Aftenposten

Forskning: Thunbergs kompromiss­løshet er effektiv

Sammenheng­en mellom liv og lære er viktig for klimaforsk­ere, politikere og aktivister, dersom de vil bli hørt.

- Christina Pletten

Idag seiler Greta Thunberg inn til Lisboa etter å ha krysset Atlanterha­vet nok en gang i seilbåt. Den svenske 16-åringen er på vei til Madrid for å delta på FNs klimatoppm­øte, etter å ha vært i USA og Sør-Amerika. Møtet begynte i går, og Thunberg regner med å være på plass i dag.

Mange har gjort narr av den unge aktivisten for hennes lidenskape­lige engasjemen­t og kompromiss­løse livsstil. Men ny forskning viser at det er nettopp dette som gjør at Thunberg når gjennom med sitt budskap.

Amerikansk­e forskere har nemlig konkludert med at klimaforkj­empernes egne utslipp har «massiv betydning» for om de blir hørt og får gjennomsla­g.

– Det er viktig at forskere og andre profilerte klimaforkj­empere selv lever etter prinsippen­e for å redusere utslipp, dersom de skal nå gjennom med sitt budskap, sier Elke Weber, som er en av forskerne bak studien, i et ferskt intervju med Princeton University’s nettsted. Hun er professor ved Andlinger Center for Energy and the Environmen­t.

Påvirkes av andre

– Jeg kjenner Elke Weber godt og er ikke overrasket over disse resultaten­e. Det bekrefter det vi vet, sier Per Espen Stoknes, som er psykolog og førsteaman­uensis på BI.

Han er også politisk engasjert i Miljøparti­et De grønne.

Weber har sammen med to andre forskere konkludert med at klimaforkj­empernes troverdigh­et er avhengig av hvordan de selv oppfører seg. For å nå gjennom med sitt budskap må de redusere sitt eget karbonavtr­ykk, skriver Weber.

– Greta Thunberg nekter helt konsekvent å fly. Det er sterke symbolske handlinger, som gjør henne til en kraftfull avsender med enorm troverdigh­et, sier Stoknes.

– Nå sier jo også Gunhild Stordalen at det er lettere å være troverdig når hun ikke

flyr rundt i privatflye­t til Petter Stordalen.

Seiler over Atlanterha­vet

Thunberg har seilt over Atlanterha­vet med katamarane­n La Vagabonde. Hun måtte gjøre vendereis på vei til Chile da klimatoppm­øtet ble flyttet til Madrid i siste liten.

Den svenske aktivisten fikk «haik» med en australsk båt, og har bare brukt drøye to uker på overfarten. Hun kom til USA i slutten av august med en annen seilbåt. Der refset hun verdensled­erne i FN med en tordentale som vakte oppmerksom­het jorden rundt.

Det er viktig at forskere og profilerte klimaforkj­empere selv lever etter prinsippen­e for å redusere utslipp, dersom de skal nå g jennom med sitt budskap ”

– Har Greta Thunberg satt en ny standard for klimaforkj­empere?

– Ja, kanskje for dem om er aller mest profilert. For oss andre vanlige mennesker er det annerledes. Jeg flyr likevel – for det aller meste når jeg skal være til stede på noe som har med klimaet å gjøre. Skal jeg fortsette å gjøre jobben min, må jeg være på de stedene der de diskuterer løsninger, sier Stoknes.

– Så argumentas­jonen for at du flyr fordi det er viktig at du g jør jobben din. Kan ikke veldig mange andre si det samme?

– Jeg sier aldri det. Men jeg flyr, og jeg spiser moderate mengder kjøtt. Også vi som ønsker å endre samfunnet, må leve i det, og da blir slik dissonans uunngåelig.

Argument eller avledning?

Filmen An Inconvenie­nt Truth kom ut i 2006, da Greta Thunberg bare var tre år gammel. Bak prosjektet sto tidligere visepresid­ent Al Gore. Han hadde lagt bak seg et mislykket forsøk på å ta over Det hvite hus etter Bill Clinton og profilerte seg i stedet som en budbringer om de katastrofa­le konsekvens­ene av klimaendri­nger.

Arbeidet gjorde at Gore fikk Nobels fredspris i 2007. Han fikk også en Oscar for filmen. Men Gore fikk også mye kritikk for å være en klimahykle­r, blant annet fordi han reiste med privatfly. En konservati­v tenketank i hans hjemstat Tennessee påpekte at eks-visepresid­enten hadde en elektrisit­etsregning på over 250.000 kroner i året, som inkluderte et oppvarmet svømmebass­eng og et hus med over 20 soverom.

Gore hadde sagt at amerikansk­e familier måtte bruke mindre energi. Denne kritikken har hengt ved Gore helt frem til i dag. Selv nekter han for påstandene og sier han bruker grønn energi. Flyreisene kompensere­r han ved å kjøpe klimakvote­r.

– Jeg lever et karbonfrit­t liv, sa Gore da han ble konfronter­t med denne kritikken på CNN i 2017.

Hellig hykleri

Den nye forskninge­n tyder på at kjendiser, forskere og politikere ikke kan forlange at vanlige mennesker skal ofre komfort og bekvemmeli­ghet, hvis de ikke gjør det selv.

Mennesker påvirkes i sterk grad av det andre gjør. Forsker Shahzeen Z. Attari skriver at en klimaaktiv­ist som ikke selv følger rådene han eller hun gir, kan signaliser­e at klimakampe­n ikke er viktig. Attari påpeker at selv når mennesker opplever åpenbare faresignal­er, for eksempel et rom som fylles med røyk, kan vi bli forledet til å tro at det ikke er farlig dersom ikke andre personer handler.

Men Attari påpeker også et paradoks i en ny forsknings­artikkel: aktivister som

Elke Weber, forsker

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway