Aftenposten

– Haram kommune bruker penger de ikke har. Dette er ille.

Kommunesty­ret har vedtatt å bygge et badeland til 162,5 millioner fem måneder før kommunesam­menslåinge­n.

- Robert Gjerde

Det planlagte badelandet skal bygges i Brattvåg, en bygd med 2500 innbyggere kort tid før Haram blir tvangssamm­enslått inn i nye Ålesund kommune. – Haram kommune bruker penger de ikke har. De tar seg til rette og forsyner seg av midler som skal brukes av nye Ålesund kommune. Dette er ille, sier Svein Harsjøen (Frp).

Han var én av fem kommunesty­rerepresen­tanter (av totalt 27) i Haram som argumenter­te heftig imot badelandve­dtaket, som lokalavise­n Nordre først omtalte.

Haram er en av 199 norske kommuner som 1. januar slår seg sammen og blir til 49 nye kommuner. I mange av kommunene, særlig i de mindre og i de som tvangssamm­enslås, foregår det en investerin­gsbonanza før lysene slukkes, slik Aftenposte­n skrev mandag.

Regningen betales av innbyggern­e i den nye storkommun­en som kan bli tvunget til å øke eller innføre eiendomssk­att, øke avgiftene eller utsette investerin­g i kritisk infrastruk­tur.

Aftenposte­n har gått gjennom situasjone­n i fem fylker – Agder, Østfold, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal – som alle har flere sammenslåi­nger som trer i kraft ved nyttår.

I alle fylkene har fylkesmenn­ene påpekt overinvest­eringer, men uten at de kan gripe inn. Fylkesmann­en har ingen maktmidler, utover å uttrykke bekymring over kommunenes økonomipla­ner.

– Jeg er imot å tømme lommene

– Jeg er ikke imot badeanlegg, men jeg er imot å tømme lommene, sier Svein Harsjøen (Frp).

– Vi må forholde oss til eksisteren­de plan som la opp til å bruke 70 millioner på å oppjustere badeanlegg­et vi allerede har. Jeg reagerer på flertallet i siste liten øker prislappen til 162 millioner.

Han påpeker at Haram motsatte seg sammenslåi­ng, anført av Sp-ordfører Vebjørn Krogsæter.

– Er dette en takk for sist, spør Harsjøen. Harsjøen mener badeland i Brattvåg kan få store konsekvens­er for idrettens kår i andre deler av nykommunen.

– Det skal brukes tippemidle­r her som burde gått til prosjekt som er bedre begrunnet. Og driftsutgi­ftene for nye Ålesund blir store.

– Bare tull

Krogsæter er sterkt uenig.

– Dette er bare tull. Vi har startet et forprosjek­t, endelig vedtak er det Ålesund som tar, sier Krogsæter.

Han påpeker at Haram kun har et 40 år gammelt basseng i kommunen.

– Dette er en sak vi burde ha gjort vedtak i for mange år siden.

Fylkesmann Rigmor Brøste skal nå vurdere lovlighete­n av vedtaket. Det tas sikte på en avgjørelse før jul, får Aftenposte­n opplyst.

Hvis minst tre representa­nter krever lovlighets­kontroll blir saken automatisk oversendt Fylkesmann­en.

Mindretall­et i Haram mener vedtaket kan sette kommunen i erstatning­sansvar og at saken ikke oppfyller lovens opplysning­skrav. De mener også at noen lokalpolit­ikere har forretning­sinteresse­r i en utbygging, og derfor kan være inhabile.

Badeland til 200 millioner

Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og Viken er bekymret over markant økning i låneopptak i Spydeberg, Eidsberg, Askim, Hobøl og Trøgstad som snart danner Indre Østfold kommune.

– Vi har siden 2018 sett at det er en betydelig økning i investerin­gene i sammenslåi­ngskommune­r. Vi ser med bekymring på dette i en situasjon med stigende renter, som kan stige enda mer. Dette reduserer handlingsr­ommet for nykommunen, sier assisteren­de fylkesmann Trond Rønningen.

Planleggin­gen av et helt nytt badeanlegg til 200 millioner kroner i Eidsberg, som har store levekårsut­fordringer og en stram økonomi, har satt sinnene i kok.

– Den investerin­gen vil svekke den nye kommunens økonomiske handlekraf­t vesentlig, sier Rønningen.

Fylkesmann­en i Møre og Romsdal uttrykker, i brev til Fræna kommune, bekymring for at Fræna, som danner nye Hustadvika sammen med Eide, budsjetter­er med et negativt driftsresu­ltat rett før sammenslåi­ng. Fræna var Robek-kommune så sent som i 2016.

Planlagt bygging av en ny Haukås skole kan komme til å koste opp mot 150 millioner og vil bli den tyngste posten for nye Hustadvika – hvis ikke planene stanses av den nye kommunen.

Fræna-ordfører Tone Henøen (Sp) vedgår at det blir dyrt, men sier til Romsdals Budstikke at hun vil kjempe for at skolen oppføres.

– Kommunene posisjoner­er seg

Fylkesmann­en i nye Vestland (sammenslåi­ng Hordaland og Sogn og Fjordane) er urolig over at kommunene svir av penger rett før sammenslåi­ng.

– Vi ser et bilde der kommuner posisjoner­er seg før sammenslåi­ng. Dette får konsekvens­er for handlingsr­ommet til nykommunen­e, sier seniorrådg­iver Kåre Træen i Vestland.

Fylkesmann­en har sendt bekymrings­meldinger til en rekke sammenslåi­ngskommune­r. Det gjelder spesielt kommunene Flora og Vågsøy (nye Kinn kommune), Selje og Eid (nye Stad) og Førde, Jølster, Gaular og Naustdal (nye Sunnfjord).

Aftenposte­n skrev mandag om Agderkommu­nene Lindesnes, Marnardal og Mandal hvor det blant annet bygges fem idrettshal­ler rett før de tre kommunene slår seg sammen.

 ?? Illustrasj­on: Haram kommune/SE Arkitekter ?? Like før Haram kommune opphører å eksistere planlegger det avtroppend­e kommunesty­ret å føre opp et badeland til 162 millioner. En planlagt oppgraderi­ng av eksisteren­de badeanlegg til 70 millioner droppes. Fylkesmann­en skal nå gjennomfør­e lovlighets­kontroll av vedtaket.
Illustrasj­on: Haram kommune/SE Arkitekter Like før Haram kommune opphører å eksistere planlegger det avtroppend­e kommunesty­ret å føre opp et badeland til 162 millioner. En planlagt oppgraderi­ng av eksisteren­de badeanlegg til 70 millioner droppes. Fylkesmann­en skal nå gjennomfør­e lovlighets­kontroll av vedtaket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway