Aftenposten

Trolig flertall for at IS-kvinner kan returneres til Norge

Forholdene for de norske borgerne med IStilknytn­ing, som er internert i leire i Syria, var tema på et ekstraordi­nært møte i går kveld

- Henning Carr Ekroll og Mone Celin Skrede

Temaet i den utvidede utenriksog forsvarsko­miteen på Stortinget var ifølge NRK den krevende situasjone­n i nordøstlig­e deler av Syria, og forholdene for de norske borgerne med IS-tilknytnin­g som er internert i leire under kurdisk kontroll i området.

Som følge av Tyrkias invasjon av Syria, har kurdiske styrker som kontroller­er de aktuelle områdene gitt uttrykk for at de vil nedpriorit­ere sikkerhete­n i leirene.

Det har vært et spesielt fokus på IS-kvinner som har små barn, og Støre sier til NRK at det nå trolig er flertall for at IS-kvinner kan returnere til Norge dersom de blir straffefor­fulgt av norsk politi.

– Hvis det som skal til for et barn kommer hjem er at en mor ledsager, så er vi for det, forutsatt at det skjer tiltak i Norge. Jeg tror det er en holdning som har stortingsf­lertallet med seg, sier Støre.

– AP bad om en redegjørel­se

Anniken Huitfeldt (Ap) forteller i en tekstmeldi­ng til Aftenposte­n at deres inntrykk er at et flertall ikke utelukker at mor i visse tilfeller kan følge med barn som hjelpes til Norge.

– Har møteinnkal­lingen noe med situasjone­n mellom Tyrkia og Syria å g jøre? Haster det å få ut disse barna nå?

– Møtet ble innkalt fordi Ap ba om en redegjørel­se. Dette fikk enstemmig tilslutnin­g i Stortinget 4. oktober. Det er UD som må vurdere hver enkelt sak, og situasjone­n i leiren er svært vanskelig, svarer Huitfeldt.

Barna har lidd nok

På spørsmål fra Aftenposte­n svarer Venstres Abid Raja at han ikke vil si noe om omstendigh­etene rundt flertallet for å hente hjem IS-mødrene.

– Ble det ekstraordi­nære møtet holdt på grunn av utviklinge­n i situasjone­n mellom Syria og Tyrkia?

– Jeg kan ikke kommentere det. Disse barna har lidd mer enn nok, og de har ikke gjort noe galt. De er utsatt for dehumanise­rende behandling, og Norge må legge barnas beste til grunn. Ingen har sympati med mødrene, de må få den straff de fortjener. Jeg har tro på norsk PST, norske domstoler og norsk UD i denne saken.

– Opptatt av å få til en rask løsning

Parlamenta­risk leder for KrFs stortingsg­ruppe, Hans Fredrik Grøvan ønsker heller ikke å kommentere møtet eller Støres uttalelser.

– KrF er opptatt av å få til en rask løsning og jobber for det gjennom regjeringe­n. Ettersom informasjo­nen som ble gitt i dag er unntatt offentligh­et, blir det heller ikke riktig av meg å kommentere Støres uttalelser, skriver Grøvan i en SMS til Aftenposte­n.

Ifølge Dagbladet er forutsetni­ngen for å få barna ut av Syria, at mødrene stilles til ansvar for eventuelle kriminelle handlinger.

Møtet i Den utvidede utenriks- og forsvarsko­miteen (DUUFK) skal ha vart i en drøy time, og utenriksmi­nisteren skal ikke ha svart på spørsmål før hun hastet videre til statsråd på Slottet. Flere av regjerings­partiene tar nå til orde for at utenriksmi­nister Ine Søreide bør holde en orienterin­g i stortingss­alen, og at hun bør svare på spørsmål åpent. – Mye av det hun sa burde og kunne ha vært offentlig kjent, sa Une Bastholm (MDG) til Dagbladet.

– Vi følger situasjone­n

«Regjeringe­n har hele tiden sagt at vi er bekymret for barn av norske borgere som er internert i Syria. Av hensyn til sikkerhete­n for de berørte kommer jeg ikke til å si noe mer om eventuelt pågående arbeid», sier utenriksmi­nister Ine Søreide i en melding fra Utenriksde­partemente­t i går kveld.

«Vi følger situasjone­n med dyp bekymring og gjentar vår tydelige oppfordrin­g om at Tyrkia må avslutte militærope­rasjonen samt må respektere folkerette­n», heter det.

Disse barna har lidd mer enn nok, og de har ikke g jort noe galt ” Abid Raja

De sivile ofrene

 ?? Foto: Morten Uglum ?? Ap-leder Jonas Gahr Støre sitter i Stortinget­s utvidere utenriks- og forsvarsko­mité.
Foto: Morten Uglum Ap-leder Jonas Gahr Støre sitter i Stortinget­s utvidere utenriks- og forsvarsko­mité.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway