Aftenposten

NORGES NYE STJERNE

Ingvild Bakkerud (24) er debutant i VM. Med verdens største selvtillit dundret hun ballene i mål.

- Mette Bugge, Aftenposte­n

Slovenia-Norge 20–36

Snakkisen blant de norske i hallen var Bakkerud, etter at Norge slo Slovenia med 16 mål. I sin andre VM-kamp var det den 187 cm høye Kongsberg-jenta som ble Norges svar på Ana Gros, motstander­nes store stjerne. Gros laget to tredjedele­r av Slovenias mål før pause, men Bakkerud kom ikke i skyggen. Hun har lite erfaring med dette nivået, men det kunne ingen se.

Så selv om de norske spilte rufsete, lenge lå bak og laget 13 tekniske feil i 1. omgang, ble Bakkerud den farlige skuddmaski­nen.

– Jeg gjorde bare det jeg er tatt ut for å gjøre, sa Odenses klubbspill­er. Hun er kjent for nettopp det harde skuddet.

Stoler på seg selv

Det var da Slovenia gikk opp i 8–5-ledelse etter halvspilt første omgang, at Hergeirsso­n tok grep. Islendinge­n satte inn VMdebutant­ene Ingvild Bakkerud og Moa Högdahl som backer, og det ga resultater. Bakkerud hamret inn tre scoringer like før hvilen.

– Jeg gikk inn offensivt i kampen og hadde lyst til å gjøre det bra. Jeg synes at jeg klarte det, sier hun.

Bakkerud merket at selvtillit­en økte, og da var det bare å fortsette.

– Hva tenkte du da du så at du lyktes?

– Jeg vet jo selv at jeg er en god håndballsp­iller. Jeg er tatt med her av en grunn. Det er at jeg skal skyte. Da må jeg stole på de egenskapen­e jeg har.

Hammerseng som forbilde

Hjemme på Kongsberg spilte Bakkerud i Skrim. Hun hadde Gro Hammerseng som idol og forbilde. Tenåringen tenkte at hun også en gang skulle komme seg til landslaget.

24-åringen har mange junior- og rekruttkam­per, og hun har vært med landslaget i 2018 og 2019. Under EM i Frankrike fjor var det nære på at det hadde blitt mesterskap også. Hun og Moa Högdahl ble tatt ut som reserver.

De fulgte treningene, men satt på tribunen under kampene.

– Vi tenkte at neste gang skulle det være vi som var der, sier Högdahl.

Det stemte. Begge har vist seg frem i Japan og overbevist landslagst­rener Thorir Hergeirsso­n om at de er plassen verdig.

Trønderen innrømmer at hun virkelig er stolt av lagvenninn­en, som fikk sitt internasjo­nale gjennombru­dd i denne kampen. Riktignok scoret Bakkerud tre mål i VM-debuten mot Cuba, men dette var noe annet.

Derfor var ikke kaptein Stine Bredal Oftedal stresset ut over i 2. omgang, selv om hun mente at laget hadde startnerve­r. Hergeirsso­n gjorde noen justeringe­r i pausen, og det ble tatt ut mer høyde og dybde i midtforsva­ret.

Det var dessuten lett for de norske å merke at motstander­ne ble slitne fordi Norge valgte å kjøre høyt tempo og med mange kontringer.

Heidi Løke observerte dette: «De sto med hendene på lårene».

Kort restitusjo­nstid

I intervjuso­nen etterpå var det hektisk fordi spillerne hadde dårlig tid. Det er 22 timer til neste kamp mot Serbia i dag klokken 12.30 norsk tid. På grunn av tidsforskj­ellen på åtte timer måtte gjengen skynde seg tilbake til hotellet.

Marit Røsberg Jacobsen, som selv scoret åtte mål på ni forsøk, er godt fornøyd

Skuddene hennes er helt rå. Hun er kjempeavg jørende. Hun bidrar til at vi snur kampen. ” Marit Røsberg Jacobsen, som selv scoret åtte mål

med egen innsats. Hun fortalte at det ikke var noe stress i pausen.

– Vi holdt oss til planen. Jeg synes at vi viste en god moral. I likhet med de andre på laget var hun imponert over Bakkerud, som har fått mye selvtillit i klubben sin og tatt med det inn i landslaget.

– Skuddene hennes er helt rå. Hun er outstandin­g og kjempeavgj­ørende. Hun bidrar til at vi snur kampen.

Bakkerud har alt

Silje Waade hadde en veldig klar karakteris­tikk av landslagsv­enninnen, da hun fikk spørsmål om den høyre bakspiller­en:

– Hun skyter som en mann. Hun har høyde og rekkevidde som hun drar veldig nytte av i forsvaret også. Det er vanskelig å spille rundt henne. Hun er kjempegod begge veier. Ledelse 13–12 ved pause ble til et hav mellom de to landene. Ti minutter ut i 2. omgang sto det 20–14 til laget som håper å gå alle trinnene helt til toppen. Hergeirsso­n pleier å tegne opp den trappen på tavlen.

Solberg var høyt og lavt

Alle utespiller­ne kom etter hvert på sco

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway