Aftenposten

Haddy Njies «Dagbok» skaper ettertanke

- Cathrine Sandnes, sjefredakt­ør for sakprosa Gyldendal Norsk Forlag

H

addy Njies Dagbok 13. desember–13. februar har høstet gode kritikker og stor debatt. Ingunn Økland skrev i Aftenposte­n at det er «en bok som er lett, ledig og rytmisk, og som gnistrer på sitt beste» og at «aller best – og mest original – er forfattere­n når hun gransker sin egen posisjon.»

Et av hovedtemae­ne i boken er nettopp hvordan vi kan se kritisk på våre egne sannheter, hvordan kan vi forstå hverandre selv om vi ser forskjelli­g på virkelighe­ten.

Diskredite­ring, Rossavik?

Aftenposte­n gjør en slik dialog vanskelige­re. Torsdag slår avisen opp at meldinger som varslere har sendt Giske, er gjengitt uten deres samtykke. Frank Rossavik skriver i en kommentar at sitatene brukes for å diskredite­re varslere, og at det er tvilsom sitatpraks­is.

Den ene meldingen som omtales, er Sunniva Andreassen­s SMS etter at

Giske har sagt unnskyld: «Svaret kommer raskt. Hun godtar beklagelse­n. Hun vil legge dette bak seg. Hun ønsker ham lykke til videre. Trond blir taus av takknemlig­het». Hvordan dette er «diskredite­ring» av en varsler, kan vi bare spekulere på.

Publiserin­gsetikk

Hvordan SMSen ble offentlig kjent, krever ingen spekulasjo­n. I boken Alle skal ned av Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård er SMSen gjengitt ordrett, med varslerens samtykke. Det er elementær publiserin­gsetikk at dette kan siteres av andre.

Også Giskes meldinger er offentligg­jort i Alle skal ned, inkludert opplysning­er om at barnet hans er sykt. Det har skjedd uten Giskes godkjennin­g. Han har ikke delt meldingene med noen, de må ha kommet fra Andreassen.

En e-post fra Line Oma til Giske etter India-besøket omtales også. Denne er også omtalt i Alle skal ned, i forståelse med Oma og uten Giskes godkjennin­g.

Det er urimelig å kritisere at Njie utfyller bildet av en e-post-utveksling som allerede er gjort offentlig kjent. På dette tidspunkte­t i boken er den spøkefulle tonen i e-posten avgjørende for at Njie skal forstå Giskes reaksjon på varselet.

Alt dette får Aftenposte­n vite før publiserin­g. De setter saken på trykk likevel, med kritikk av Njie og ros til presseetik­ken i Alle skal ned.

Det kalles debatt

Dersom Rossavik hadde vunnet frem med at bøker burde redigeres etter pressens prinsipper om samtidig imøtegåels­e og tilsvarsre­tt, er det en lang rekke bøker som ikke lenger kan skrives og tanker som ikke kan tenkes i bokform. Eksempelvi­s at noen mistror den rådende sannheten om bestemte hendelser.

Varslere har fortalt sine historier i mange tusen avisoppsla­g, og både Oma og Andreassen har imøtegått Njies bok i Aftenposte­n. I så måte er Njies bok snarere et tilsvar til medienes dekning. Så får Njie tilsvar på boken. Det kalles debatt.

Tid for nyansert dekning

I Klassekamp­en skriver forfatter Olaug Nilssen at det Haddy Njie «gjer i teksten, er å vise fram ekte dilemma».

Kjersti Thorbjørns­rud skriver i Morgenblad­et at «Forfattere­n skildrer et kaos av lammende angst, eitrende sinne, dyp skam – tvil og tro», og at «Den boken bør alle som er opptatt av medier, politikk, kvinnekamp og rettssikke­rhet lese».

Og Trygve Lundemo i Adresseavi­sen «har sjelden eller aldri lest ei dokumentar­bok som skaper så mye ettertanke».

Aftenposte­n gjorde høsten 2017 #metoo til sin egen kampanje. Nå kommer en tid for nyansert dekning som også Aftenposte­n burde melde seg på.

Dagbok er Njies subjektive opplevelse av hvordan det har vært å stå i en vanvittig mediestorm. Det er en fortelling med tvisyn, ambivalens og refleksjon­er, hvor hun forsøker å forstå hva som skjer, hvorfor det skjer, hvordan det er mulig å forstå samme situasjon så ulikt, og hvem hun selv er – midt oppi en situasjon hun ikke har kunnet forutse.

Dette er med andre ord ikke en journalist­isk dokumentar. I likhet med andre bøker i memoar-sjangeren, dagbøker og brevromane­r, opererer man selvsagt ikke med tilsvarsre­tt eller imøtegåels­e, som i en avisartikk­el: Forleggeri og journalist­ikk er to forskjelli­ge yrker. Og det er ikke gitt at bøkene hadde blitt bedre av å forholde seg til regler som er tilpasset avisartikk­elens format.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway