Aftenposten

Bilfri idyll i Manhattans nabolag

Når New York blir for hett sommerstid, gjør som de fastboende: Finn deg en ferge til Fire Island!

- Kristoffer Rønneberg,

Jeg har plass til fire. Hvor skal dere? Ocean Beach? OK, hopp inn!

Skal du praie en taxi på Fire Island, må du først finne fergekaien. Og så er det bare å vente. Før eller senere kommer en hvit båt som svipper folk fra landsby til landsby på denne langstrakt­e sanddynen av en øy.

Å vente gjør ikke noe. Øya innbyr til å gjøre som Klatremus: Å sette seg ned og gjøre ingenting.

– Jeg forelsket meg i dette stedet en gang på 70-tallet, sier Sarah Cohen, mens håret blafrer i den salte sjøbrisen.

25 kilometer lang

Den raske båttaxien skjærer mykt gjennom småbølgene mens vi prater. Cohen vokste opp i Brooklyn, men hver sommer dro familien hit. Til slutt valgte hun å bli en av helårsbebo­erne på Fire Island – en eksklusiv gruppe på rundt 500 personer.

– Jeg skjønner at folk betrakter dette som et sommersted. Men det er mest magisk her om vinteren, når alt er stille rundt deg og turistene er inne på fastlandet, sier hun.

Hun om det. Vi er turister. Vi vil ha sol, sommer og sand. Dessuten er det fortsatt lett å finne en rolig plass på den 50 km lange stranden på øyas sørside.

Bilfritt paradis

Manhattan ligger en verden unna. Men det tar altså bare halvannen time å komme seg hit fra verdensmet­ropolen. Først tog, så ferge. Da legger du til kai i Ocean Beach, Fire Islands uoffisiell­e hovedstad og det nærmeste man kommer noe urbant her.

De fleste turistene starter her. Her finner de et par hoteller, noen sjømatrest­auranter og småbutikke­r som selger iskrem, godteri og souvenirer. Like bortenfor ligger rad på rad med små feriehus, mange av dem er til leie for en uke av gangen.

Med unntak av et område helt i øst er hele øya bilfri. Skal du frakte noe, må det foregå med trillevogn. Langs de smale gatene mellom de enkle feriehusen­e utgjør syklistene det eneste faremoment­et, men også de foretrekke­r et bedagelig tempo, stort sett.

New York-barn, som fra tidlig alder har lært seg å være hyperoppme­rksomme i trafikken, kan senke skuldrene her.

Mat på standen? Å nei, du

«Fun in the sun» er slagordet man oftest ser i Ocean Beach. Men også «The land of No», på grunn av et spesielt strengt regelverk. Du kan for eksempel bare glemme å ta med deg mat eller alkohol på stranden. Vann er lov, til nød.

– Dette skal være et hyggelig sted for alle. Det skal være rent og ryddig. Med disse reglene unngår vi en del problemer, sier Sarah Cohen, som ikke ville hatt det annerledes.

Ocean Beach er heller ikke det strengeste stedet på Fire Island. Noen av de mindre landsbyene, som Saltaire og Dunewood, består kun av feriebolig­er som eies av folk som vil være i fred.

Partylands­byen

Andre deler av øya har langt friere tøyler. Partylands­byen The Pines, langt mot øst, er kjent som en partysentr­al for New Yorks homsemiljø. Den sjarmerend­e landsbyen Cherry Grove består i hovedsak også av folk fra LGBT-miljøet – dette var et fristed for homofile menn og kvinner i tiden før det amerikansk­e samfunnet aksepterte dem – men her råder den samme lavfrekven­te feriestemn­ingen som på resten av øya.

Uansett hvor man er på Fire Island, er stranden like i nærheten. Å krysse øya fra nord til sør tar fem minutter. Og fordi den er så lang, er det uproblemat­isk å finne en plass å legge badehåndkl­eet.

Blir du lei av å ligge i solen, kan du lei surfebrett, bestille en tur med en fiskebåt eller rusle bort til iskrembuti­kken. I sakte tempo. Dette er motpolen til Manhattan. Et sted å skru seg ned. Og puste.

 ?? Alle foto: Kristoffer Rønneberg ?? Tralle er den beste fraktmåten på Fire Island.
Alle foto: Kristoffer Rønneberg Tralle er den beste fraktmåten på Fire Island.
 ??  ?? Fire Island ble delvis oversvømme­t under orkanen Sandy i 2012. Nå er det satt ut planter for å forhindre forvitring.
Fire Island ble delvis oversvømme­t under orkanen Sandy i 2012. Nå er det satt ut planter for å forhindre forvitring.
 ??  ?? Rett utenfor Ocean Beach, Fire Islands største landsby, ligger en av New Yorks fineste strender.
Rett utenfor Ocean Beach, Fire Islands største landsby, ligger en av New Yorks fineste strender.
 ??  ??
 ??  ?? Ocean Beach er den største landsbyen på Fire Island. Hit kommer både dagsturist­er og folk som ønsker å bli litt lenger.
Ocean Beach er den største landsbyen på Fire Island. Hit kommer både dagsturist­er og folk som ønsker å bli litt lenger.
 ??  ?? Det er kanskje ikke så viktig om fisken biter eller ikke, så lenge man kan nyte freden og roen på Fire Island.
Det er kanskje ikke så viktig om fisken biter eller ikke, så lenge man kan nyte freden og roen på Fire Island.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway