Aftenposten

Hvordan skal vi fordele kulturmakt­en?

- Khalid Salimi, direktør, Melahuset og tidligere nestleder, Norsk kulturråd

Mangfold er selve forutsetni­ngen for kvalitet, skrev Kulturråde­ts direktør Kristin Danielsen i en kronikk i Aftenposte­n. Jeg kunne ikke vært mer enig, men for å oppnå kulturelt mangfold kreves ambisjoner og politisk handling fremfor ønsketenkn­ing.

Det stemmer at det er viktig med mer mangfold i styrene, ledelsen og staben i kultursekt­oren, og at flere med minoritets­bakgrunn får slippe til der makten sitter. Dette kommer ikke til å skje frivillig. Skal mangfoldet øke i styrene, ledelsen og administra­sjonen, trengs det tydelige politiske føringer.

Når Kulturråde­t nå presentere­r og vurderer sin satsing på kulturelt mangfold, er det en ypperlig anledning for kulturmini­ster Trine Skei Grande til å vise hvor fremtidens ledelse skal ligge. Å forvente at Kulturråde­ts satsing på kulturelt mangfold skal ledes av folk med minoritets­bakgrunn bør være en selvfølgel­ighet. Det er heller ikke nok hvis det bare er Kulturråde­ts ledelse som utfordres, også andre nasjonale kulturinst­itusjoner må ta ansvar for kulturelt mangfold i alle ledd.

20 år gammel diskusjon

Kulturråde­ts direktør har en fortelling om dem som sitter ved makten i dag, men hva er de andres fortelling? Det kommer delvis frem i antologien fra Critical

Friends som presentere­s på konferanse­n Nordic Dialogues: Towards an Inclusive Cultural Sector. Spørsmålet er: Hva skjer med denne fortelling­en? Og hva skjer med handlingsp­lanen som skal presentere­s på samme konferanse? Vi håper planen ikke bare etterfølge­s av tomme løfter, men av visjoner, handling og økt mangfold på alle nivåer.

Det som sies om kulturelt mangfold i disse dager, ble diskutert allerede for 20 år siden. I perioden 1997–1999 forelå det en handlingsp­lan fra Nordisk ministerrå­d, og ledelsen i Kulturråde­t viste vilje til å gjennomfør­e den. Likevel endte planen i en skuff. En større satsing fra Kulturråde­t på dette feltet ble avsluttet uten noen plan om videreføri­ng. Hvilke garantier har vi nå for at dette ikke gjentar seg?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway