Aftenposten

NATOs Kina-diskusjon synliggjør Norges krevende balansegan­g

- Johannes Gullestad Rø, førsteaman­uensis, Institutt for forsvarsst­udier (IFS) Ingeborg Nortvedt Bjur, forsker, Institutt for forsvarsst­udier (IFS)

NATOs ledere møtes i London i dag og i morgen. I forkant av møtet har USA brakt Kina inn på dagsordene­n. Dermed vil også også Norges krevende balansegan­g i stormaktsp­olitikken bli synliggjor­t: å holde seg inne med USA, å ikke bli stengt ute av Kina og å oppretthol­de oppmerksom­heten om Russland.

USAs ønske om å diskutere Kina er ikke overrasken­de. Siden Barack Obamas presidentt­id er Kina blitt sikkerhets­politikken­s dominerend­e tema. NATO har mye annet å stri med, og ledermøtet vil være kort. Likevel vil USA nå at forsvarsal­liansen skal bekrefte at Kinas vekst og opptreden represente­rer en utfordring.

Det er nytt. Selv om motstand mot Kina i sin tid bidro til å konsolider­e NATO – det var med Koreakrige­n på 1950-tallet og Kinas inntog i denne at NATO gikk fra å være en løs allianse til et integrert forsvarsfe­llesskap – har Kina siden ikke vært noen global sikkerhets­aktør. I NATOs strategisk­e konsept er ikke Kina engang nevnt.

Felles Kina-posisjon utfordrend­e

Grunnene til det er mange. I første rekke at Kina ikke har utgjort noen trussel mot det nordatlant­iske området. I senere år er den indirekte utfordring­en blitt trukket frem: Det påvirker NATO at USA prioritere­r Asia og Stillehavs­området.

Nå ønsker USA at NATO skal posisjoner­e seg tydeligere. På et seminar i London i regi av Institutt for forsvarsst­udiers forsknings­program Security in Northern Europe i oktober i år trakk en representa­nt fra USAs utenriksde­partement frem saksområde­r der de mener NATO bør enes om at Kina represente­rer en utfordring: oppkjøp og eierskap i strategisk og elektronis­k infrastruk­tur (havner og flyplasser og 5G), hybridtrus­selen, kinesisk militærtek­nologi, tettere samarbeid mellom Russland og Kina, Kinas ringeakt for en regelbaser­t verdensord­en og lunkenhet for ikke-spredning og rustningsk­ontroll.

Europeiske allierte deler flere av disse bekymringe­ne. Det er en voksende erkjennels­e av at Kina også vil utfordre deres interesser og sikkerhet direkte. Selv om Kina neppe vil utfordre det nordatlant­iske området militært de nærmeste årene, er regimet en ny type global aktør. Ettpartist­atens katalog av virkemidle­r er mangfoldig, og flere befinner seg i sikkerhets­politikken­s gråsone. Skillet mellom samfunns- og statssikke­rhet viskes ut.

At NATO tar tak i nye ting, er et godt tegn for alliansen, mener NATO-sjefen. I februar i år tok Jens Stoltenber­g til orde for at NATO måtte tilegne seg kunnskap om Kina og mulige effekter på alliansen. Til Aftenpodde­n sa han nylig at den beste måten å vise at NATO er sterk, kraftfull og vital, er å vise til det alliansen faktisk gjør. At arbeidet med Kina nå er innledet, gjør ham optimistis­k.

Men utviklinge­n av en felles Kina-posisjon er utfordrend­e. Det er uvisst hvor langt europeiske allierte er rede til å gå. For Norge utløses problemsti­llinger knyttet til vår politikk overfor både USA, Kina

Selv om Kina neppe vil utfordre det nordatlant­iske området militært de nærmeste årene, er regimet en ny type global aktør ”

og Russland. Krysspress kan melde seg.

Norge kan bli satt i skvis

I overskueli­g fremtid vil NATO være avgjørende for norsk sikkerhet. Norsk NATOpoliti­kk ledsages av et nært samarbeid med USA – betegnet som en allianse i alliansen. Imøtekomme­nhet med Kina vil ikke være lett å forene med dyp solidarite­t med USA. Det kan sette Norge og andre europeiske land i skvis.

Europa vil ha interesse av handelsfor­bindelser med Kina, en norsk frihandels­avtale er intet unntak. Utbygging av 5Gnettet og Belt and Road-initiative­t viser hvordan Kina utvikler og finansiere­r strategisk infrastruk­tur og får innpass i andre land. I Europa vil det være en tilbøyelig­het til å søke balanserte løsninger. Men i Washington betraktes Kinas inntog som et nullsumspi­ll. Velger man Huawei og 5G, får Kina dominere internett. Det handler om hvem som setter premissene for den internasjo­nale orden.

USAs rivaliseri­ngshåndter­ing kan være uheldig for Norge å stille seg bak. Trumps avvisning av multilater­ale løsninger innebærer blant annet omgåelse av flernasjo

nale forhandlin­ger og fora som kan favorisere Kina. Slik undergrave­s regulering­er og arenaer som er viktige for Norge. Innenfor gjeldende institusjo­nelle rammer unngår småstater å bli overkjørt. USA ønsker imidlertid å bygge ned eller omgå flere av disse, mens Kina vil bruke noen og svekke andre.

En mulig fellesutta­lelse fra NATO om Kina kan være et signal om enighet. Men den kan også bli benyttet av USA for å markere en vestlig front i saker Norge ikke mener det er naturlig at forsvarsal­liansen bryr seg med. Eller benyttes av Kina overfor Europa for å begrunne «motsanksjo­ner». Skulle NATOs formulerin­ger nøre opp under fiendebild­et USA skisserer, kan det påvirke Norges mulighet til å fremføre balansert kritikk så vel som dialog. En komplisere­nde faktor er at Norges diplomatis­ke relasjon til Kina hviler på en skjør overensste­mmelse.

NATO har mange uløste utfordring­er

Kina og Russland samarbeide­r allerede. Skulle NATO utmynte en markant politikk mot Kina, kan det føre dem enda tettere sammen. For Russland er økt samarbeid i øst en anledning til å konsentrer­e seg om den vestlige flanke – Norges nærområder.

Etter Krim-krisen har Russland vært dimensjone­rende for arbeidet for kollektiv sikkerhet i NATO. Listen med tiltak som er iverksatt for å møte russisk revisjonis­me, er lang. Men alliansen har mange uløste utfordring­er. Især Tyrkias rolle i Syria og kjøp av avanserte russiske våpen gjør konsensus krevende. Derfor er det vanskelig å vite hvordan en stor pekingand skal danderes på NATOs tallerken. Det distrahere­r oppmerksom­heten om Russland. For at alliansen skal forbli relevant for alle allierte, må imidlertid NATO forholde seg til den fremvoksen­de globale aktøren Kina.

Etter at Emmanuel Macron uttalte at NATO opptrer «hjernedødt», besluttet NATOs utenriksmi­nistre at en ekspertgru­ppe nedsatt av generalsek­retæren skal vurdere alliansens fremtid. Når vise menn og kvinner har fått slike oppdrag tidligere, har det innledet formative faser i alliansens historie. Norsk NATO-politikk har i alle faser søkt samtidig å integrere USA og berolige Russland. Utfordring­en nå er å inkludere Kina i ligningen uten å miste balansen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Francois Lenoir/Reuters/ NTB scanpix ?? NATOs generalsek­retær Jens Stoltenber­g tok i februar til orde for at NATO må tilegne seg kunnskap om Kina og landets mulige effekter på alliansen.
Foto: Francois Lenoir/Reuters/ NTB scanpix NATOs generalsek­retær Jens Stoltenber­g tok i februar til orde for at NATO må tilegne seg kunnskap om Kina og landets mulige effekter på alliansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway