Aftenposten

Det beste for byens eldre

- Raymond Johansen, byrådslede­r i Oslo (Ap)

Iårene fremover vil velferdsst­atens yteevne bli utfordret av en kraftig vekst i eldrebefol­kningen. Siden jeg overtok som byrådslede­r i 2015, har byrådet planlagt for veksten. De fire siste årene blant annet ved å styrke hjemmetjen­esten med 500 årsverk, og de fire neste årene ved at vi bygger ett sykehjemsr­om om dagen.

Samtidig har vi brutt privatiser­ingslinjen som i løpet av to tiår ga Oslo landets mest gjennompri­vatiserte eldreomsor­g. Det hadde vi god grunn til. Kvaliteten på eldreomsor­gen var ikke god nok, og lønns- og arbeidsvil­kårene var til hinder for helt nødvendig rekrutteri­ng av helseperso­nell.

Byrådet har valgt å bygge opp en sterkere offentlig eldreomsor­g, med høyere kvalitet og bedre lønns- og arbeidsvil­kår, samtidig som vi gir ideelle aktører som Diakonhjem­met, Kirkens Bymisjon og Lovisenber­g en sterkere posisjon. Bruken av kommersiel­le selskaper i eldreomsor­gen er gradvis blitt redusert.

Radikal politikk?

Aftenposte­ns leder prøver 2. desember å skape inntrykk av at dette både er radikal politikk og noe som egentlig er drevet frem av Rødt. Ja, Aftenposte­n går til og med så langt at de antyder at politikere som ikke ønsker kommersial­isering av velferden, ikke er seriøse, de snakker ikke sant, de sjekker ikke fakta og de snakker bare negativt.

For det første er det ingenting radikalt med å prioritere fellesskap­sløsninger. Det radikale ville vært ikke å ta politisk ansvar for eldreomsor­gen rett før veksten i antall eldre tiltar. For det andre er det en vanlig taktikk fra borgerlige partier, og nå også Aftenposte­n, å late som om motstand mot kommersial­isering av velferden egentlig ikke er Ap-politikk. Men Arbeiderpa­rtiet er ikke bare for velferdsst­aten, vi er hovedarkit­ekten bak og har alltid gått til valg på å gjøre den offentlige velferden sterkere.

Prioritere­r offentlig velferd

Arbeiderpa­rtiets prioriteri­ng av offentlig fremfor kommersiel­l velferd henger også sammen med vår næringspol­itikk: De siste tiårene har vi sett at stadig mer investerin­gskapital kanalisere­s inn i 100 prosent offentlig finansiert velferd. Det bekymrer meg. Norge trenger nye næringer og flere ben å stå på. For å få det til, trenger vi at privat kapital investeres i nye og lønnsomme arbeidspla­sser, ikke i bedrifter som overtar offentlige oppgaver.

Byrådet har valgt å bygge opp en sterkere offentlig eldreomsor­g, med høyere kvalitet og bedre lønns- og arbeidsvil­kår, skriver byrådslede­r Raymond Johansen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway