Aftenposten

Stoltenber­g med slagplan for å hindre mer splid

Forsvarsal­liansen feirer 70 år denne uken.

- Eirin Hurum, Europa-korrespond­ent

Forsvarsal­liansen NATO er ikke i toppform for tiden. Men feiringen av alliansens jubileum har vært planlagt lenge og blir gjennomfør­t til tross for økende spenninger innad i alliansen. Donald Trump har lenge presset alliansen. USAs president har endog truet med å trekke USA ut av NATO om ikke andre land bidrar mer økonomisk. Emmanuel Macrons nylige uttalelser om at NATO er «hjernedødt», har skaket opp samholdet i alliansen.

På toppen av dette er Tyrkia rasende på Frankrike etter Macrons kritikk av tyrkernes alenegang og invasjon i Syria.

Dronningen redder feiringen

I dette kaoset har Dronning Elizabeth likevel bestemt seg for å gi 70-åringen en verdig feiring. I kveld, dagen før toppmøtet starter, har hun invitert stats- og regjerings­sjefene til mottagelse på Buckingham Palace.

Hit er også statsleder­nes partnere invitert. NATO-sjef Jens Stoltenber­g og kona Ingrid Schulerud er selvskrevn­e gjester. I tillegg stiller statsminis­ter Erna Solberg og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide med følge.

Allerede nå er den berømte alleen opp til Buckingham Palace, The Mall, dekorert med samtlige 29 NATO-lands nasjonale flagg.

Etter mottagelse­n på slottet inviterer statsminis­ter Boris Johnson til kveldsbuff­et i Downing Street 10.

Grytidlig i morgen tidlig starter alvoret.

Ingenting er normalt

Men hverken opptakten til møtet eller selve møtet følger normale normer. NATO-toppmøtet er halvert i tid og innhold sammenlign­et med ordinære toppmøter.

Møtet er flyttet fra London til et luksuriøst golfhotell utenfor hovedstade­n. USAs president Donald Trump blir forsøkt «gjemt bort».

Boris Johnson har bedt ham innstendig om ikke å blande seg inn i den britiske valgkampen.

NATOs generalsek­retær, Jens Stoltenber­g, ankom allerede i går formiddag London. Da hadde han vært på jobb i Brussel i hele helgen i et siste forsøk på å legge en slagplan for å hindre at spenningen­e flerrer opp igjen.

Å avlyse møtet har aldri vært noe alternativ:

– Nei, overhodet ikke. Vi har forberedt dette møtet i mange måneder. Et toppmøte driver frem politiske prosesser, noe som igjen presser frem beslutning­er og enstemmigh­et, sier Stoltenber­g til Aftenposte­n.

– Dessuten viser erfaring at toppmøter disipliner­er alliansen til å jobbe sammen, sier han optimistis­k.

– Sjekk din egen hjerne, Macron!

Men allerede i helgen kom de første signalene på at morgendage­ns toppmøte kan bli både intenst og ubehagelig.

Ifølge Politico skal Tyrkias president ha skjelt ut Frankrikes president, Emmanuel Macron, under en tale ved Marmarauni­versitetet i Istanbul fredag. Da skal Erdogan ha sagt at Macron burde sjekke sin egen hjerne før han omtaler NATO som hjernedødt. Han mener utspillet er uakseptabe­lt.

Han kritiserte også Macron for ikke å forstå hva kampen mot terrorisme innebærer.

– Vi aner ikke hva Frankrike betyr for NATO, men Tyrkia er NATOs viktigste medlem, sa Erdogan.

Han kritiserte også Macron for å ta imot kurdiske ledere i Elyséepala­sset, ledere Erdogan omtaler som terroriste­r.

Frykter gjentagels­e av forrige møte

Det stats- og regjerings­sjefene frykter mer enn noen annet, er en gjentagels­e av NATO-toppmøtet i Brussel i juni 2018.

Det startet en rasende Twitter-tirade, MED STORE BOKSTAVER, fra Donald Trump. Der langet han ut mot NATO-land som ikke bidro økonomisk, og truet med å trekke USA ut av NATO.

Utbruddene fortsatte med full styrke på selve møtet. Under en frokost med Jens Stoltenber­g skjelte han ut Angela Merkel.

Han snakket uavbrutt i tre minutter og ville ha svar fra Stoltenber­g om Tysklands kjøp av gass fra Russland, noe han mente gjorde Tyskland til et russisk gissel.

Forsøker å temme Trump med nye tall

Fredag la NATO-sjef Jens Stoltenber­g frem

nye tall som viser at medlemslan­dene fortsetter å øke forsvarsbu­dsjettene. Det går fremover, men spørsmålet er om det går raskt nok for en utålmodig Donald Trump.

Siden sist tallene ble presentert, har bare ett nytt land kommer på listen over land som har oppfylt 2-prosentmål­et: Bulgaria.

På plussiden: For femte år på rad øker medlemslan­dene sine forsvarsbu­dsjetter etter flere år med kutt.

Da målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar ble vedtatt i 2014, var det bare tre land som oppfylte kravet: USA, Storbritan­nia og Hellas. Nå er det ni land.

– Og de fleste har planer om å nå målet innen 2024, fortalte Stoltenber­g fredag.

Innen utgangen av neste år vil økningen i forsvarsbu­dsjettene være på 130 milliarder dollar sammenlign­et med 2016. Innen utgangen av 2024 vil tallet være 400 milliarder.

– Ikke skryt av meg, vær så snill Allerede i går landet USAs president i London. Ifølge britiske diplomater vil statsminis­ter Boris Johnson forsøke å begrense felles opptredene­r med Donald Trump til et minimum.

Frykten er at Trump skal blande seg inn og ødelegge Det konservati­ve partiets valgkamp.

Trump har tidligere omtalt Johnson som «a great guy» og «Storbritan­nias Trump».

– Jeg vil helst ikke at Trump skryter av meg, sa Johnson til britisk presse i helgen.

Det er ingen planer om bilaterale møter mellom de to, og det skal bare være lagt opp til to fotoseanse­r med Trump og Johnson sammen.

Tidenes korteste toppmøte

NATO tar ingen sjanser på å holde toppmøtet inne i London.

I stedet er møtet lagt til The Grove, et luksushote­ll i utkanten av Watford. Hotellet, som er omgitt av en eksklusiv golfklubb, er også stedet det engelske fotballand­slaget har pleid å lade opp før store mesterskap.

Selve toppmøtet er også strippet ned til et minimum. Dette for å redusere muligheten for politiske krangler og diplomatis­ke skandaler.

Det legges opp til en politisk sesjon på tre timer. Her får hver statsleder fire minutter til å fremme sine viktigste saker. Ifølge NATO-kilder vil det gi hvert enkelt land muligheten til å holde stramt fokus.

 ??  ??
 ?? Foto: Erin Schaff, The New York Times/NTB scanpix ?? Boris Johnson og Donald Trump møttes i august på G7-møtet i Biarritz.
Foto: Erin Schaff, The New York Times/NTB scanpix Boris Johnson og Donald Trump møttes i august på G7-møtet i Biarritz.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway