Aftenposten

Ansatte i pleie og omsorg er mest utsatt for vold og trusler

Pleie- og omsorgsarb­eidere er mer utsatt for vold og trusler enn noen andre yrkesgrupp­er. Inklusiv politi og fengselsan­satte.

- Kjersti Nipen, Nina Selbo Torset og Tine Dommerud

– Vi skal ha nulltolera­nse for dette, sier Trude Vollheim i Arbeidstil­synet.

Man skal ikke bli vant til å bli utsatt for vold og trusler. Ingen skal bli utsatt for det på jobb. ” Trude Vollheim, direktør i Arbeidstil­synet

Over 31 prosent melder at de har vært utsatt for vold og trusler det siste året. Det er mer enn både politi, fengselsan­satte, sykehusans­atte og folk som jobber med sosial omsorg i for eksempel NAV.

Arbeidstil­synet har de siste årene derfor hatt målrettet innsats mot helse- og omsorgssek­toren.

– Dette er ikke den enkelte ansattes problem, det er et arbeidsmil­jøproblem. Det er viktig at arbeidsgiv­erne tar det ansvaret, sier Trude Vollheim, direktør i Arbeidstil­synet.

Mange av sykepleier­ne Aftenposte­n har intervjuet om sykehjemsv­olden, uttrykker at de venner seg til mye av den mildere volden, som klyping, spytting og det å bli kalt stygge ting. Slik skal det ikke være, understrek­er Arbeidstil­synet.

– Man skal ikke bli vant til å bli utsatt for vold og trusler. Ingen skal bli utsatt for det på jobb. Det er ingen «nedre grense» for hva som er akseptabel­t. Litt er ikke greit. Vi har sett at dette kan få tragiske konsekvens­er og skal ha nulltolera­nse for vold og trusler, sier Vollheim.

Arbeidstil­synet ser at noen risikositu­asjoner går igjen. Det kan være nattevakte­r og alenearbei­d, enten man er alene på natten eller alene på tur med en beboer.

– Å tenke gjennom bygningsme­ssige forhold kan være viktig. Hvis ansatte oppholder seg alene med en tredjepers­on som kan utagere, må man tenke gjennom hvordan man kan sikre seg en rømningsve­i ut. Og er det mulig for kolleger å ha innsyn i hva som skjer? Har man alarmer for å gi melding om at en trenger hjelp? Den typen ting ser vi kan forbedres på mange arbeidspla­sser, sier Vollheim.

Hun oppfordrer arbeidsgiv­ere til å gjennomfør­e opplæring og konkrete øvelser.

– Øv! Det bør være like naturlig å øve på slike situasjone­r som på brann. Med praktisk øvelse vet man i mye større grad hva man skal gjøre. Hvem man ringer, hvordan man gir andre beskjed om at man er i en vanskelig situasjon og lignende. Dette kan man ikke lese seg til.

Må rapportere alt som skjer

Trude Vollheim mener det er viktig å rapportere alt av vold og trusselsit­uasjoner.

– Både for at arbeidsgiv­erne skal kunne følge opp de konkrete hendelsene og for å få synliggjor­t hvilke utfordring­er det er i dette yrket.

I Arbeidstil­synets rapport om vold og trusler i kommunale helse- og sosialtjen­ester fra 2017 kommer det frem at det er stor underrappo­rtering av avvik.

Vold og trusler anses som «en del av jobben» og har sammenheng med pasientene­s sykdom. Det er heller ikke alle som vet hvordan de skal melde et avvik eller hvorfor.

– Hvis vi ikke vet om det, er det vanskelig å få kartlagt det. Oversikt er viktig for å få kunnskap om alvorlighe­tsgraden og omfanget av tilfellene, slik at de kan sette inn forebyggen­de tiltak, påpeker Vollheim.

Arbeidstil­synets inspektøre­r erfarte også at mange ansatte har en tilleggsut­fordring fordi arbeidet er så emosjonelt belastende.

I flere av virksomhet­ene rapportere­s det at forebyggen­de arbeid blir nedpriorit­ert på grunn av manglende tid, penger og kompetanse.

 ??  ??
 ?? Foto: Signe Dons ?? Det bor 40.000 personer på 942 ulike sykehjem over hele landet. Fire av fem beboere har hjernesykd­ommen demens.
Foto: Signe Dons Det bor 40.000 personer på 942 ulike sykehjem over hele landet. Fire av fem beboere har hjernesykd­ommen demens.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway