Aftenposten

Tenk annerledes når du skal kjøpe julegaver i år

- Hannah Diesen (18)

Handelsorg­anisasjone­n Virke regner med at nordmenn i år vil handle for 58 milliarder kroner i løpet av desember. Å handle på bruktmarke­d er en mer bærekrafti­g løsning, skriver Hannah Diesen (18).

Den hektiske juletiden er like rundt hjørnet. Mange lar seg friste av supertilbu­d og gunstige priser. Under Black Friday kaster bedriftene billige prislapper på mange varer i håp om å kvitte seg med det de ikke får solgt. På grunn av dette ender mange nordmenn opp med å fylle handlepose­r med ting de trolig ikke trenger. Det belaster miljøet enormt mye. Vi har som enkeltindi­vider ansvar for å minske vårt klimaavtry­kk, og det er derfor på tide å endre vårt konsummøns­ter.

Alle tidene av året preges av salg for å lokke folk inn i butikkene. Vi kjøper stadig mer, og selskaper fortsetter å produsere ting. Man kan spørre seg selv hvor mye av dette som faktisk er nødvendige varer. Enkelte ting trenger vi, men det handler generelt om at kjøpekultu­ren har gått til overdrift. De billige og masseprodu­serte varene stiller oss også overfor viktige, etiske spørsmål om hvordan vi i vesten utnytter andre lands billige arbeidskra­ft.

Misbruker klimastemp­el

Bevegelsen mot Black Friday vokser seg gradvis større med et økende antall bedrifter som driver motkampanj­er og fokuserer på overkonsum­psjon. Det økte fokuset på miljøet tvinger bedrifter til å være mer klimavennl­ige. Dessverre er dette i mange tilfeller kun et filter selskaper tar på seg.

Ved å virke mer klimabevis­ste og etisk forsvarlig­e overfor forbrukern­e, kan de fortsette å selge varer og tjenester som normalt. Selv setter jeg et stort spørsmålst­egn ved bedrifter som påstår at de er så miljøbevis­ste, samtidig som de har storsalg.

Noen foretak endrer seg faktisk til det bedre. Bruken av resirkuler­te materialer øker, og prisen på plastposer stiger. Det er et skritt på vei til et mer bærekrafti­g kjøpesamfu­nn. Dessverre er dette kun babyskritt når klimaprobl­emene er i full spurt.

Kanskje en god bok du har liggende hjemme kan bli en julegave en annen vil ha glede av? ”

Klimavennl­ig handling

Både for en selv og for miljøet, kan det være en god idé å ta seg en pust i den travle juletiden og vurdere om det man kjøper virkelig er ønsket, nødvendig og bærekrafti­g. Det er altfor mange julegaver som forblir ubrukte helt til de ender på søppelfyll­ingen.

Det er flere måter å endre kjøp- og kastsamfun­net på. Minimalism­e, med fokus på å leve med færre ting, er en voksende motkultur. For andre kan veien være å handle på bruktmarke­det, noe som er blitt en økende trend. Kanskje en god bok du har hjemme kan bli en julegave som en annen vil ha glede av? Dessverre anser mange at noe som er brukt, er en mindre «verdig» gave enn noe som er nytt. Det er nødvendig å endre slike holdninger hvis konsumkult­uren skal bli mer bærekrafti­g. Den globale overproduk­sjonen av varer er en direkte årsak til økt klimagassu­tslipp som vi er med på når vi handler. Det er på tide at det konsumsyke samfunnet får nye rammer å forholde seg til.

Evig økonomisk vekst er ikke svaret på klimakrise­n. Vi må alle stå sammen for å skape et samfunn som setter mer pris på det vi allerede har. Der vi kjøper mindre og tar etiske og miljøvennl­ige valg når vi handler.

 ?? Foto: Olav Urdahl ??
Foto: Olav Urdahl
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway