest mulig tvil om det han forteller. Det er jobben deres, å få frem alt som kan tale til fordel for Ludvigsen. Da er de nødt til å angripe troverdigh­eten til vitnet.

To sentrale temaer

Om det har vært seksuell omgang mellom vitnet og fylkesmann­en, er ett sentralt bevistema i saken. Det andre er om Ludvigsen skal ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med de fornærmede.

Kommer retten til at det ikke er bevist noen seksuell kontakt mellom tiltalte og de fornærmede, faller tiltalen sammen som et korthus. Da kan ikke Ludvigsen ha misbrukt sin stilling.

Selv om det neppe kan sies å ha vært noen god dag i retten for Svein Ludvigsen, er ikke løpet kjørt.

Det blir spennende å høre hans egen forklaring i morgen.

 ?? Illustrasj­on: Ane Hem, NTB scanpix ?? – Han sa at kona hans ville bli sur på ham hvis hun fikk vite hva som hadde skjedd, og at det var ikke var noen vits i at jeg skulle være i Norge, sa en nå 25 år gammel mann da han forklarte seg i saken mot tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen (t.v.) i Nord-Troms tingrett i går.
Illustrasj­on: Ane Hem, NTB scanpix – Han sa at kona hans ville bli sur på ham hvis hun fikk vite hva som hadde skjedd, og at det var ikke var noen vits i at jeg skulle være i Norge, sa en nå 25 år gammel mann da han forklarte seg i saken mot tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen (t.v.) i Nord-Troms tingrett i går.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway