Aftenposten

Ridning er en sport

- Ida Sofie Lovise Jetzel

Det er for mange som dømmer dem som går på ridning. Det er like mye en sport som håndball eller fotball. Mange slenger nedlatende og frekke kommentare­r til ryttere, som «du sitter jo bare der» eller «det er jo hesten som trener». Det må være lov til å ha sine egne interesser!

Hva er det egentlig som bestemmer at en sport er en sport? Jeg sjekket med folk i klassen min, og de sier at hvis man blir sliten, er i aktivitet og jobber mentalt og fysisk, er det en sport. Hvis du noen gang har prøvd ridning, burde du vite at det krever både muskler, balanse og mye mer for å kunne ha kontroll over en hest. De fleste som går på ridning, har vel også opplevd å komme hjem med treningsve­rk, akkurat som i alle andre sporter.

Det burde ikke være noe galt i gå på en sport som du brenner for. Jeg og så å si alle andre som holder på med hester, får ofte slengt kommentare­r etter oss, som «hestejente!», «du trener ikke» eller «hest er best!».

Disse kommentare­ne er ikke alltid ment frekt. Jeg gidder ikke bry meg siden jeg vet at det er dette jeg liker å gjøre. Men mange tar det innover seg, og det kan etter hvert bli veldig slitsomt.

Jeg synes det har gått altfor langt når man ikke kan snakke om sporten sin uten å bli behandlet annerledes. Mange som rir, tør ikke engang å snakke om det med vennene sine siden det er så «upopulært». Selv turte jeg ikke si til vennene mine at jeg startet å ri før sånn to måneder etter den første ridetimen min. Det burde virkelig ikke være slik!

Dette er en type erting som noen ganger til og med går over til mobbing, som er utrolig teit! Hvis en rytter får mange kommentare­r hele tiden, kan det til slutt ende med at personen slutter med ridning selv om den egentlig vil gå på det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway