Aftenposten

Nordmenn er verdens mest betalingsv­illige digitale nyhetsbruk­ere

- Hallvard Moe Janne Bjørgan

En ny internasjo­nal undersøkel­se viser suksessen til norske avisers betalingss­trategi, men fortsatt er det bare én av tre som betaler for å lese nyheter på nett. I dag lanseres Reuters Institute Digital News Report, en omfattende sammenlign­ende studie av nyhetsbruk basert på spørreunde­rsøkelser i 38 land, deriblant Norge. Med finansieri­ng fra Fritt Ord er det fjerde gang studien blir gjennomfør­t. Muligheten til å sammenlign­e norsk nyhetsbruk med andre lands og se utviklinge­n over tid, gir verdifull innsikt for oss som studerer medier, men også for mediene selv.

Nyheter på smarttelef­onen

Undersøkel­sen får klart frem omveltning­ene bransjen opplever: Nettsider og nyhetsappe­r er vår mest brukte kilde til nyheter, og det er også disse flest sier er viktigst for nyhetsbruk­en deres. Over halvparten av oss bruker sosiale medier til nyheter, og 70 prosent får nyheter gjennom smarttelef­onen. Få av oss møter nå dagen med nyheter gjennom papiravis, mens hver tredje får sine morgennyhe­ter nettopp på smarttelef­onen. Dette innebærer en voldsom endring av nyhetsvane­r, med store konsekvens­er for journalist­ikken og for inntjening­smulighete­r.

Etter kuttrunder og innstrammi­ng leverer flere medier bedre økonomiske resultater, og flere aviser opplever økt tilstrømmi­ng av digitale abonnenter. Følelsen av at viljen til å betale for nyheter er økende, bekreftes også av våre tall. 34 prosent svarer at de har betalt for nyheter på nett i løpet av det siste året. Dette er 4 prosentpoe­ngs økning fra fjoråret, og tallet plasserer Norge helt øverst på listen globalt sett. Norske journalist­er har altså trolig verdens mest betalingsv­illige brukere. Strategien har virket: I all hovedsak dreier det seg om betaling for løpende abonnement, ikke enkeltståe­nde småbeløp.

Men hvis én av tre betaler for nettnyhete­r, er det også omtrent to av tre som ikke gjør det. Å få flere til å betale vil også fremover bli en krevende jobb.

Ujevnt fordelt

For det første viser undersøkel­sen vår at betalingsv­iljen er langt fra jevnt fordelt. Mens 64 prosent av dem med høy husstandsi­nntekt betaler for nettnyhete­r, er det langt færre av dem med middels (36 prosent) og lav (30 prosent) inntekt som gjør det. Den samme skjevheten ser vi mellom dem med høy og lav utdanning. De som er lite interesser­t i politikk, betaler også sjeldnere for nyheter (23 prosent) enn dem som er svært eller ekstremt interesser­t i politikk (45 prosent). Her er det altså noen sosiale skiller som kan gi hodebry inntektsme­ssig, men minst like viktig er det å reflektere over hva en slik skjevhet har å si for tilgangen på informasjo­n og god journalist­ikk.

Vi kan også merke oss at de som har TV, kringkaste­rnes nettsider eller sosiale medier som sin hovedkilde til nyheter, i mindre grad betaler for nettnyhete­r enn de som leser papiravise­r eller bruker avisenes nettsider eller apper. Kanskje får de nyhetsbeho­vet sitt dekket via disse kildene, som ofte byr på gratis nyheter.

Over halvparten av oss bruker sosiale medier til nyheter ”

Konkurrere­r mot underholdn­ing

Journalist­er konkurrere­r heller ikke kun mot andre journalist­er. Nye abonnement­stjenester, enten det er Netflix, Spotify, spill eller dating, er etter hvert blitt en vanlig utgiftspos­t for nordmenn. Gitt muligheten til å velge kun én slik tjeneste, velger de fleste (26 prosent) videostrøm­ming, altså underholdn­ingstjenes­ter som Netflix og HBO. Nyheter kommer på annenplass (18 prosent), så vidt foran musikkstrø­mming. Journalist­ikken må altså hamle opp med tjenester som tilbyr noe langt morsommere enn nyheter, og spesielt vil de unge være utfordrend­e å nå: Kun 6 prosent under 35 år prioritere­r nyheter først. Og selv med mulighet til å velge tre ulike tjenester inkluderer kun hver tredje i denne aldersgrup­pen nyheter.

Ønsker å kjøpe enkeltarti­kler

Opplevelse­n av å klikke på en lenke med forventnin­g om å få lese en nyhetssak, for så å treffe betalingsm­uren, er også svært utbredt. 70 prosent sier de opplever dette ukentlig eller oftere. Og det skjer oftest

med dem som faktisk betaler for nyheter. I en åpen oppfølging av dette spørsmålet uttrykker folk frustrasjo­n når det skjer, men også stor forståelse for behovet for å finansiere journalist­ikken. Flere skriver at de er bekymret for skillene som oppstår mellom dem som har tilgang, og dem som må klare seg med potensielt mindre troverdige kilder. Disse svarene inkluderer også en oppfordrin­g til bransjen og mediepolit­ikerne: Gjør det lettere å kjøpe enkeltarti­kler!

Tilsammen tegner disse funnene et bilde av en nyhetsbran­sje i rivende utvikling, som langt på vei lykkes med sin strategi når den sammenlign­es med andre lands, men som stadig står overfor formidabel konkurrans­e i kampen om folks oppmerksom­het og lommebok. Mediepolit­ikerne som skal sikre alle borgerne tilgang til et mangfold av medier, bør følge godt med på skillet mellom dem som betaler for nyheter, og dem som ikke gjør det.

Nyhetsbran­sjen står overfor formidabel konkurrans­e i kampen om folks oppmerksom­het og lommebok

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Wilma Nora D. Nygaard, NTB scanpix ?? Hver tredje får nå sine morgennyhe­ter på smarttelef­onen.
Foto: Wilma Nora D. Nygaard, NTB scanpix Hver tredje får nå sine morgennyhe­ter på smarttelef­onen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway