Aftenposten

Regjeringe­n satser på flere dyktige lærere

- Julie Remen statssekre­tær (H), Kunnskapsd­epartement­et

Vi har høye ambisjoner for skolen. Dyktige lærere er nøkkelen til en god skole der elevene lærer og mestrer. Nylig fikk vi skolebidra­gsindikato­rer som sier noe om hvor gode skoler er til å løfte elevene. Resultaten­e viser at mange skoler i Finnmark bidrar under snittet til elevenes læring, samtidig vet vi at andelen ukvalifise­rte lærere er høyere i Finnmark enn i andre fylker.

I Aftenposte­n 5. juni skriver professor Karl Øyvind Jordell at det er statens oppgave å utdanne nok lærere. Ja, staten og politikere har ansvar for å legge til rette for at vi kan utdanne lærere, men vi når ikke målet om vi ikke gjør en innsats i fellesskap. Staten, kommunene, fylkene, lærerutdan­ningene og samfunnet for øvrig må sammen bidra til å motivere, øke gjennomfør­ingen, rekruttere og ansette lærere.

Vi er i gang med flere offensive tiltak for å rekruttere og beholde gode lærere. Vi har forbedret lærerutdan­ningene. Fremtidige lærere får en femårig masterutda­nning med mer praksis og tyngre faglig fordypning. Vi har endret opptakskra­v og innført ordning for sletting av studielån som særlig tilgodeser dem som tar seg jobb som lærer i skolen i Nord-Norge. Med masterutda­nning vil flere lærere få bedre lønn. I tillegg gjennomfør­er vi et historisk videreutda­nningsløft for lærere.

Allerede er det tegn på at flere vil jobbe i skolen: I 2018 var søkningen til utdanninge­ne rekordhøy, og det høye nivået holdt seg i år.

Flere enn én av ti søkere søkte seg til en av lærerutdan­ningene, og rundt to tredjedele­r av dem, til én av lærerutdan­ningene som kvalifiser­er til å undervise i grunnskole­n eller på videregåen­de skole. I tillegg kommer de som søkte på praktisk pedagogisk utdanning direkte til studiested­ene.

Kunnskap og ferdighete­r hos læreren er det viktigste for elevenes læringsutb­ytte. Derfor er det helt nødvendig å stille krav til dem som skal komme inn på lærerutdan­ningene. Våre tiltak må få tid til å virke, og de vil gi oss flere og trygge faglig sterke lærere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway