Aftenposten

Barn med funksjonsh­emning blir diskrimine­rt. Hvor er tiltakene?

-

I dag er FNs internasjo­nale dag for funksjonsh­emmede. Jeg har lyst til å feire alle fremskritt vi har gjort de siste årene, men det er med en klump i magen. For diskrimine­ringen skjer fortsatt, og det er tilsynelat­ende få beslutning­stagere som bryr seg. Kun to av ti norske skoler er tilrettela­gt. Det bidrar til at noen barn allerede i seksårsald­eren må flytte inn på institusjo­ner i ukedagene – isolert fra familie og venner. Det er ikke rart at livskvalit­eten til unge funksjonsn­edsatte er lavere enn hos resten av befolkning­en.

For fire år siden ble det lovfestet en ordning som lar personer med nedsatt funksjonse­vne ansette sin egen personlige assistent (BPA). 500 millioner kroner skulle brukes som en startpott for å løfte ordningen. Dette var et fantastisk fremskritt i arbeidet for et likestilt samfunn. Problemet var bare at de 500 millioner kronene ble sendt til kommunene uten at pengene ble øremerket. Det vil si at kommunene sto fritt til å bruke pengene på asfalt eller lyktestolp­er i stedet for BPA. Jeg vet ikke hvor pengene endte, men fint lite gikk til BPA-ordningen. Mellom 2015 og 2016 fikk bare 200 flere mennesker BPA. Dette er kun en brøkdel av de 12 000 som pengene etter BPA-løftet skulle dekke kostnadene til.

Jeg vil bruke denne dagen på å minne partiene på egne partiprogr­am. Det er sterk tverrpolit­isk enighet om at BPA-ordningen må realiseres og styrkes. At barn skal få være barn, uansett funksjonse­vne. Så hvorfor skjer det så lite?

Barn forteller historier om at de kun får hjelp til å komme seg på skolen og til å gå på do et gitt antall ganger om dagen. Ellers står de parkert hjemme uten mulighet til å komme seg ut. Dette er hverken etisk eller juridisk forsvarlig. Vi har en løsning: BPA. Likevel snur vi ryggen til. Vi har alle et ansvar for å sørge for at barns rettighete­r blir respektert. Vi er nødt til å sette diskrimine­ringen av barn med nedsatt funksjonse­vne på dagsordene­n. For hvert år BPA ikke blir prioritert, mister enda et årskull muligheten til å leve fritt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway