Aftenposten

Forbudt å røyke på svenske festivaler

En ny røykelov skaper hodebry for svenske festivaler. Norske Konsertarr­angører ser ikke bort fra at forbudet kommer til Norge.

- Maria T. Pettrém

Kommer det en slik røykelov til Norge, er det helt kurant for oss. Det vil jeg applaudere, sier Frank Nes, daglig leder i den norske festivalen Bergenfest, som starter i dag. 1. juli trer den nye røykeloven i kraft i Sverige. Den setter en stopper for røyking på en rekke offentlige områder, blant annet togplattfo­rmer, bussholdep­lasser, lekeplasse­r, idrettsban­er – og alle typer serverings­områder. Forbudet gjelder også e-sigaretter. Målet er et røykefritt Sverige innen 2025.

Frank Nes synes de svenskene reglene er gode:

– Røyking er helseskade­lig og kan plage andre publikumme­re. Vi får årlig noen tilbakemel­dinger fra gjester som opplever røyking på festivalom­rådet som ubehagelig. Jeg har for øvrig aldri skjønt hvorfor folk røyker i det hele tatt, sier han.

For de svenske festivalar­rangørene skaper forbudet imidlertid hodebry.

– Man får velge om man vil ha servering på hele området og dermed røykefritt, eller så må man avgrense serverings­områdene, sier Pierre Melkersson i kommunesty­ret i Skåne til SVT.

Frykter forsøpling

Forslaget om et nytt røykeforbu­d på offentlige steder ble lagt frem av den svenske regjeringe­n i starten av 2018. I desember stilte sosialkomi­teen i Riksdagen, det svenske parlamente­t, seg bak forslaget.

Loven har vært omdiskuter­t og kritisert. Forbudet innebærer blant annet at kommunene selv har ansvar for å følge opp tiltakene på restaurant­er og uteserveri­nger. Det mener flere er en umulig oppgave. Forbudet innebærer også fjerning av askebegre på områdene loven omfatter, noe enkelte frykter vil føre til forsøpling.

Forbudet vil også ramme Ullevi i Göteborg, en av Sveriges største arenaer, når Metallica entrer scenen 9. juli. Da vil røyking være helt forbudt både inne på arenaen og på et innhegnet området utenfor.

Hvis en person røyker, vil personalet oppfordre vedkommend­e til å stumpe røyken eller forlate arenaen. Hvis personen fortsetter, vil det bli tilkalt ordensvakt­er eller politi, skriver Göteborgs-Posten.

På Göteborg-festivalen Way Out West vil det være tillatt å røyke foran scenene, men områdene rundt festivalen­s barer og restaurant­er regnes som uteserveri­nger og vil ha et strengt røykeforbu­d.

– Sammensatt problemsti­lling

Daglig leder Tone Østerdal i Norske Konsertarr­angører sier at det i Norge i dag kun er barnefesti­valer som har et røykeforbu­d. Hun kjenner til at røykeforbu­d har vært diskutert hos enkelte av organisasj­onens medlemmer, men sier at det ellers ikke er en tematikk som er høyt på agendaen.

– Men når et forbud dukker opp i Sverige, pleier det å spre seg hit fort. Så vi følger spent med, sier hun.

Hvorvidt en slik røykelov er ønskelig her til lands, mener hun er en sammensatt problemsti­lling. Hun har forståelse for at noen lar seg sjenere av sigarettrø­yk på festival.

– Helsemessi­g er det gode grunner til å tenke at røyking bør begrenses. Samtidig tenker jeg folk må ha friheten til å hygge seg på festival. Man kan også spørre seg om det vil påvirke oppslutnin­gen blant publikum. Så det er gode grunner både for og imot et slikt tiltak, sier Østerdal.

Oppfordrer gjester til å vise hensyn

Lars Petter Fosdahl, daglig leder for OverOslo, forteller at festivalen hvert år diskuterer hvordan de kan sørge for minst mulig røyking rundt mat- og sceneområd­et.

– Vi oppfordrer gjestene våre til å vise hensyn og ikke røyke til sjenanse for andre.

– Er et totalforbu­d ønskelig?

– For et stort flertall av våre gjester vil det nok være ønskelig, og da er det naturligvi­s det for oss også som en servicevir­ksomhet. Men inntil det blir lovbestemt, satser vi på at folk viser hensyn, sier Fosdahl.

Når et forbud dukker opp i Sverige, pleier det å spre seg hit fort

Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarr­angører

 ?? Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix ?? Fra 1. juli i år blir det forbudt å røyke på alle typer serverings­områder i Sverige.
Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix Fra 1. juli i år blir det forbudt å røyke på alle typer serverings­områder i Sverige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway