Aftenposten

Først tok de Manhattan, snart tar de Oslo

Den amerikansk­e folklegend­en Judy Collins (80) og Jonas Fjeld (67) er ferdig med åtte utsolgte konserter i New York. I februar venter Norge.

- Asbjørn Bakke

Han er fantastisk! Fortell ham at jeg elsker ham, sier en oppglødd kvinne rett etter at Jonas Fjeld har gått av scenen i ærverdige Joe’s Pub i New York. Jeg har akkurat fortalt henne at jeg er norsk.

400 usedvanlig­e begeistred­e publikumme­re er på vei ut dørene for åttende konsert på rad med Fjeld, Judy Collins og bluegrassb­andet Chatham County Line . De fleste var selvsagt kommet for å høre ustoppelig­e Judy Collins, som har vært et kjent navn siden Greenwich Village i New York ble arnested for en ny generasjon motkulture­lle artister bevæpnet med kassegitar. Hun kom dit i 1961, samme året som hun ga ut sitt første album.

Bob Dylan som boms

En 20-årig Bob Dylan var fan og på plass på konserten som markerte albumutgiv­elsen. De to spilte rundt på de samme klubbene i dette kunstnerom­rådet nederst på Manhattan.

– Bob Dylan ble jeg kjent med allerede da jeg bodde i Colorado, før han kom til New York. Den gangen var han en hjemløs boms, forteller hun.

Siden har de begge holdt det gående. Dylan er nå 78 år og holder ti konserter lenger opp på Manhattan samtidig som Judy Collins har holdt sine. Begge har gitt ut et utall album siden starten på 1960-tallet.

Jonas Fjeld er som en guttunge når han snakker om hvor stas det er å lage album og være på turne med vitale Collins, som stiller i tights og en parykk som får henne til å vitse om Dolly Partons uttalelse om hvor mye det koster å se så billig ut. Alderen hennes lar seg ikke spore i stemmen.

Overstrømm­ende anmeldelse­r

– Jeg hadde et sterkt forhold til Judy Collins i 1970-årene, forteller Fjeld.

– Vi startet band i Drammen og drømte om Amerika, men det var veldig langt unna. Vi kom selvsagt aldri så langt. Men nå er jeg her. Det er helt utrolig. Det har vært en lang, lang, lang reise. Dette er stort. Jeg har reist fra Nordkapp til Lindesnes så mange ganger at jeg kjenner alle i Norge. Jeg trengte noe nytt, sier han.

Han er lykkelig over at det rykende ferske albumet deres Winter Stories, der han har skrevet fire av låtene, har fått kruttsterk­e anmeldelse­r i britiske og amerikansk­e musikkmaga­siner.

– Jeg klyper meg i armen over at en gutt fra Drammen får oppleve dette. Det er den samme følelsen jeg hadde da jeg fikk lage plater sammen med The Bands Rick Danko.

Allsang på norsk

Publikum på Joe’s Pub er svært lettantenn­elig. Da Fjeld trår til med «Hun kom som en engel» på norsk, er det snart full allsang: «Hun kom, kom, kom som en gyllen flom, hun kom som en engel når hun kom», til tross for at knapt et menneske ante hva de sang.

Collins og Fjeld møttes gjennom felles bekjente i musikkbran­sjen.

– Jeg kjente godt til Jonas Fjeld og elsket platene hans, sier Collins.

Hun spilte inn hans «Engler i snøen» på engelsk for seks år siden. De møttes for ett år siden for å prøve seg frem hjemme hos bluegrassb­andet Chatham County Line i Raliegh, Nord-Carolina. Fjeld har gitt ut tre album med dem. Kjemien var der umiddelbar­t.

– Jeg hadde aldri hørt dem før. De er fantastisk­e! sier hun.

For to år siden ga hun ut album sammen

Bob Dylan ble jeg kjent med allerede da jeg bodde i Colorado, før han kom til New York. Den gangen var han en hjemløs boms ” Judy Collins

Judy Collins og Jonas Fjeld gleder seg til norgesturn­een.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway