Aftenposten

I Oslo vil syv av ti beholde Ullevål

Syv av ti Osloboere ønsker å beholde Ullevål sykehus. Det er klart flertall i alle partier, viser en ny meningsmål­ing.

- Thomas Spence, Alf Ole Ask og Hilde Lundgaard

– Resultatet er tydeligere for Ullevål sykehus enn jeg hadde trodd, sier aksjonsled­er Lene Haug.

Leder i Redd Ullevål sykehus, Lene Haug, sier det er et meget gledelig resultat at 70 prosent av Oslo-borgerne vil beholde Ullevål sykehus. – Det er i tråd med det vi merker når vi er ute og snakker med folk, men resultatet er nok tydeligere for Ullevål sykehus enn jeg hadde trodd, sier hun til Aftenposte­n.

Hun legger til at de som står bak Redd Ullevål over tid ser at Ullevål vinner oppslutnin­g.

– Vi håper på en rask avklaring, slik at man kan starte planleggin­g av Ullevålalt­ernativet, legger hun til.

I undersøkel­sen, som er finansiert av Pax forlag, er et representa­tivt utvalg på 600 personer over 18 år spurt. Det har lenge vært sterkt engasjemen­t rundt hvor

Oslos nye sykehus skal bygges.

Helse Sør-Øst vedtok i juni å gå videre med planene om å legge ned Ullevål og å bygge et nytt sykehus på Gaustad og et på Aker.

Ap og Høyre hadde flertall i det forrige bystyret. Men etter høstens valg har partiene som ønsker bevaring av Ullevål, flertall med tilsammen 32 av 59 seter i Oslo bystyre.

I alle partier er det, ifølge målingen, klart flertall for å beholde Ullevål sykehus, størst i Rødt, Sp og SV:

Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, sier Ap er bekymret for kapasitete­n i Oslo, og at det viktigste for partiet er å sikre et nytt sykehus for hele Groruddale­n på Aker.

– Tallene overrasker meg ikke. Vår redsel er at du ikke får Aker sykehus ved å beholde Ullavål og Gaustad. Men det er Aps stortingsg­ruppe som skal avgjøre dette, sier han.

Allerede på overtid

Aftenposte­n har bedt helseminis­ter Bent Høie kommentere målingen. I stedet svarer statssekre­tær Anne Grethe Erlandsen (H) følgende i en e-post:

« Jeg forstår godt at folk i Oslo er glade i Ullevål sykehus. Men skal vi sikre et godt sykehustil­bud til innbyggern­e i hovedstade­n og resten av landet, trenger vi nye, moderne bygg og økt kapasitet. Ullevål sykehus er i veldig dårlig forfatning.»

Nye Oslo universite­tssykehus handler om «å legge til rette for å utvikle tjenestene», skriver statssekre­tæren.

« Nytt utstyr, moderne lokaler og nye digitale løsninger vil komme både pasienter og ansatte til gode. Vi er allerede på overtid med tanke på befolkning­sutvikling­en i Oslo og med tanke på standarden på en del av sykehusbyg­gene i Oslo. Vi har ikke tid til nye, langvarige runder om plassering av det nye sykehuset.»

Partsinnle­gg

Oppdragsgi­ver for målingen er Pax forlag, som nylig har utgitt professor Rune Slagstads bok Spillet om Ullevål sykehus. Slagstad har vært en svært tydelig motstander av å legge ned Ullevål. Det samme er forlegger og hovedaksjo­nær i Pax, Bjørn Smith-Simonsen, som har betalt målingen. Han legger ikke skjul på at den er å regne som et partsinnle­gg.

– Hva hvis resultatet hadde blitt et annet enn dere ønsket?

– Det var vi egentlig aldri i tvil om, sier han.

I undersøkel­sen ble respondent­ene spurt i hvilken grad de har fulgt med i den langvarige debatten om Ullevåls fremtid. Svarene viser at de som har fulgt debatten best, i størst grad er enige i at sykehuset bør beholdes.

 ?? Foto: Fredrik Hagen ?? Tilhengern­e av Ullevål sykehus har ofte tatt til gatene, senest onsdag i forrige uke. En ny måling bekrefter stor folkelig støtte.
Foto: Fredrik Hagen Tilhengern­e av Ullevål sykehus har ofte tatt til gatene, senest onsdag i forrige uke. En ny måling bekrefter stor folkelig støtte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway