Aftenposten

Forslag om korte utdanninge­r for voksne møter motstand på universite­tene

I fremtiden kommer studenter med jobb og rekkehus til universite­tene for å ta korte kurs. Forskerne frykter at undervisni­ngen vil bli gitt av fagfolk som ikke er forskere.

- Sigurd Bjørnestad

F

orskerforb­undet og Norsk studentorg­anisasjon (NSO) er bekymret for universite­tenes rolle i regjeringe­ns kompetanse­reform.

De har lest Markussen-utvalgets rapport om livslang læring. Et viktig budskap er at universite­ter og høyskoler skal tilby videreutda­nning i små biter, og at de skal kunne ta seg betalt fra studenter og arbeidsgiv­ere.

– Det er de ansatte ved universite­ter og høyskoler som skal stå for videreutda­nningen. Markussen-utvalget er for opptatt av næringsliv­et og for lite opptatt av de ansatte, sier leder Guro Lind i Forskerfor­bundet.

Skeptisk til nye oppgaver

Lind er bekymret for at store, nye oppgaver for universite­tene skal fortrenge den eksisteren­de forskninge­n og undervisni­ngen.

– Utredninge­n fra Markussen-utvalget tar ikke denne brede drøftingen. Den bare forutsette­r at universite­tene skal levere det næringsliv­et bestiller, sier hun.

Lind vil ha debatten over i et annet spor: Hvordan skal universite­tene og høyskolene oppretthol­de kvaliteten på utdanning og forskning, samtidig som de får nye oppgaver innen videreutda­nning? Leder Marte Øien i NSO er enig.

– Nye store oppgaver innen videreutda­nning betinger full finansieri­ng i tillegg til dagens basisbevil­gning til forskning og utdanning, sier hun.

Rapport fra utvalg

Ekspertutv­alget ledet av seniorfors­ker Simen Markussen ved Frischsent­eret for økonomisk forskning, la frem sin rapport i juni.

Utvalget foreslo at universite­tene skal tilby lynutdanni­ng med universite­tsfag i små bolker. Universite­tene skal kunne ta seg betalt for dette, og de skal stimuleres til å tilby videreutda­nning

Utvalget foreslo også endringer i reglene for Lånekassen for utdanning, slik at søkere med rekkehus og jobb også kunne få lån for å videreutda­nne seg. I statsbudsj­ettet for 2020 følger regjeringe­n opp forslagene for Lånekassen.

Må fortsatt være gratis

Lind i Forskerfor­bundet frykter det blir

 ?? Foto: Ingar Storfjell ?? Regjeringe­n jobber med en kompetanse­reform. Den kan gjøre det enda trangere på forelesnin­gene.
Foto: Ingar Storfjell Regjeringe­n jobber med en kompetanse­reform. Den kan gjøre det enda trangere på forelesnin­gene.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway