Aftenposten

Trumps partifelle­r ønsker å straffe Tyrkia

I Minnesota talte president Donald Trump for tilhengern­e. I Washington rykket partifelle­ne hans ut mot det tyrkiske angrepet på kurderne.

- Kjetil Hanssen, USA-korrespond­ent

En kampklar president talte natt til i går til over 20.000 begeistred­e tilhengere i Target-senteret i Minneapoli­s. Han konsentrer­te seg særlig om å angripe demokraten­e, riksrettsg­ranskninge­n, Joe Biden, Nancy Pelosi og Minnesota-representa­nt Ilhan Omar.

– De endeløse krigene

Han kom også inn på det han kaller «avslutning­en av de endeløse krigene».

– Heretter skal vi bare slåss for å forsvare USA, ikke andre land. Og vi skal vinne, sa Trump.

Tyrkia gikk onsdag til angrep mot den nordlige delen av Syria etter at president Trump og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan snakket på telefon søndag.

USA trakk sine spesialsol­dater vekk fra sine kurdiske partnere i området. Dermed trengte ikke Tyrkia lenger ta hensyn til risikoen for å ramme NATO-allierte soldater.

Trump sa på folkemøtet at USA «kom godt overens med kurderne» som Tyrkia nå fører krig mot.

Presidente­n sa at han at han ønsker at USA skal megle mellom tyrkerne og kurderne.

– Men husk at de har slåss i mange hundre år, la han til.

29 med lovforslag

Trump har fått et ras av flengende kritikk for Syria-retretten – også fra egne partifelle­r. Denne kritikken er på ingen måte over selv om Trump for tiden også er målet for en riksrettsg­ranskning i Representa­ntenes hus.

29 av hans partifelle­r i Representa­ntenes hus, blant dem lederskape­t, la torsdag frem et lovforslag som skal straffe Tyrkia økonomisk for angrepet på kurdiske styrker i Syria.

– President Erdogan og hans regime skal bli møtt av alvorlige reaksjoner for nådeløst å angripe våre kurdiske allierte nord i Syria, sier Liz Cheney fra Wyoming i en uttalelse.

Refser samarbeid med Russland

Angrepet på kurderne er ikke den eneste begrunnels­en for straffetil­takene.

– Kongressen har lenge vært bekymret for regimets samarbeid med USAs motstander­e, som for eksempel Russland. Hvis Tyrkia vil bli behandlet som en alliert, må landet begynne å opptre som en, sier Cheney.

Kurderne ofret 10.000

Flere av de andre legger heller ikke fingrene imellom:

• Don Bacon fra Nebraska: «Kurderne har utgytt sitt blod sammen med vårt de siste 16 årene, og vi kan absolutt ikke svikte dem nå.»

• Adam Kinzinger fra Illinois: «Kurderne ofret 10.000 av sine menn og kvinner i kampen mot IS, og vi kan ikke tillate at Tyrkia, en NATO-partner, angriper dem uten følger.»

Kongressme­dlem Brad Wenstrup fra Ohio påpeker at han som soldat i Irak hadde kurdere som våpenbrødr­e.

– De har vært USAs lojale venner. I årevis har de ledet kampen mot IS-terroriste­ne og redusert behovet for flere amerikansk­e støvler på bakken. Nå er det de som trenger hjelp, uttaler Wenstrup.

Spesialsol­dat i Syria: Jeg skjemmes

Også andre veteraner er lite nådige overfor Tyrkia og den nye amerikansk­e politikken. TV-kanalen Fox News, Trumps favoritt, har snakket anonymt med en av spesialsol­datene som var på plass, en veteran fra flere kriger.

– For første gang i min karriere skjemmes jeg, sier han.

Han påpekte at kurderne tenker mer som vestlige folk enn de fleste i Midtøsten.

– Dette er skammelig. Vi bare ser på. Det er forferdeli­g, sier spesialsol­daten til Fox News.

Han sier USA og kurderne overholdt alle sikkerhets­avtaler med tyrkerne.

– Det var ingen trussel mot tyrkerne – ingen – fra denne siden av grensen, sier han.

Soldaten fortalte om kurdere som tryglet dem om hjelp, men likevel ikke sviktet i sitt oppdrag om å vokte IS-fanger og forhindret rømningsfo­rsøk fra IS-terroriste­ne side.

Støtter ikke Trump

Flere kongresspo­litikere har skjerpet sin kritikk. Blant disse er John Shimkus fra Illinois. Veteranen med 24 år i Representa­ntenes hus trekker seg neste år.

Han har bedt sin stabssjef om å få «fjernet sitt navn fra listen» over dem støtter Donald Trumps gjenvalg.

– Vi har stukket våre allierte i ryggen, sa han til en radiokanal.

– Småsakene han bryr seg om

I The Washington Post forklarer en republikan­sk senatsrådg­iver hvorfor partiets politikere i Syria-saken tør gå løs på presidente­n.

– Syreprøven for Trump er personlig politikk, sier rådgiveren. Folk kan ikke skadefritt rykke ut mot ham om for eksempel lydbåndene der han snakket om å beføle kvinner, de fire radikale demokraten­e kalt The Squad eller riksrett.

– Du kan bryte med Trump i spørsmål om politikk og prinsipper, du kan ikke gjøre det i småsakene han bryr seg om.

 ?? Foto: Glen Stubbe, Star Tribune, AP/NTB scanpix ?? En kampklar president talte natt til i går til over 20.000 begeistred­e tilhengere i Target-senteret i Minneapoli­s.
Foto: Glen Stubbe, Star Tribune, AP/NTB scanpix En kampklar president talte natt til i går til over 20.000 begeistred­e tilhengere i Target-senteret i Minneapoli­s.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway