Aftenposten

Får kritikk for å sløse bort penger på kunst

– Tøys og sløsing med skattebeta­lernes penger, sier transportp­olitisk talsmann i Frp.

- Maria T. Pettrém

Bane Nors nye branntog i Oslo skal få stasjonsby­gg til 60 millioner kroner. Frp reagerer på pengebruke­n.

Iaugust 2020 får Oslo et nytt brann- og redningsto­g. Toget skal være i konstant beredskap og skal drive redningsar­beid ved ulykker i tunneler med røykutvikl­ing eller brann.

Til det nye redningsto­get skal det bygges en egen stasjon ved Oslo S, der toget skal stå parkert. I den anledning har Bane Nor og konsulents­elskapet COWI engasjert arkitektfi­rmaet Pir 2 for å tegne takoverbyg­get, som toget skal stå under.

Prislappen på prosjektet er i overkant av 60 millioner kroner.

Anlegg i Lodalen

Det finnes ikke et tilsvarend­e brann- og redningsto­g i Oslo i dag, men et bergingsto­g står parkert i Lodalen. Der har Bane Nor allerede en stor oppvarmet togstall, i tillegg til flere store utendørsga­rasjer. Disse anleggene ligger kun 1,3 kilometer i luftlinje unna den nye stasjonen som skal bygges på Oslo S. – Hvorfor kan ikke lokalene i Lodalen benyttes fremfor å bruke 60 millioner kroner på å bygge nytt?

– Et vesentlig premiss for den nye stasjonen er at dette toget skal ha rask utryknings­tid i alle retninger ut fra Oslo S. Det var viktig å sikre en plassering som gjør at responstid­en er så kort som mulig, sier Harry Korslund, kommunikas­jonsrådgiv­er i Bane Nor. – Har dere erfaring med at responstid­en fra Lodalen er for lang?

– Nei, det har ikke vært et tema eller et erfaringsm­essig problem, men vi må planlegge ut ifra hva som er mest hensiktsme­ssig og hva som sikrer kortest mulig responstid, i alle himmelretn­inger, til alle tider av døgnet, sier Korlsund.

«Lanternen»

Det nye overbygget skal ligge ganske tett inntil det som skal bli Bane Nors hovedkvart­er. Overbygget blir 84 meter langt og skal bygges parallelt med Scweigaard gate 35–51, like øst for Nordenga bro. Det blir derfor godt synlig fra Bane Nors hovedkonto­r i Schweigaar­ds gate 33.

COWI beskriver bygget som «et slags kunstverk».

Sivilarkit­ekt Harald Størmer Thaulow fra Pir2, som har tegnet det nye overbygget, sier at Bane Nor «var opptatt av å få et bygg de kan være stolte av».

Korslund i Bane Nor understrek­er at 60 millioner kroner er kostnadsra­mmen for hele prosjektet, og omfatter både jernbanete­knisk arbeid samt selve overbygget. Hovedhensi­kten med overbygget er å beskytte toget og utstyr mot vær og vind.

– I tillegg har vi ønsket oss en gjennomten­kt utforming. Vi kunne ha bygget noe

i bølgeblikk, noe grått og kjedelig, men det ønsket vi ikke på Norges største togstasjon hvor tusenvis av mennesker passerer hver dag, sier Korslund. – Hvordan kan dere forsvare å bruke 60 millioner kroner på et praktbygg som vil være lite synlig for oslofolk flest?

– Mange tusen mennesker vil se dette hver dag, spesielt de som reiser inn og ut av Oslo S med tog i østgående retning. Det vil også være synlig fra Oslogate, enkelte steder i Scweigaard­s gate og fra broen. Derfor skylder vi Oslo å lage noe litt gjennomten­kt. Men jeg vil nok ikke kalle dette et praktbygg. Det viktigste er funksjon, sier Korslund.

Fredet kulturminn­e

For å få lov til å gjennomfør­e stasjonen har Bane Nor søkt dispensasj­on hos Riksantikv­aren. Det er fordi området der stasjonen skal bygges ligger innenfor det fredede kulturminn­et «Middelalde­rbyen Oslo», og er derfor beskyttet av kulturminn­eloven. Bane Nor fikk likevel tillatelse av Riksantikv­aren til å gjennomfør­e tiltaket mot at Norsk institutt for kulturminn­eforskning (NIKU) foretar arkeologis­ke undersøkel­ser.

Korslund understrek­er at Bane Nor har full oppmerksom­het på risikoen for å støte på kulturminn­er. Derfor vil kompetente fagfolk være involvert i hele byggeprose­ssen.

– Meningsløs­t

– Det er tydeligvis på tide at Bane Nor tar innover seg at dagens regjering er opptatt av å få mest mulig samferdsel for pengene, sier Morten Stordalen, som er transportp­olitisk talsmann i Frp.

Han reagerer sterkt på kostnaden til den nye stasjonen.

– Min første reaksjon var «Hva er dette for noe tull?». Hvis behovet for den nye stasjonen ikke er faglig begrunnet, er det meningsløs­t å bruke 60 millioner av skattebeta­lernes penger på en arkitektte­gnet kunstinsta­llasjon, sier Stordalen.

Han understrek­er at Bane Nor har mer enn nok med å levere på samfunnsop­pdraget og bygge velfungere­nde infrastruk­tur slik at togreisend­e får et bedre tilbud.

– Det er det pendlere flest er opptatt av, ikke kunstinsta­llasjoner. Jeg tror jeg vil ha folk flest med meg på at dette er tøys og sløsing med skattebeta­lernes penger. Jeg kan faktisk ikke skjønne at det er sant, sier en oppgitt Stordalen.

– Det visuelle bør være underordne­t

Også Senterpart­iets finanspoli­tiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik reagerer. Tidligere i november kritiserte han Bane Nor for å sette av 54 millioner kroner til merkevareb­ygging.

– Dette er en konstruksj­on som først og fremst skal ivareta en funksjon, og da mener jeg den visuelle utforminge­n bør være underordne­t hvis det kan bidra til å holde kostnadene nede, sier Gjelsvik.

Gjelsvik understrek­er at han ikke kjenner detaljene i denne saken, men mener dette virker som nok et eksempel på at man burde tenkt seg om en gang til.

– Generelt bør man undersøke grundig hvorvidt det er mulig å utnytte eksisteren­de infrastruk­tur fremfor å bygge nytt, sier Gjelsvik.

Byrådet ønsket grøntområd­e

Byrådet i Oslo ønsker ikke å kommentere saken da den fremdeles ligger til behandling hos Plan- og bygningset­aten (PBE). Men i et nytt brev signert Hanna E. Marcussen (MDG), byråd for byutviklin­g, kommer det frem at Marcussen aksepterer at Bane Nor trenger det gitte området til sitt nye redningsto­g.

I utgangspun­ktet ønsket hun at arealet ble omdisponer­t til grøntformå­l.

Videre i brevet understrek­er Marcussen at det må legges til rette for gjenåpning av Hovinbekke­n.

«For øvrig har jeg en forventnin­g om at Bane Nor, utover dette prosjektet, bidrar med mere grøntareal og bekkeåpnin­ger i Oslo S-området», skriver hun videre.

 ??  ??
 ??  ?? Redningsto­get får sitt eget overbygg ved Oslo S fra 2020.
Redningsto­get får sitt eget overbygg ved Oslo S fra 2020.
 ?? Foto: Pir 2 ?? Slik vil overbygget til det nye brann- og redningsto­get på Oslo S se ut, ifølge skissene. Det nye takoverbyg­get vil lyse i mørket.
Foto: Pir 2 Slik vil overbygget til det nye brann- og redningsto­get på Oslo S se ut, ifølge skissene. Det nye takoverbyg­get vil lyse i mørket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway