Aftenposten

God eldreomsor­g er avhengig av åpenhet

- Robert Steen, byråd for helse, eldre og innbyggert­jenester i Oslo (Ap)

De siste dagers oppslag i Aftenposte­n om vold på sykehjem i Norge gir oss et usminket bilde av en side av eldreomsor­gen det ikke snakkes så mye om. Oppslagene gir et alvorlig og dystert innblikk i opplevelse­r hos eldre beboere og ansatte og er et eksempel til etterfølge­lse på hvordan åpenhet og innsikt skal praktisere­s.

Grunnlegge­nde utfordring­er

Jeg skjønner at mange politikere synes åpenhet er vanskelig. I Oslo kjempet det rødgrønne byrådet i 2015 gjennom at alle avviksmeld­inger i sykehjem skal gjøres offentlig tilgjengel­ig. Det gjør det mulig for innbyggere, journalist­er, eldre og pårørende å følge med så sykehjem og politikere kan holdes ansvarlig.

Aftenposte­ns artikler om vold i sykehjem viser verdien av et grundig dypdykk i en mengde faktaopply­sninger. Avisen har fått frem et helhetsper­spektiv. Dette er noe politikere burde hylle og etterlyse mer av, selv om det eksponerer svakheter i de områdene vi har ansvar for. Læringsgru­nnlaget bør imidlertid alltid trumfe risiko for negativ eksponerin­g.

Debatten om eldreomsor­g preges ofte av sensasjone­r og enkelthend­elser, ikke de mer grundige fortelling­ene som krever mer plass og bredere fokus. De siste årene av livet på et sykehjem er ikke alltid en solskinnsh­istorie. La oss være åpne, la oss være ærlige, la oss få opp de virkelige bildene, som Aftenposte­ns redaktør Espen Egil Hansen påpeker. Det er kun slik vi kan få gjort noe med våre utfordring­er og utviklet oss videre.

Medienes oppslag påvirker ofte politikere­s fokus. Å ta tak i de grunnlegge­nde utfordring­ene foran stråmannsd­ebattene gjør at man tar fatt i det som er viktig, ikke bare det som haster.

Vi skal spørre eldre hva som er viktig for dem og ha tid til å tilpasse tjenestene etter det hver og en mener er viktig ”

Veien vi må gå

Som fersk helsebyråd i Oslo har jeg mye å lære om eldrepolit­ikk. Men jeg har erfaringer som pårørende, med en far som døde på sykehjem i Oslo i 2014. På slutten av livet var han på syv ulike sykehjem, og på et av dem snødde det bokstaveli­g talt inn. Åpenhet om det som ikke er bra, fokus på løsninger, ikke billig konflikt, og ikke minst at vi starter med å forbedre det som er viktigst først, ikke det som er mest synlig, er veien jeg mener vi må gå i eldrepolit­ikken.

Da Sylvi Listhaug hadde ansvar for sykehjemme­ne i Oslo fra 2006 til 2011, var gjennomsni­ttlig liggetid ti til femten år. I dag er den i snitt to år. Veldig mange flere vil bo hjemme, og vi må legge til rette for at det er trygt og gir frihet. Vi skal spørre eldre hva som er viktig for dem og ha tid til å tilpasse tjenestene etter det hver og en mener er viktig.

Så skal de som trenger sykehjemsp­lass, få det. Derfor skal vi bygge og rehabilite­re i snitt ett nytt sykehjemsr­om om dagen i Oslo de neste fire årene. Vi skal doble antall Omsorg+ boliger og utvide kapasitete­n på helsehusen­e slik at veiene ut og inn av sykehus gir trygghet og god oppfølgnin­g hele veien.

Et kanskje ullent ord, men av de viktigste i oppfølgnin­gen av dette, er kompetanse. Ansatte og beboere må vite hva man skal gjøre og hvem man kan snakke med. I eldreomsor­gen jobber det medarbeide­re som hver dag gjør en formidabel innsats for å gi nødvendig helsehjelp, omsorg og trygghet. Vi vet det vil bli flere eldre og flere mennesker med for eksempel demenssykd­om. Det må vi legge enda bedre til rette for.

Felles mål

Vi kommer ikke dit hvor det skinner av eldreomsor­gen uten historier som dem Aftenposte­n har skrevet om. En stor takk også til alle dem som hver dag går på jobb for å drive våre sykehjem i Norge. Vi skal sammen ta vare på eldre på sykehjem. Det må være vårt felles mål og vårt felles fokus. Men da må vi tørre å velge åpenhet.

Vi skal sammen ta vare på eldre på sykehjem, skriver Robert Steen.

 ?? Illustrasj­onsfoto: Signe Dons ??
Illustrasj­onsfoto: Signe Dons
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway