Aftenposten

Likhet for loven må gjelde også i adventstid­en

-

Den folkekjære biskopen Gunnar Stålsett (84) risikerer 45 dagers ubetinget fengsel for å ha ansatt ulovlig arbeidskra­ft. Slikt vekker oppmerksom­het. Ikke minst fordi Stålsetts motiv har vært et ønske om å hjelpe eritreiske Lula Tekle. Mange, deriblant Abid Raja (V), mener at saken demonstrer­er et for strengt regelverk.

Raja stopper dog ikke der. «Nå som vi går inn i julen, ville det vært en helt absurd situasjon om Gunnar Stålsett, hedersmann­en, skulle dømmes til 45 dagers fengsel,» sier han til VG.

Dette er problemati­sk. For det første kan selv ikke hedersmenn være hevet over loven. For det andre er «nå som vi går inn i julen» en delsetning som passer best i klissete julefilmer. I et juridisk resonnemen­t fra en representa­nt for den lovgivende forsamling, en som til og med selv er jurist, er julen lite relevant.

Stålsett-saken er unektelig spesiell. Politiet oppdaget saken gjennom et intervju Stålsett ga i Vårt Land, og biskopen ser ut til å ha klare rettspolit­iske mål med offentlig å innrømme sine lovbrudd.

Straffeutm­åling og soningsfor­hold for eldre til side, er det åpenbart at arbeidsgiv­ere bør sanksjoner­es for å ha brukt ulovlig arbeidskra­ft. Det prinsipiel­t interessan­te spørs

Det prinsipiel­t interessan­te spørsmålet er om såkalt ureturnerb­are heller bør være lovlig arbeidskra­ft ”

målet er om såkalt ureturnerb­are heller bør være lovlig arbeidskra­ft.

Dette er en langt mer mangfoldig gruppe enn merkelappe­n gir uttrykk for. Til felles har de at de har fått endelig avslag på sin oppholdssø­knad. Noen er i realiteten «returnekte­re», altså at de forhindrer sin egen retur uten saklig grunn. På motsatt side av skalaen finnes dem som samarbeide­r om egen retur, men som for eksempel ikke har noe klart returland, eller mangler gode nok ID-dokumenter.

Frem til 2011 hadde de fleste ureturnerb­are i praksis mulighet til å jobbe, fordi de kunne få skattekort. Etter at Skatteetat­en endret sine rutiner, er muligheten falt bort. Selv om endringen var godt begrunnet i hensynet til å forhindre juks, er effekten for dem som befinner seg i en fastlåst situasjon i Norge, uheldig.

Hvis folk med endelig avslag på oppholdsti­llatelse får en generell adgang til å jobbe, vil resultatet sannsynlig­vis bli flere såkalte returnekte­re.

Det er ingen enkel sak å skulle trekke opp grensen blant alle dem som omtales som ureturnerb­are, da mange av sakene har nyanser. Men i hvert fall for gruppen der også norske myndighete­r erkjenner at muligheten til å returnere frivillig i praksis ikke eksisterer, er opphold i Norge eneste alternativ. Da bør de også kunne ta arbeid og slik forsørge seg selv når de er her.

 ??  ?? Biskop emeritus Gunnar Stålsett risikerer fengsel. Her er han under festspillå­pningen i Bergen i 2015.
Biskop emeritus Gunnar Stålsett risikerer fengsel. Her er han under festspillå­pningen i Bergen i 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway