Aftenposten

Bedriftene melder om gode tider. Norges Bank svarer med økt rente.

Bedriftene forteller Norges Bank om den sterkeste veksten siden 2012. Da er det på tide å sette renten ytterliger­e opp.

- Sigurd Bjørnestad

Drøyt 300 bedrifter har deltatt i siste spørrerund­e i Norges Banks regionale nett verk. De melder at produksjon­sveksten de siste tre månedene er den høyeste siden høsten 2012. Resultaten­e fra spørrerund­en ble lagt frem i går.

Bemannings­byrået Manpower har det samme budskapet. Det kvartalsvi­se barometer for arbeidsmar­kedet viser at bedriftene vil ansette flere.

– Det er en grunnlegge­nde optimisme i det norske arbeidsmar­kedet. Vi får inn positive signaler fra bedrifter over hele landet, sier konsernsje­f Maalfrid Brath i Manpower. På Østlandet har ikke optimismen knyttet til sysselsett­ingen vært større på åtte år, melder Manpower.

Renten blir økt

Norges Bank har spurt bedriftene i perioden 29. april −24. mai. Banken bruker spørreunde­rsøkelsene for å få et mest mulig ferskt inntrykk av temperatur­en i økonomien.

Undersøkel­sen inngår i et stort beslutning­sgrunnlag når Norges Bank setter renten. Neste rentemøte er allerede 20. juni. Norges Bank har sendt ut klare signaler om at renten da blir satt opp for tredje gang siden september i fjor.

Spirer til forandring

Norges Banks undersøkel­se er slik utformet at den forteller om trender og små endringer som ikke uten videre blir fanget opp i den offisielle statistikk­en. Uten at det er tallfestet, skriver Norges Bank om tilbakemel­dingene fra bedriftene:

Økt netthandel gir behov for flere og større lagerbygni­nger.

Samtidig investerer flere av butikkjede­ne i løsninger for netthandel.

Industrien investerer i mer miljøvennl­ig produksjon. «En del» av bedriftene melder at bærekraft og gjenbruk demper forbruksve­ksten.

På den annen side: Miljøhensy­n ser ikke ut til å redusere reisingen. Nordmenn liker fortsatt å fly.

Kommunesam­menslåinge­ne ser ut til å trekke opp investerin­gene i kommunesek­toren. Men noen forklaring blir ikke gitt.

Øker neste uke

Meglerhuse­t DNB Markets skriver om tallene fra Norges Banks nettverk: «En renteøknin­g neste uke er svært sannsynlig og dagens tall fra nettverket peker i retning av ytterliger­e renteøknin­ger»

Men det er også krefter som holder renten på dagens nivå: « ..., utviklinge­n i priser og lønn er stabil, utsiktene er svakere i utlandet og oljeprisen har falt. Norges Bank kan følgelig ta en pause etter økningen i juni». Gode tider er godt nytt for tryggheten i arbeidsmar­kedet. Manpower har spurt 750 norske arbeidsgiv­ere om de har behov for å øke, redusere eller holde på antall ansatt det enst kvartalet .

For hele landet og alle næringer svarer 12 prosent at de vil øke og 3 prosent at de vil kutte. Det sterke arbeidsmar­kedet kan forsterke lønnsvekst­en. Det vil øke prisvekste­n. Derfor er renten på vei oppover, som en pris å betale for gode tider.

 ??  ??
 ?? Foto: Heiko Junge, NTB scanpix ?? Sentralban­ksjef Øystein Olsens jobb er å trekke i bremsen i gode tider. Prisvekste­n skal ligge rundt 2 prosent årlig for å holde høy og stabil sysselsett­ing.
Foto: Heiko Junge, NTB scanpix Sentralban­ksjef Øystein Olsens jobb er å trekke i bremsen i gode tider. Prisvekste­n skal ligge rundt 2 prosent årlig for å holde høy og stabil sysselsett­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway