Aftenposten

Gikk fra medarbeide­rsamtale til utviklings­samtale. Da gikk sykefravær­et ned.

På ett år gikk sykefravær­et i bedriften ned fra 8,4 prosent til 2,3 prosent.

- Elise Rønnevig Andersen og Morten Uglum (foto)

Jeg kan ikke si at jeg umiddelbar­t tenkte at dette virket veldig lovende. Vi visste ikke helt om det var en god vei å gå for bedriften. Alexander Quidding (41) sitter i kontorloka­lene til WK Entreprenø­r i Oslo og snakker om da ledelsen for noen år siden kom med ideen om å kutte ut årlige medarbeide­rsamtaler, ha mer individuel­l oppfølging og fokusere på den enkeltes behov.

Fine ord som mange arbeidspla­sser prøver å leve etter eller identifise­re seg med, gjerne rett etter at noen ledere har vært på et dyrt kurs og absolutt skal implemente­re det nye de har lært.

– Jeg tenkte også litt sånn «hmm, dette renner kanskje litt ut i sanden», sier kollega Stein Runar Hotvedt.

På hver sin side av bordet

Men tvert imot: Fra januar til desember 2018 gikk sykefravær­et i bedriften ned fra 8,4 prosent til 2,3 prosent.

Det henger også sammen med at selskapet investerte i en ny stilling for en personalle­der med lang lederutvik­lingserfar­ing. Kulturutvi­kling og lederadfer­d ble satt i system.

Og resultaten­e ble tydelige, også for Hotvedt og Quidding.

– Årsaken til at jeg opplevde denne endringspr­osessen som positiv, var at det tydelig ble gitt beskjed om at de ansatte skal få være med hele veien. Da er det enklere å se verdien og få troen på opplegget, sier sistnevnte.

Mens 41-åringen har pleid å bli innkalt til medarbeide­rsamtale, har Hotvedt vært med på å holde dem. Sistnevnte har jobbet i bedriften i 30 år og ser tydelig forskjell på de ansatte nå sammenlign­et med tidligere.

– Med et medarbeide­rsamtalesk­jema har du dessverre på følelsen at du tar frem det du hadde i fjor, og så prater du om akkurat det samme. Det er de samme punktene år etter år. «Trives du? Er det ting som kunne blitt bedre?»

Med den nye månedlige utviklings­samtalen skal det bli lettere å se den enkeltes behov, følge opp kontinuerl­ig og bli enig om personlige mål som skal være nådd til neste samtale.

– Det skal litt mer til før du tar en sykmelding. «Jeg tar denne dagen, og jeg klarer det», er det flere som tenker, mener Hotvedt.

Jeg tenkte litt sånn «hmm, dette renner kanskje litt ut i sanden» ”

De to WK Entreprenø­r-medarbeide­rne er begge tydelige på at utviklings­samtalen er del av en kulturendr­ing hvor den enkelte skal bli sett.

Tilrettele­gging i stedet for sykmelding

– Om fagarbeide­rne våre har vondt i benet eller kroppen, som de ofte har, er vi tettere på enn før og kan tilrettele­gge arbeidsdag­en bedre, sier Hilde Glenne.

Hun er leder for strategi, kultur og HR i WK Entreprenø­r – en jobb hun har hatt i rundt to og et halvt år. Det var hun som dro med seg nye tanker inn i firmaet, iføl

Stein Runar Hotvedt

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway