Aftenposten

Press er i de fleste tilfeller et privilegiu­m og til å leve med

Karakterpr­ess. Pakkepress. Kroppspres­s. Stadig nye pressord sier noe om oss.

- Ole Jacob Madsen, professor, Psykologis­k institutt, Universite­tet i Oslo

Iskrivende stund føler en del foreldre på pakkekalen­derpress, skal vi tro tidligere års nyhetsopps­lag. For mange er dette også uken for julebord med både oppmøte- og drikkepres­s. Så kommer tiden for innkjøp av julegaver med kjøpe- og julegavepr­ess. Og når juleferien tar til og roen skal senke seg, vil mange likevel føle både spise-, synge-, besøks- og lykkepress.

Press er heller ikke begrenset til julen. Å snakke om forskjelli­ge typer press året rundt er blitt alt mer vanlig.

Press som privilegiu­m

I Stortingsm­elding 28 om fornyelsen av Kunnskapsl­øftet heter det at «Skolen skal bidra til å ruste elevene til et samfunn hvor mange unge opplever forskjelli­ge typer press». Så innarbeide­t er press blitt, at vi sjelden stiller spørsmål ved hva det egentlig er.

Det gjorde imidlertid student Remy Aleksander Johansen på Aftenposte­ns Si ;D-sider nylig, der han skrev at «press er et privilegiu­m».

Under et studieopph­old i USA hadde Johansen gjort seg erfaringer med at det norske skolesyste­met tross alt er nokså komfortabe­lt innrettet. Erfaringen hans stemmer for øvrig godt overens med tall fra SHoT-undersøkel­sen som indikerer at utenlandss­tudentene i Norge rapportere­r tydeligst at de har veldig høye mål for seg selv og bare det beste er godt nok.

Forventnin­gspresset kan nok føles temmelig sterkt dersom dine foreldre for eksempel har gjort større økonomiske ofre for at du skal kunne studere i utlandet.

Barn av individual­ismen

Slår man opp ordbokdefi­nisjoner av «press» forklares det med å være under «sterk påvirkning» og er synonymt med trykk, tvang, tyranni, ufrihet og plikt. Betydninge­n er forunderli­g tatt i betraktnin­g at vår epoke ofte beskrives som fri fra tvang, tyranni og plikter.

Den canadiske filosofen Charles Taylors beskriver i boken Autentisit­etens etikk individual­ismen som den fremste seieren til den moderne sivilisasj­on, siden mennesker flest nå har en rett til å velge selv og ikke lenge er offer for kravene fra dogmatiske doktriner som står over mennesket.

Dette paradokset illustrere­r snarere at alt snakket om stadige nye former for press er individual­ismens ektefødte barn, der det som en naturlig følge reageres stadig mer mot krav som rettes mot oss fra ytre instanser som utfordrer selvbestem­melsesrett­en.

Til å leve med

I 2014 kartla ungdomsbed­riften Generasjon Prestasjon prestasjon­spress blant unge som viste at mellom 75 til 87 prosent følte et overvelden­de press i skole eller jobb, med utseende eller klær eller i sosiale settinger. Definisjon­en av prestasjon­spress de la til grunn, var «når du presterer til den grad at du ikke lenger gjør det for din egen del, men for å tilfredsst­ille andre sine krav».

Kroppspres­s, sexpress og drikkepres­s er opplagt høyst reelle fenomen i Norge med betydelige personlige konsekvens­er for dem som rammes. Men veksten i stadig nye pressord er nok først og fremst uttrykk for en voksende forventnin­g om at livet er til for din egen del, og sågar et mål på at vi antagelig har det relativt godt her i landet. USA-fareren Johansen har således helt rett:

Press er i de fleste tilfeller et privilegiu­m og til å leve med.

Uviten

Nina Kristianse­n, Atle Fretheim, Ole Jacob Madsen og Simen Gaure skriver hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsl­øse politiske forslag og ren fusk.

Så innarbeide­t er press blitt, at vi sjelden stiller spørsmål ved hva det egentlig er ”

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway