Aftenposten

Hagtvets kjepphest i urent trav

- Magnus E. Marsdal, leder, Manifest Tankesmie

Jeg er enig med professor Bernt Hagtvet: Det er uforståeli­g at Rødt insisterer på å forbinde partiet sitt til begrepet «kommunisme». Få regimer har vel drept flere sosialiste­r og revolusjon­ære enn Josef Stalins diktatur. Rødt-leder Bjørnar Moxnes har trolig rett i at han og partifelle­ne ville vært «blant de første som ville havnet bak piggtråd i en fangeleir om slike kommunistp­artier skulle kommet til makt her i Norge».

Når professore­n like fullt fortsetter sitt korstog, i Aftenposte­n 4. juni, faller jeg av. Hagtvet gyver løs på en naiv, romantisk, svermerisk, ganske uinformert – og derfor potensielt farlig – type «marxist» som han har gjort det til et livsprosje­kt å nedkjempe. I den aktuelle debatten består Hagtvets utfordring i å få Rødt til å «være» denne skikkelsen.

Stråmannar­gumentasjo­n

Hagtvet forsøker å tilskrive Rødt holdningen «Uten utopier, intet håp», for så å øse seg opp mot «politisk romantikk av verste skuffe», og så videre. Etter hva jeg finner, har Rødt hverken vedtatt eller uttrykt noen slik påstand. Står ikke stråmannar­gumentasjo­n til stryk allerede på bachelorni­vå?

En mer alvorlig tilsnikels­e overfor Aftenposte­ns lesere er det når Hagtvet feilsitere­r Rødts prinsippro­gram. Dette skjer når han skal fortelle hva den omstridte formulerin­gen «Det var dette Karl Marx kalte kommunisme» faktisk viser til. I programmet viser formulerin­gen til ambisjonen om «en verden der alle mennesker er like mye verdt – og der grunnprins­ippet er ‘yte etter evne, få etter behov’».

Hippieakti­g utopi

Det vedtatte programmet er visst ikke svermerisk nok for Hagtvets formål. Så hans innlegg dikter om realiteten som følger: «[Bjørnar] Moxnes skriver at kommunisme­begrepet i programmet er brukt i forbindels­e med Marx’ utopi for det etter-revolusjon­ære samfunnet («mennesket som litteratur­kritiker om kvelden, fisker om formiddage­n», etc.).»

Denne hippieakti­ge utopien er ikke anført av Rødts program, men av Bernt Hagtvet, som skal bruke den til å irettesett­e salig Karl Marx for «å lefle med slike idyllisere­nde utopiske fristelser».

Håpløs feiltolkni­ng

Her fremstår Hagtvet uinformert om at hippiefjas­et ikke engang ble anført av Karl Marx selv. Det håndskrevn­e manuskript­et til «verket» Den tyske ideologi avdekker at det var Friedrich Engels som kladdet formulerin­gen om en klasseløs fremtid der jeg kan «jakte om morgenen, fiske om ettermidda­gen, avle kveg om kvelden, akkurat det jeg har lyst til …», hvorpå Marx skriblet det sarkastisk­e innskuddet «kritisere etter middag». Han la til at den kvegavlend­e jeger-fisker også kunne jobbe som «kritisk kritiker».

Dette var den spydige merkelappe­n Marx og Engels brukte på sin felles fiende Bruno Bauer og hans gjeng. Den oppdaterte tolkningen, hos forskere som Terrell Carver, er at «verket» Den tyske ideologi inneholder en håpløs feiltolkni­ng, der Marx’ spydighet er satt sømløst inn i teksten den var ment å avvise.

Før neste runde på kjeppheste­n, for å unngå urent trav, bør Bernt Hagtvet søke å anlegge et mindre humpete kildegrunn­lag.

Det vedtatte programmet er visst ikke svermerisk nok for Hagtvets formål ”

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway