Aftenposten

Skarsteins triks for å være best i to idretter

Birgit Skarstein har måttet lære seg balansekun­st for å få karrieren til å gå i hop. Nå må hun kanskje tenke annerledes.

- Mette Bugge

Da trønderen under tinget til Norges idrettsfor­bund ble tildelt Egebergs ærespris, var det et synlig bevis på at hun har behersket to idretter. Skarstein er på landslaget i ski og roing. Men nå er hun spent på om hun fortsatt skal ri to hester.

Neste sommer venter Paralympic­s i Tokyo. Det er hovedmålet for 30-åringen, som helgen 21. til 23. juni skal konkurrere i roing for første gang denne sesongen. Da går verdenscup­en i polske Poznan.

Også sist vinter ble det langrennsp­igging. I forbindels­e med Egebergs fikk hun mange tilbakemel­dinger og ikke minst spørsmål om hvordan hun takler to idretter.

– Trikset er å jobbe parallelt, som betyr å trene på romaskin hele vinteren og så stake hver dag hele sommeren. I tillegg blir det mye styrke, sykling og basistreni­ng året rundt.

Skarstein har klare mål

Hun forteller at hun er nødt til å jobbe systematis­k og målrettet med begge grener hele året for å kunne være klar når tiden er inne. I og med at hun bare bruker overkroppe­n, er variasjon helt nødvendig. Timeantall­et må være høyt, uten at hun blir skadet.

– Når man likevel må variere, er det gøy å kunne gjøre det målrettet.

Skarstein ønsker på ingen måte å gå på akkord med roingen. Opplegget sist vinter ble lagt med tanke på prestere i Japan. Hun mener å ha gjort en god treningsjo­bb, men har ikke konkurrert på vannet siden VM i fjor. Da ble den dobbeltarb­eidende toppidrett­sutøveren verdensmes­ter igjen. Og det er disse gulldagene fra Bulgaria hun ønsker å kopiere i VM i Linz til høsten, og deretter i Tokyo om drøyt et år.

– Få makter å satse så tøft i to idretter. Kan det være fare for å bli utbrent?

– Ja, men jeg legger selvsagt opp til at det ikke skal skje. Jeg må periodiser­e godt for å lykkes med å komme i form til riktig tid.

Planleggin­g og logistikk står sentralt. Hele veien er samboer Martin Sletten med som sparring- og diskusjons­partner. Han kjenner henne og er ikke redd for å si fra hvis det blir for mye. I disse dager planlegger de vinteren som kommer og neste sommer. Det gjelder å snekre sammen et sportslig opplegg som er forsvarlig.

– Jeg ønsker å komme til Tokyo og vite at jeg er optimalt forberedt. Så langt er jeg blitt en bedre roer av å gå på ski og en bedre langrennsl­øper av å ro. Det er en forutsetni­ng at jeg får til den balansen. Hvis det ene går ut over det andre, må vi revurdere opplegget. Handler mest om belastning Landslagst­rener i roing, Johan Flodin, innrømmer at han er bekymret for Skarsteins hardkjør.

– Ja, det er klart, men Birgit er en dynamisk kvinne. Vi har foreløpig ikke sett at hun har tapt noe på det. Det siste året i roing var hun i storform, og da kom hun fra en skisesong. Skulle ikke det fungere denne sesongen, må vi se an hvilke tiltak vi skal gjennomfør­e. Jeg synes dette mer handler om den totale belastning­en enn at hun har to idretter, sier han.

Flodin mener at hun uansett ikke skal ta det så tungt hvis resultaten­e uteblir i verdenscup­en.

– Det er ikke nå hun skal prestere, men i VM senere i sesongen. Og deretter i Paralympic­s.

To forbund krever sitt

Det som Skarstein også må sette av tid til, er at hun har to forbund å håndtere. Det betyr å stille opp for forbundssp­onsorer og levere markedsopp­drag samt koordinere satsing.

– I tillegg er både roing og langrenn ressurskre­vende, og spesielt langrenn er kostbart, sier Skarstein.

Utstyret er dyrt, og det må hun finansiere selv. Det samme gjelder samlinger i privat regi.

– Det er veldig lærerikt å få alle brikkene på plass. Jeg er utrolig heldig som får lov til å drive med dette på full tid og har lært mye om jus, økonomi og marked i praksis. Jeg driver ikke med idrett for å bli rik. Går det rundt, er jeg godt fornøyd.

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Birgit Skarstein er både roer og langrennsl­øper.
Foto: Stein J. Bjørge Birgit Skarstein er både roer og langrennsl­øper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway