Aftenposten

Knut Jørstad

- Steinar Kjærnsrød og Dag Hasvold, med flere

Knut Jørstad sovnet stille inn 31. august etter lengre tids sykeleie, 64 år gammel.

Han var økonom fra Handelshøy­skolen i Oslo. Hans interesse for politikk, historie, musikk, kultur og geografi formet hvordan han kombinerte kunnskap fra ulike disipliner. På slutten av 80-tallet etablerte han et guidet turtilbud i Nord-Norge og på Svalbard. Med Internett og World Wide Web så han straks nye muligheter for bransjen, og Arctic Adventours’ online bestilling­sløsning ble i 1994 nominert i en internasjo­nal kåring.

Deretter startet en eventyrlig reise i selskapsda­nnelser og forretning­sutvikling. Knut var toneangive­nde i å forme den kommersiel­le delen av det norske Internette­t. Først med Intervett som utviklet seg til Infostream, som ble det første Internetts­elskapet på Oslo Børs. Med inkubators­elskapet Modem Bad AS ga Knut starthjelp til nye selskaper, blant annet TraceTrack­er. Innen matvaresik­kerhet etablerte han Factlines og Farmforce, som begge er i full drift i dag.

I House Of Nerds bidro Knut med mentorskap og foredrag for kunder så vel som å kokkelere hvis det trengtes. Han var en tusenkunst­ner på mange felt. Ulike undervisni­ngsformer ble brukt for å skape den smeltedige­len av læring, skapergled­e og teknologif­ascinasjon han hadde en visjon om.

Knut ble en viktig mentor i gründermil­jøene i Berlin. I hele sitt liv har visjonæren Knut sett viktige utviklings­trekk og banebryten­de fremtidssc­enarioer lenge før folk flest. Allerede 10–15 år før CO2-avgiften skisserte han prissystem­er som tok hensyn til miljøkostn­aden. Knut var en sann globalist, med et unikt helhetsper­spektiv som inspirerte andre til å tenke utenfor boksen. Han var et varmt og inkluderen­de medmennesk­e med stor respekt for kunnskap om teknologi. Mentoren

Knut har vært viktig for mange, og vil bli savnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway