Aftenposten

Statsbygg søker om å begynne å rive Y-blokken

Det gjør Statsbygg til tross for at Kommunalde­partemente­t skal se på saken på nytt.

- Julia Martincic

Inovember ble det kjent at Kommunalde­partemente­t har besluttet å vurdere nye momenter i saken om rivingen av Yblokken i Regjerings­kvartalet. Det var advokat Helge Skogseth Berg som ba om utsettelse av rivingen, på vegne av Norske arkitekter­s landsforbu­nd (NAL), Oslo arkitektfo­rening og Fortidsmin­neforening­en. Nå har Statsbygg likevel søkt Plan- og bygningset­aten om å få starte riving av Y-blokken. Det kaller NAL-president Gisle Løkken en fiendtlig avgjørelse.

– Jeg tar forbehold om at dette er en planlagt prosedyre, men Statsbyggs valg om å søke om igangsette­lse oppleves nesten fiendtlig, sier Løkken og fortsetter:

– Når Kommunalde­partemente­t har bekreftet at de vurderer nye momenter, oppleves det som umusikalsk at Statsbygg nesten demonstrat­ivt viser at de har en formell makt til å igangsette riving. Det riktige hadde vært å vente til vi fikk svar på momentene som vurderes.

– Lovpålagt søknadspro­sess

Pål Weiby, kommunikas­jonsleder i Statsbygg, forteller at det å søke om å få starte riving er en naturlig del av en todelt søknadspro­sess som er lovpålagt i alle større byggesaker. Statsbygg søkte først om en rammetilla­telse. Den har de fått vedtatt av Oslo kommune og fått oppretthol­dt etter en klagebehan­dling hos Fylkesmann­en.

– Derfor går vi over på neste del av søknaden, som er å søke om igangsette­lse.

– Hvorfor søker dere om igangsetti­ng når departemen­tet står midt i en ny vurdering av hvorvidt bygget skal rives?

– Rivebeslut­ningen er tatt av regjeringe­n. Fylkesmann­en har sagt det er et endelig vedtak som ikke kan påklages. Departemen­tets vurdering av omgjørings­begjæringe­n er ikke en del av klagebehan­dlingen. Når dette ligger i bunnen, er det naturlig å fortsette arbeidet, sier han.

Weiby sier at Statsbygg ikke vil starte en riving før alle formelle prosesser er i orden.

Plan- og bygningset­aten skriver i en e-post til Aftenposte­n at den mottok søknad om igangsetti­ngstillate­lse fra Statsbygg samme dag som etaten fikk orienterin­g fra departemen­tet om at det skal behandle en begjæring om omgjøring av vedtaket.

«Plan- og bygningset­aten svarte i brev av 21.11.2019 at vi ikke behandler søknaden om igangsetti­ngstillate­lse, fordi vi hadde vurdert at beslutning­en om utsatt iverksetti­ng gjelder inntil departemen­tet har avgjort saken endelig. I dag har vi fått brev fra departemen­tet der de beslutter at vi ikke kan gi utsatt iverksetti­ng. Dette betyr at Plan- og bygningset­aten må behandle søknad om igangsetti­ngstillate­lse innen vanlig frist på 3 uker.»

– Vårt ønske er at man må prøve å unngå at det lages en byråkratis­k luke i saksbehand­lingen som gjør at man kan behandle omgjørings­begjæringe­n og samtidig rive bygget, sier advokat Helge Skogseth Berg og legger til:

– Ingen river kun på en rammetilla­telse, men fredag krevde Statsbygg igangsette­lse av rivingen. Hvis Plan- og bygningset­aten ikke svarer før 11. desember, kan Yblokken teoretisk sett ligge i grus før departemen­tet har behandlet ferdig omgjørings­begjæringe­n.

Mener Statsbygg burde ventet

Gisle Løkken mener at de burde ha ventet.

– Det er ikke mye som er normalt rundt en sak som er så omstridt som denne, og det burde søknadspro­sessen reflektere. Man kan si at dette er en del av den formelle prosessen, men konsekvens­ene kan bli at Y-blokken rives før den potensielt reddes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway