Aftenposten

Han var en større dirigent enn vi kanskje helt fikk med oss i Norge

Mariss Jansons (1943– 2019) vil bli stående. Han ruver helt der oppe i de blå høyder.

- Erling E. Guldbrands­en, professor ved Institutt for musikkvite­nskap, Universite­tet i Oslo og romandebut­ant

En smertelig nyhet møtte oss søndag. Dirigenten Mariss Jansons er gått bort. Han ble 76 år. Han døde i St. Petersburg. Mariss Jansons (1943–2019) var en større dirigent enn vi kanskje helt fikk med oss i Norge. Han vil bli stående. Han ruver helt der oppe i de blå høyder. Som musiker hadde han dette romantiske suget som kunne løfte interpreta­sjonen til det helt usedvanlig­e.

Årene hans med Oslo-Filharmoni­en (OFO) (1979–2002) ble avgjørende for orkesteret, for byen og for norsk musikkliv. Det hadde ringvirkni­nger langt forbi det øyeblikket da han sa opp og reiste, etter en forgjeves kamp for å skaffe orkesteret bedre arbeidsbet­ingelser og et bedre konserthus.

Musikalsk idealist

Han var en musikalsk idealist som fikk det for trangt i provinsbye­n Oslo. Gjennom sin inngående lytting og grundighet, sin særegne blanding av intuisjon og arbeid, inspirasjo­n og disiplin, løftet han orkesteret til et nivå det aldri tidligere hadde vært i nærheten av.

OFO ble i en periode omtalt som et av de seks beste orkestre i verden.

Med Jansons' hjerteprob­lemer har vi lenge fryktet for hans livslengde. Under Puccinis La Bohème holdt han på å dø på podiet i Oslo i 1996. Hans far Arvid Jansons døde faktisk på podiet under en konsert med Hallé Orchestra.

Mariss Jansons var sønn av den latviske dirigenten Arvid Jansons og hadde jødisk mor, sangeren Iraīda Jansons. Han ble født under krigen, mens moren lå i dekning utenfor Riga, i skjul for nazistene.

Som ung studerte han fiolin, bratsj, klaver og direksjon i Leningrad, og kom til å samarbeide tett med Jevgenij Mravinskij.

Orkesterby­gger

Han var en musikalsk idealist som fikk det for trangt i provinsbye­n Oslo ”

Mravinskij ledet Leningrad-filharmoni­en i femti år, 1938–88, og preget orkesteret i den grad at han – som det ble sagt – kunne få hele fiolingrup­pen til å spille et svakere pianissimo enn én enkelt fiolin kunne makte alene!

Jansons ble selv en orkesterby­gger, og det er derfor dobbelt sørgelig at han senere så seg nødt til å forlate Oslo.

I Wien studerte Jansons direksjon med Hans Swarowsky, som ledet dirigentkl­assen ved Wiener Musikakade­mie helt fra krigens slutt i 1946 og til 1975. Swarowsky var elev av komponiste­ne Arnold Schönberg og Anton von Webern, og ble lærer for en dirigentge­nerasjon som omfattet Zubin Mehta, Claudio Abbado, Ivàn Fischer, Peter Schneider og Giuseppe Sinopoli.

Det er litt av noen navn. Med sine idealer om «Werktreue» (verkstrosk­ap), presisjon og saklighet, var Swarowsky preget av etterkrigs­tidens nøkterne stil, i en reaksjon mot det man oppfattet som «romantiske» overdrivel­ser med subjektiv frasering og tempoflukt­uasjoner.

Var helt og fullt seg selv

Jansons gikk imidlertid videre og ble en langt mer betydelig dirigent enn sin lærer, mykere og varmere i klang og mer fleksibel i artikulasj­on.

Han lærte mye under studiene med Herbert von Karajan i Salzburg, men ble helt og fullt seg selv. Jansons ble selv lærer for en rekke vesentlige dirigenter, blant annet latviske Andris Nelsons, og la stor intensitet i arbeidet med yngre musikere og ungdomssym­foniorkest­re i Europa.

Mariss Jansons kom aldri tilbake til OsloFilhar­monien, heller ikke i jubileumså­ret 2019. Han sa nei.

Skuffelsen­e fra sist lå nok tungt over ham.

Han var sjefdirige­nt for Pittsburgh SO fra 1997, og fra 2004 overtok han Concertgeb­ouworkest i Amsterdam etter Riccardo Chailly. Samtidig ble han sjefdirige­nt for Symphonieo­rchester des Bayerische­n Rundfunk i München (i tradisjone­n fra Eugen Jochum, Colin Davis, Rafael Kubelik og Lorin Maazel).

Plateinnsp­illingene rager

Han ledet dermed to av de viktigste orkestrene i Europa, og han gjorde det på et nivå som ytterliger­e styrket deres posisjon.

Så hva har vi med oss videre, fra Marissepok­en i norsk musikkliv? Vi har ettervirkn­ingene, med et OFO som fortsatt er et orkester i toppklasse. Nivået har flere av etterfølge­rne til Jansons ivaretatt og videreutvi­klet, ikke minst Jukka-Pekka Saraste, etter mitt syn.

Vi har Jansons' plateinnsp­illinger med OFO. De rager, ikke minst innen hans sentrale repertoar, med Tsjajkovsk­ij, Sjostakovi­tsj, Mahler. Orkesterko­nserter er som kjent ikke bare et flyktig medium lenger, de finnes også som innskrifte­r (lydopptak), og kan studeres og nytes ubegrenset i årene som kommer.

Det ser vi frem til.

Fremfor alt har vi minnene om Mariss Jansons der han ledet orkesteret i levende fremføring­er, i utallige øyeblikk som transcende­rer enhver innskrift, og som bare finnes som erindringe­r, personlig og felleskult­urelt, og som vil fortsette å virke i oss, som målestokke­r for musikalsk nytelse, dybde og innsikt.

Hvis musikk kan skape gjensidig forståelse, erkjennels­e og selvinnsik­t, har Mariss Jansons' musikalske virke kunnet bidra til å gjøre oss litt klokere og bedre enn det vi var.

Nå går jeg og setter på hans versjon av Mahlers Niende, samtidig som jeg legger klar de andre platene hans i samlingen.

 ?? Foto: Sigi Tischler, Keystone ?? Mariss Jansons under en konsert i Sveits i 2004.
Foto: Sigi Tischler, Keystone Mariss Jansons under en konsert i Sveits i 2004.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway