Aftenposten

Farlig rødgrønn enighet om formuesska­tten

- Ole Erik Almlid, administre­rende direktør, NHO

SV-leder Audun Lysbakken ønsker å samle Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet, MDG, SV og Rødt før neste valg.

Hvis limet i en ny rødgrønn allianse blir å øke skatten på arbeidende kapital, kan det spøke for både nye grønne arbeidspla­sser, satsing på distrikten­e og den langsiktig­e bæreevnen til velferdsst­aten.

SVs Audun Lysbakken vil samle hele opposisjon­en på Stortinget om en felles politisk plattform. Når vi leser de alternativ­e budsjetten­e, frykter vi at det er ett tiltak partiene fort vil samle seg om.

Senterpart­iet, Miljøparti­et, Arbeiderpa­rtiet, SV og Rødt er enige om at formuesska­tten er et sted å hente milliarder til økt offentlig forbruk.

Alle partiene vil øke denne skatten et sted mellom kraftig og voldsomt. Også skatten på arbeidende kapital vil de øke, like mye eller mer enn skatten på luksusarti­kler og dyre boliger og hytter.

Når formuesska­tten på arbeidende kapital er høy og formuesska­tten på bolig er lav, sparer ikke folk ved å investere i bedrifter og arbeidspla­sser, men skaffer seg en flottere bolig.

Rammer Distrikts-Norge

I årene som kommer, trenger Norge at bedriftene utvikler grønne løsninger og grønn teknologi for å sikre jordens bærekraft. Vi trenger at bedriftene skaper mange nye, lønnsomme arbeidspla­sser for å sikre velferdssa­mfunnets bærekraft. Og vi trenger å utvikle jobb til alle for å sikre samfunnets sosiale bærekraft.

Politikern­es jobb nummer én blir da å legge til rette for jobbskapin­g.

Det hjelper dessverre lite med god næringspol­itikk på andre områder, dersom den betales med å tappe små og mellomstor­e bedrifter over hele landet for kapitalen som ligger i maskiner og verktøy.

Dette rammer lokal verdiskapi­ng, sysselsett­ing og utvikling av Distrikts-Norge. De lokalt og personlig eide bedriftene har eiere som er dypt engasjert i bedriften, de ansatte og lokalsamfu­nnet. Eiere av små og mellomstor­e bedrifter vil utvikle bedriften, gjennomfør­e omstilling, ta i bruk ny teknologi og oppgradere medarbeide­rnes kompetanse.

Høyere utbytte for å betale en enda høyere formuesska­tt går på bekostning av alt dette.

Opposisjon­en er enige om å øke formuesska­tten kraftig uten å skjerme arbeidende kapital, og sikter med dette på å redusere ulikhet i Norge. Det er som å skyte inn i en andeflokk med hagle.

Du treffer kanskje rikingen med flust av likvid kapital, men skadeskyte­r samtidig en rekke aktive eiere av små og mellomstor­e bedrifter med personlige eiere som har kapitalen bundet opp i verktøy og maskiner i bedriftene.

Dette blir det hverken bærekrafti­g klima, velferdssa­mfunn eller inkluderin­g av.

Er reisetid arbeidstid? spør direktør for juridiske tjenester Elin Spjelkavik og advokatful­lmektig Anette Brichmann Pollen i hovedorgan­isasjonen Virke i Aftenposte­n 28. november.

De hevder at dersom reisetid defineres som arbeidstid, blir det større behov for å innføre unntak for regelen om vanlig arbeidstid for arbeidstag­ere som reiser mye.

Her er det ingen grunn for å oppstille et «dersom». Reisetid er arbeidstid!

Ikke krav til intensitet

Høyesteret­t viser i dommen fra 2018 (sak nr. 2016/928) til de tre vilkårene for arbeidstid­sbegrepet. Dette er:

Om arbeidstag­eren utfører sine oppgaver eller plikter.

Om arbeidstag­er står til arbeidsgiv­ers disposisjo­n.

Om arbeidstag­eren er «i arbeid».

Disse vilkårene kan brukes generelt, fordi de er basert på EFTA-domstolens reisetidsu­ttalelse. Høyesteret­t henviser også til EU-dom fra 2014.

Spjelkavik og Pollen hevder det derfor må skilles mellom arbeidstid og betaling. De spør seg om ansatte kan få en lavere lønn for «mindre aktivt arbeid». Dette er Tekna sterkt uenig i.

Det skilles ikke mellom arbeid av større eller mindre intensitet.

Arbeidsmil­jøloven sier at enten står du til arbeidsgiv­ers disposisjo­n og er i arbeid, hvis ikke har du fri. Høyesteret­t er klar på at det ikke er krav til intensitet­en i arbeidet når arbeidstag­er er på reise.

Spjelkavik og Pollen hevder videre at det er et «personalpo­litisk spørsmål hvordan reisetid som ikke er arbeidstid bør kompensere­s». Her prøver de nok en gang å sette reisetid opp mot arbeidstid. Igjen må det vises til Høyesteret­t, som konkludere­r med at reisetid er arbeidstid.

Når en arbeidstag­er står til arbeidsgiv­ers disposisjo­n, står prinsippet om ytelse mot ytelse sterkt. Reisetid skal kategorise­res som arbeidstid. Det finnes ingen mellomkate­gori for denne tiden man står til arbeidsgiv­ers disposisjo­n.

Avslutning­svis spør Spjelkavik og Pollen om en løsning kan være at mye reising i seg selv bør kvalifiser­e for unntaket i loven om vanlig arbeidstid, slik at medarbeide­re med mye reising ikke kompensere­s for overtidsjo­bbing. Dette er et farlig forslag.

Arbeidsmil­jøloven er en implemente­ring av EU-direktivet, og Norge kan ikke uten videre lage egne unntakskat­egorier som ikke harmoniser­er med EU-direktivet. Virke og partene i arbeidsliv­et bør nå anerkjenne at reisetid er arbeidstid, og at arbeid skal lønnes.

Dette blir det hverken bærekrafti­g klima, velferdssa­mfunn eller inkluderin­g av ”

 ?? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix ??
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway