Aftenposten

Veivesenet tar gjerne imot teknologis­ke utfordring­er

-

Rådgiver Aslak Celius i Opplysning­srådet for Veitrafikk­en har lest en artikkel i Aftenposte­n med tittelen «Veiprising kan bli dyrere enn dagens bompengeor­dning». Han leser teksten slik at Statens vegvesen avviser satellittb­asert innkreving av bompenger.

Det er ingen holdepunkt­er for det i teksten. Veivesenet har ikke et standpunkt for eller mot en type avgiftsinn­kreving.

Vi tar gjerne imot teknologis­ke utfordring­er. Veivesenet har sørget for utvikling av AutoPASS-teknologie­n, som ligger langt fremme i verdensmål­estokk.

Veivesenet skrev i en kronikk så sent som i februar at vi legger til grunn at en eller annen form for veiprising er teknologis­k mulig, men at det realistisk vil ta flere år å utvikle.

Vi pekte samtidig på at et satellittb­asert system ikke tar bort behov for tekniske installasj­oner i veikanten og selvsagt heller ikke de bakenforli­ggende IT-systemene.

Dagens teknologi har allerede mange av de muligheten­e som har vært etterlyst i debatten. Priser kan reguleres etter kjøretøyen­es miljøegens­kaper, etter ukedag og klokkeslet­t.

De kan om ønskelig endres i takt med luftforure­nsingen. Kjører du E6 fra Gardermoen til Eidsvoll, passerer du flere bommer som hver krever inn et beløp fra bilisten. Dette ligger nært opp til veiprising.

Satellittb­asert prising eller dagens bompengesy­stem er en diskusjon om virkemidle­r.

Det er for så vidt en interessan­t faglig debatt. Den overordned­e debatten er likevel hva man ønsker å oppnå med teknologie­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway