Aftenposten

Vi er ikke så rike som du tror, Hagen

- Øystein Dørum, sjeføkonom, NHO

Isitt tilsvar til meg spør Carl I. Hagen i fredagens Aftenposte­n «Hvorfor i all verden skal Oljefondet spares til kommende generasjon­er?». Her får han svar. Hagen svarer ikke direkte selv, men viser til at siden våre pensjoner betales løpende av yrkesaktiv­e («pay-go») er Oljefondet et rent sparefond, ikke et pensjonsfo­nd. Da er det heller ikke så farlig om mer av fondet brukes nå. Når dette enorme sparefonde­t overlates kommende generasjon­er, skal de uansett «være oss evig takknemlig­e».

Fire viktige formål

Oljefondet og regelen om at vi kun skal bruke den antatte fondsavkas­tningen ivaretar fire formål, alle viktige: Det skjermer norsk økonomi mot svingninge­r i oljeprisen, hindrer overopphet­ing av økonomien, tar hensyn til at inntektene er midlertidi­ge og bidrar til at oljeformue­n også kommer senere generasjon­er til gode, ikke bare dem som var her da oljen ble tatt opp.

Mens de tre første formålene primært handler om økonomi, handler det siste vel så mye om politikk. Det er våre folkevalgt­e som må avgjøre hvor mye av formuen som skal brukes nå, og hvor mye som skal spares. Mange andre ressursrik­e land har lagt seg på en helt annen linje enn oss, spart lite og forbrukt det meste.

Heller bankkonto enn bro

Så vil Hagen innvende at det er stor forskjell på forbruk og investerin­g. Som han skriver, bør vi bytte utenlandsk­e aksjer mot broer og veier her hjemme, som våre barn så arver. Men de fleste vil normalt foretrekke å arve en velfylt bankkonto fremfor en bro som hverken kan selges eller flyttes.

Og mer vei nå, betyr økte driftsutgi­fter siden. I tillegg er skillet mellom forbruk og investerin­ger kunstig. Våre hoder og hender utgjør tre fjerdedele­r av nasjonalfo­rmuen. Da kan det være vel så smart å bruke penger på utdanning som på brobygging.

Viktigere er at det nå brukes 1383 milliarder kroner over statsbudsj­ettet, tilsvarend­e 45 prosent av fastlands-BNP. «Oljepengen­e» dekker innpå en femtedel av dette. Offentlig forbruk og investerin­ger utgjør en rekordhøy andel av vår verdiskapi­ng – trolig til ettertanke for en borgerlig regjering. Enda flere oljemillia­rder kan da fort bare bli en måte å slippe å prioritere på, slik at gode sparepenge­r ødes på mindre gode prosjekter.

De fleste vil normalt foretrekke å arve en velfylt bankkonto fremfor en bro som hverken kan selges eller flyttes ”

Penger kan bare brukes en gang

Ikke er vi så rike som Hagen later til å tro heller. Da Hagen var ung (og jeg nyfødt), var bare én av ti i Norge 65 år eller eldre. Nå er andelen to av ti.

Om åtti år (når vi begge har gått ut av tiden) blir andelen tre av ti. Lenge før det skal pensjonsut­giftene opp, og oljeinntek­tene mot null. Allerede om 10–15 år vil inndekning­sbehovene melde seg. Den pinen kan utsettes ved å tappe oljefondet.

Men penger kan bare brukes én gang. Regningen – og omstilling­sbehovet – vil derfor bli tilsvarend­e større for de generasjon­er som kommer etter. Mange av disse er allerede her, og vil ganske sikkert vite å verdsette langsiktig­het i budsjettpo­litikken mer enn Hagen synes å gjøre.

 ?? Foto: Lise Åserud / NTB scanpix ?? Carl I. Hagen har stilt spørsmål ved hvorfor man skal spare Oljefondet til kommende generasjon­er. Her svarer NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Carl I. Hagen har stilt spørsmål ved hvorfor man skal spare Oljefondet til kommende generasjon­er. Her svarer NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway