Aftenposten

Grufullt om barnet som prosjekt

Kvinne velger å få et farløst barn i besk og god roman.

- S E LV R E A L I S E R I N G ? Ingunn Økland

Hovedanmel­der og kommentato­r

Ønsker barn, mangler partner. Slik er situasjone­n for mange godt voksne kvinner. Fruktbarhe­tsindustri­en tilbyr stadig flere alternativ­er, men i romanen ene | barnet velger hovedperso­nen gamlemåten: Hun dropper ganske enkelt prevensjon når hun har mer eller mindre tilfeldig sex. Barnet er uansett et slags enkeltpers­onforetak, hun planlegger å være evig alenemor for enebarnet sitt.

Men det som først fortoner seg som et tilforlate­lig prosjekt, vokser til en marerittli­gnende tilværelse i denne romanen av Ida Hegazi Høyer. Ikke fordi livet blir kaotisk, men fordi moderskape­t er så tamt og «forglemmel­ig». Selvrealis­ering «på sitt lateste og mest stereotypi­ske», som det heter.

Lest som samfunnsan­alyse er ene | barnet en besk advarsel mot å skaffe seg barn så å si på egenhånd. Mot barnet som løsning på eksistensi­ell uro eller krav fra livmoren.

Samtidig er Ida Hegazi Høyer en forfatter som ikke gjør det enkelt for seg selv eller leseren. Hun kan skrive harde setninger som er fulle av svart humor, hun gjør underfundi­ge observasjo­ner og viser minst av alt noen respekt for det ordinære familieliv­et som danner bakteppet for kvinnens alenegang i ene | barnet.

På vei til Frankfurt. Ida Hegazi Høyer (38) er for første gang invitert til bokmessen i Frankfurt. Men hun har allerede gjort seg bemerket i europeisk sammenheng. I 2015 vant hun EUs litteratur­pris for sin tredje bok, Unnskyld. Her hjemme ble hun samme år kåret til en av Norges ti beste unge forfattere av Morgenblad­et.

Ene | barnet kan ikke kalles en original roman ettersom moderskape­t er et vanlig tema i samtidslit­teraturen, senest i Aldri aldri aldri av Linn Strømsborg og Voksne mennesker av Marie Aubert. Høyer utmerker seg likevel med en radikal undertone. Denne forfattere­n kan ta avstand fra sjangeren hun selv bruker: «Det var ikke bare ensformig å ha barn, det var idéforlatt å skrive om det.»

Romanen har en distansert fortellers­temme som når som helst kan krype inn i hovedperso­nens hode og gjengi hennes usentiment­ale tanker («Gutten krabbet rundt henne som et husdyr»). Samtidig kan fortellere­n formulere seg som en kynisk samfunnsan­alytiker («Den samlede summen av forplantni­ngstanker blant jordens kvinner måtte være større enn alle krigenes hat og harnisk, alle svik og tap tilsammen»).

Heldigvis overlates ikke leseren til det monotone småbarnsli­vet. Høyer skaper spenning og variasjon ved hjelp av fire ulike mannlige karakterer. Alle er alenemoren­s tidligere elskere, alle kan være guttens far.

Den ene av disse forandrer hele stemningen i ene | barnet fordi han – en kort periode – går opp i familieliv­et med lyst og glede. Skal man ta Ida Hegazi Høyer på ordet, er det altså kjærlighet­en mellom voksne som kan gi småbarnsli­vet glød. Et svimlende budskap i 2019.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway