Aftenposten

Jan E. Rivelsrud

- Ole-Jacob Wold, Gisle Evensen

En av de store pionérer innen norsk hotell- og restaurant­bransje gikk bort 28. september etter lang tids sykdom. Jan

Eilef Rivelsrud ble 79 år gammel.

Alle trodde han ville følge i forfedrene­s fotspor på det lokale jernverket på Eidsfoss, men 17 år gammel begynte han som pikkolo på det som i dag heter Holmenkoll­en Park Hotel. Mange år senere vendte han tilbake igjen – som eier. I mellomtide­n hadde han utdannet seg fra grunnen av i hotell- og restaurant­faget, vært hotellsjef i Nord-Norge og blitt gründer.

I 1975 etablerte han Rica Hotell- og restaurant­kjede sammen med sin svoger, svenske prins Carl Bernadotte (Rivelsrud og Carl ble til firmanavne­t Rica). Overskudde­t fra restaurant­konseptet Bajazzo dannet grunnlag for satsing på hotelldrif­t. Lenge var Rica landets største hotellkjed­e, med 72 destinasjo­ner i Norge og Sverige, deriblant Nordkappha­llen, Ishavshote­llet i Tromsø, Holmenkoll­en Park og Grand Hotel i Oslo. Rivelsrud var sentral i utviklinge­n av reiselivet over hele Norge og spesielt i Nord-Norge. I 2006 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Som konsernsje­f og senere styreleder hadde han ansvaret for 3000 ansatte, en omsetning på 2,5 milliarder – og overskudd hvert eneste år. Hele tiden sto hans kone Grethe fjellstøtt ved hans side, som ankerfeste og rådgiver.

I vårt tette samarbeid opplevde vi ham som en kreativ, sjenerøs og målrettet sjef, en sterk, begeistret og leken leder med omtanke for sine medarbeide­re og lojalitet overfor samarbeids­partnere og Ricas grunnlegge­nde verdier. Ved sin bortgang beskrives han av sine sterkeste konkurrent­er som «den moderne hotellbran­sjens far i Norge, en gentleman og ener – et forbilde for oss alle».

Vi lyser fred over Jans minne, og lar våre tanker gå til Grethe og barna Vibeke, Kristin og Jan Erik.

Tirsdag 8. oktober 2019

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway