Aftenposten

Fra fredsprosj­ekt til skjebnefel­lesskap

Nå er det 25 år siden Norge stemte nei til EU. Likevel er landet vårt integrert i Europa, noe trygdeskan­dalen viser. Hvorfor har statene frivillig gitt fra seg myndighet til EU?

- Erik Oddvar Eriksen, Professor og leder for ARENA

Den europeiske integrasjo­nsprosesse­n betegner det arbeidet som har foregått i tiden etter andre verdenskri­g for å skape et politisk og økonomisk fellesskap mellom de europeiske landene. De som tror på teorien om rasjonelle valg, hevder at demokratis­ke stater bedriver europeisk integrasjo­n hovedsakel­ig av økonomiske grunner og ved hjelp av sin forhandlin­gsmakt.

Denne teorien har lenge dominert, men har forklaring­sproblemer. For hvordan kan ulikt stilte stater – alle opptatt av egne interesser – forhandle rasjonelt med hverandre og likevel komme frem til et overnasjon­alt demokratis­k system?

ARENA har et alternativ til teorien om rasjonelle valg. Alternativ­et går på at institusjo­ner, normer og prosedyrer­egulerte overlegnin­ger spiller en stabiliser­ende rolle.

Normer knyttet til fred, demokrati, rettssikke­rhet og menneskere­ttigheter utgjør uunngåelig­e forutsetni­nger for den europeiske integrasjo­nen. Statene har overført suverenite­t til EU for å sikre fred, frihet og velstand i Europa. EU har demokrati som medlemskri­terium. På 2000-tallet satte EU ned konvensjon­er for å etablere et menneskere­ttighetsch­arter og en grunnlov. Med enkelte modifikasj­oner utgjør disse dagens rettstilst­and – den såkalte Lisboatrak­taten.

Vår tese er at integrasjo­n skjer gjennom normregule­rt argumentas­jon, og ikke kun gjennom trussel-baserte forhandlin­ger. Dog, politikk dreier seg ikke bare om prinsipper og målsetning­er, men om strategier for å nå mål. For å nå målet om et integrert, fredelig og demokratis­k Europa satte grunnlegge­rne sin lit til steg for stegmetode­n. Nedbygging av grenser, økt handel og et fritt marked ble sett som instrument­er, ikke mål i seg selv.

Ikke bare basert på nyttekalky­ler

Det er denne verdibaser­te forståelse­n av

EU som mangler i store deler av Storbritan­nia og Skandinavi­a. Her lever oppfatning­en av EU som et frihandels­område tuftet på mellomstat­lig makt og gjensidig nytte. En slik enhet kan det gjøres en handel med. Som Europakomm­isjonens visepresid­ent Frans Timmermans påpekte, har Brexit-tilhengern­e blitt forbløffet over at EU ikke har gitt etter i skilsmisse­forhandlin­ger, når dens medlemmer kunne tjene på det.

Hvis EU bare skulle vært basert på rene nyttekalky­ler, ville unionen vært oppløst for lenge siden. Selv om verdipersp­ektivet er viktig, må det suppleres med en forståelse av at politikken institusjo­naliseres.

Innlåsning­smekanisme­r og goder

Integrasjo­nsprosesse­n er ikke bare drevet av prinsipper, men også et sinnrikt system av innlåsings­mekanismer. Det startet med kull- og stålunione­n i 1952. Den brakte de materielle midlene for krig – stål og kull – under overnasjon­al kontroll, under kontroll av det som senere ble Europakomm­isjonen. Statene ble fratatt sine maktmidler. De kan ikke ta loven i egne hender, men må gå til EUs organer for å løse tvister.

åsninger skjer også gjennom å etablere fellesgode­r som er reservert for medlemslan­dene. Det indre marked på 500 millioner er et slikt gode som mange vil ha del i, også nordmenn, og som det koster å forlate. Det kommer med et sett av betingelse­r knyttet til fri bevegelse av varer, personer, kapital, tjenester og lik regeletter­følgelse.

Faller euroen, faller EU!

I eurosonen har euroen en låsefunksj­on. Den gir mange land lavere renter enn de ellers ville hatt, men den gjør også alle sårbare for enkeltland­s kriser. Vi har å gjøre med en «En for alle og alle for en»-effekt. Alle tjener på å stå sammen. Selv den sterkeste stat kan ikke stå mot finansmark­edene. «Faller euroen, faller EU!» kunne Angela Merkel si da det sto på som verst under finanskris­en. Euroen har bidratt til å bringe landene inn i et skjebnefel­lesskap.

Å innføre euroen var risikabelt ettersom medlemmene­s økonomi var svært forskjelli­ge. Ingen kriseløsni­ngs- eller omfordelin­gsmekanism­e var på plass. Forholdene lå ikke til rette for at dette skulle gå bra, og det visste sentrale beslutning­stagere. De satte sin lit til spillover-effekter, altså at asymmetri, ubalanse og kriser ville tvinge frem en politisk union. De stolte på at partene ville se seg nødt til å ta et skritt videre og etablere en ordning med omfordelin­gsmyndighe­t, altså et finansdepa­rtement og en EU-skatt.

Her har ikke mye skjedd. Bankunione­n er under bygging, men omfordelin­g er i det blå.

Fusjonert suverenite­t

EU-domstolen har vært en sentral drivkraft i den europeiske integrasjo­nsprosesse­n. Den opprinneli­ge rettsorden­en stammer fra traktatbas­ert internasjo­nal rett på 1950-tallet. Det er et paradoks at de europeiske traktatene ble utformet for å sikre medlemssta­tene kontroll, men samtidig ga rettsgrunn­lag for at EU-domstolen kunne utvikle en konstitusj­onell fortolknin­g av traktatene. Dette kan forklares med at domstolen vil overholde det som EU har skrevet under på.

Statene har akseptert EU-domstolens fortolknin­g av EU-retten som bindende. På tross av motstanden mot europeisk demokrati, har statene akseptert at EU-institusjo­nene har fått økt makt over tid. Det

Hvis EU bare skulle vært basert på rene nyttekalky­ler, ville unionen vært oppløst for lenge siden ”

direkte valgte EU-parlamente­t har i dag medbestemm­elsesrett over lovgivning, budsjetter og det politiske lederskape­t i Unionen, mens det utøvende organet – EU-kommisjone­n – setter den politiske dagsordene­n. Statene har akseptert å kunne bli stemt ned gjennom kvalifiser­t flertall i EU.

Det overnasjon­ale er blitt befestet over tid. Det er en overnasjon­alitet basert på en fusjon av medlemmene­s suverenite­t. Som kompensasj­on for tapt suverenite­t får medlemssta­tene medbestemm­else over europeiske anliggende­r. Dette øker statenes handlingsk­apasitet, som Irlands makt over Storbritan­nia i forbindels­e med Brexit viser på en slående måte.

Statene har gått fra å være nasjonalst­ater til å bli medlemssta­ter i en overnasjon­al union. Den gjensidige avhengighe­ten mellom landene i Europa er så omfattende og sammensatt at det har utviklet seg et skjebnefel­lesskap, som også Norge er del av.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck/ NTB scanpix ?? Den gjensidige avhengighe­ten mellom landene i Europa er så omfattende og sammensatt at det har utviklet seg et skjebnefel­lesskap, som også Norge er del av, skriver Erik Oddvar Eriksen.
Foto: Shuttersto­ck/ NTB scanpix Den gjensidige avhengighe­ten mellom landene i Europa er så omfattende og sammensatt at det har utviklet seg et skjebnefel­lesskap, som også Norge er del av, skriver Erik Oddvar Eriksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway