Aftenposten

Sjakk

Testamentb­onde

- Bjarte LeerHelges­en bjarte@leer-salvesen.no

Ett av mine pinligste tap kom i Eliteklass­en i 2000 da jeg ble for grådig i denne stillingen mot ringreven Sverre Heim.

Svarts bonde på b7 kalles en testamentb­onde. Navnet kommer fra historien om en far som skrev i sitt testamente at sønnen kunne arve alle eiendommen­e såfremt han aldri tok en bonde på b2/b7. Alle sjakkspill­ere vet at dette kan være svært livsfarlig, blant annet fordi dronningen kan bli fanget. I denne stillingen trodde jeg imidlertid at jeg hadde lurt motstander­en o g spilte raskt

17.Dxb7?? med planen 17… Tb8? 18.Dxa6. Heim så forundret på meg, spilte like hurtig 17…Ta7! og vant partiet lett siden dronningen nå er fanget 0-1.

I pinsen ble det kjent at Norges Sjakkforbu­nd kan inngå en avtale med spillselsk­apet Kindred Group som vil gi dem svimlende 50 millioner over en femårsperi­ode. Det er et svært lukrativt tilbud, men prisen vil blant annet være at forbundet kjøpes til å arbeide for et bestemt syn i norsk spillpolit­ikk som vil tjene internasjo­nale spillselsk­aper. I intensjons­avtalen fremkommer det at endelig avtale vil være konfidensi­ell, og den vil kunne være bindende for fremtidige kongresser, som er forbundets høyeste organ. Jeg håper årets kongress i juli regner seg frem til at dette er en fristende, men livsfarlig testament-bonde!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway