Aftenposten

Verdt risikoen å gi Abiy Ahmed fredsprise­n

-

Det blir altså den etiopiske statsminis­teren Abiy Ahmed som får æren av å motta Nobels fredspris for 2019. Som i tidligere år med Berit Reiss-Andersen som leder, er Nobelkomit­eens beslutning forholdsvi­s tradisjone­ll. Etter å ha valgt enkeltakti­vister i fjor og en internasjo­nal organisasj­on i 2017, er tiden nå kommet for en statsleder.

Både Abiy Ahmed, Denis Mukwege, Nadia Murad og Den internasjo­nale kampanjen for forbud mot atomvåpen er svært verdige vinnere. Årets tildeling er utvilsomt den dristigste av disse, i den forstand at mye fortsatt kan gå galt i Abiys videre virke. En slik risiko er alltid innbakt når politikere ved makten får prisen.

Reiss-Andersen understrek­et ved offentligg­jøringen at hun er forberedt på innvending­en om at Abiy får prisen for tidlig.

Han har vært statsminis­ter i bare halvannet år, og noe fritt valg er fortsatt ikke gjennomfør­t. Etiopia er langt på vei en ettpartist­at, og de etniske skillelinj­ene er en kilde til uro. Fremdeles er det langt frem til et reelt og fungerende demokrati for Afrikas nest største land i folketall.

Når det er sagt, har utviklinge­n i landet under Abiys lederskap vært svært positiv. Opposisjon­en har fått bedre vilkår, innskrenkn­inger i ytringsfri­heten er opphevet, politiske fanger er frigitt, og unntakstil­standen som har gitt staten vide fullmakter, er opphevet.

Utenrikspo­litisk har han tatt initiativ til, og lyktes med, å avslutte den 20 år lange militære konflikten med nabolandet Eritrea. Dette gir håp om endring også i Eritrea, som er et av verdens verste regimer.

Abiy har også vært viktig i prosessen som kan avslutte striden mellom Kenya og Somalia om et område i Det indiske hav, samt i å få partene i konflikten i Sudan til forhandlin­gsbordet.

At mye gjenstår for å skape stabilitet i regionen, så vel som et fullverdig demokrati i Etiopia, kan ingen være uenig i.

Men Abiy har hatt en løfterik start. Nobelkomit­een mener han fortjener anerkjenne­lse for det han allerede har oppnådd. Dessuten kan tildelinge­n også fungere som en pådriver for videre freds- og demokratis­eringsarbe­id.

Så vil tiden vise om de håpefulle vurderinge­ne av den videre utviklinge­n står seg. Historien er full av politikere som har vist seg å skuffe, og flere av dem har vært fredsprisv­innere. Men i oktober 2019 fremstår Nobels fredspris til Abiy Ahmed som en solid og velbegrunn­et beslutning.

Historien er full av politikere som har vist seg å skuffe, og flere av dem har vært fredsprisv­innere

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway