Aftenposten

Jonas Fjeld

-

med gamlekjære­sten Stephen Stills, han som har skrevet seg inn i rockehisto­rien sammen med David Crosby, Graham Nash og Neil Young.

– Stephen spilte på en plate jeg ga ut i 1968, like etter at han hadde sluttet i Buffalo Springfiel­d. Jeg visste ikke hvem han var, men vi ble kjærester. Han skrev «Suite: Judy Blue Eyes» til meg. Vi har vært venner siden.

På midten av 1960-tallet ble Collins tilbudt låter fra da ukjente folk som Joni Mitchell (hun hadde en topp 10-hit i USA med «Both Sides Now» ett år før Mitchell ga den ut selv) og Leonard Cohen. Han ringte henne i 1966 og sang «Suzanne» over telefonen i håp om at hun skulle spille den inn. Det gjorde hun.

– Han var så begeistret at han sendte meg en kassett med nye låter og sa: Ta hva du vil!

Dermed ble også Collins den første som ga ut Cohen-klassikere som «Bird on a Wire», «Hey That’s Now Way to Say Goodbye» og «Sisters of Mercy».

Gjorde artist av Cohen

Cohen selv syntes han hadde en forferdeli­g stemme. Han anså seg som poet og ville overlate syngingen til Collins, som kunne det. Under en støttekons­ert i februar 1967 i Village Theatre, i det som senere ble Fillmore East, klarte hun å overtale ham

Alder: 67 år

Fra: Drammen

Bakgrunn: Startet i tøysebande­t Jonas Fjeld Rock ’n’ Rolf Band, men har siden 1977 i hovedsak spilt rock med amerikansk­e røtter.

Antall egne album: Omtrent 30

Har platesamar­beidet med: Blant andre Sidsel Endresen, Henning Kvitnes, Ole Paus, Eric Andrsen, Rick Danko, Chatham County Line og Judy Collins.

Medvirket på: Omtrent 150 album med norske og utenlandsk­e artister. til å gå inn å synge «Suzanne» selv. Det var 3000 i salen.

– Leonard gikk motvillig inn på scenen og sang, men begynte snart å gråte og så løp han av. Jeg sa: «Du må gå inn og fullføre ellers skuffer du alle. Jeg blir med deg inn.» Så jeg gikk inn med ham og sammen fullførte vi sangen.

Cohen fant selvtillit­en som sanger etter det, og året etter platedebut­erte han selv. Collins er med i dokumentar­en Marianne & Leonard: Words of love, som nylig gikk på kinoer i Oslo. Hun var venn med Cohen hele livet, men møtte først norske Marianne Ihlen i Oslo for noen år siden.

– Jeg var der som gjest i foreningen Democrats Abroad. Hun kom bort til meg og sa: «Hei, jeg er Leonard Cohens Marianne». Vi snakket sammen noen ganger etter det. Historien om forholdet deres er sterk og nydelig.

120 konserter i året

Jonas Fjeld og Judy Collins har en del konserter til å gjøre unna i USA før jul.

– Og så tar dere en pause frem til dere kommer til Norge i februar og synger i Operaen, Ibsenhuset, Drammen og andre steder?

– Han, ja, men ikke jeg. Jeg har en egen turné å ta vare på. Den slutter aldri, sier den 80-åringen. Hun holder fortsatt omtrent 120 konserter i året.

 ?? Foto: Asbjørn Bakke ?? – Dere har sikkert ikke peiling på hvem jeg er, sa Jonas Fjeld til New York-publikumet. Det endret seg i løpet av konserten med Judy Collins.
Foto: Asbjørn Bakke – Dere har sikkert ikke peiling på hvem jeg er, sa Jonas Fjeld til New York-publikumet. Det endret seg i løpet av konserten med Judy Collins.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway