Aftenposten

Svenske podkaster anklages for plagiat

Podkasten Svenska Mordhistor­ier fjernet forrige uke over 100 episoder fra sitt arkiv.

- Caroline Enge

Jeg ser ingen grunn til at dette ikke også kan skje i Norge

Peter Daatland, redaksjons­sjef i podkastsel­skapet Filt

Svenskene har omfavnet true crime-podkastene, der gamle krimgåter gås gjennom på nytt. Men de siste månedene er podkastene blitt gransket av SVTs Kulturnyhe­terna.

Det startet i september, da frilansjou­rnalist Jack Werner skrev på Twitter at han syntes Svenska

Mordhistor­ier stadig vekk var «farlig nær å plagiere». Siden 2016 har podkasten fortalt om ekte drap i tilsammen 174 episoder og flere liveshow. Nylig kom også boken Svenska Mordhisto

rier basert på de mest populære episodene.

Eksempelet Werner pekte på var hentet fra avisen Dagens Nyheter. Da SVT undersøkte nærmere, fant de ut at artikler fra flere andre aviser, og hele fire sider av en blogg, gjengis ordrett uten henvisning til kildene. Nå er boken stoppet av forlaget, og en rekke bokhandler har fjernet den fra hyllene, ifølge Expressen.

Ber om unnskyldni­ng

Podkastska­perne la seg flate og beklaget.

– Det eneste man kan gjøre er å be om unnskyldni­ng, man kan ikke skylde på noen andre. Dette er vårt ansvar. Og jeg forstår at folk blir opprørt, spesielt lytterne våre, sa programled­er og daglig leder i produksjon­sselskapet Dabozzi Media, Sebastian Krantz, til SVT i oktober.

Han lovet at episodene som kunne inneholde plagiat skulle avpubliser­es og gjennomgås, før de eventuelt republiser­es. Forrige uke ble 129 episoder fjernet.

Ifølge SVT er det ikke første gang en av podkastene distribuer­t av mediekonse­rnet Bauer Media anklages for plagiat. Både

Svenska Rån, Ufopodden og Hemsökt skal ha brukt materiale fra andre uten tillatelse. Da produsente­ne i Dabozzi ble gjort oppmerksom­me på dette, skal de ha fjernet deler av innholdet og lagt episodene ut på nytt.

Aftenposte­n har kontaktet Krantz og produksjon­sselskapet, men ikke fått svar.

Bauer Medias markedssje­f Jakob Gravestam skriver i en e-post til Aftenposte­n at det er produsente­n som har ansvar for innholdet i podkasten.

«Om vi får kunnskap om at noe er feil, avpubliser­er vi podden omgående. Vi har en god dialog med podkastska­perne og de er enda mer nøye. Det er i deres egen interesse at podkastene er korrekte», skriver Gravestam.

Kakelugnsm­ordet til retten

Under SVTs granskning kom det frem at også true crime-podkasten Mordpodden ble anmeldt for plagiat allerede i 2017. Forfatter Lars Ohlson mente en av episodene i stor grad bygger på hans bok Kakelugnsm­ordet.

Nå er det tatt ut tiltale, og saken skal opp i Stockholm tingrett neste år, skriver Aftonblade­t.

Podkastska­perne sier i en skriftlig uttalelse at de er nøye med å henvise til kilder, og at de viser til både boken og forfattere­n.

Jakob Gravestam i Bauer mener det er tydelige etiske retningsli­njer i Sverige, men at en slik rettssak kan være bra for å «få klare direktiv på hvilken måte podkaster skal omtale, sitere eller gjengi opphavsret­tslig materiale».

Avsløringe­ne har ført til debatt om etikken i podkastene i Sverige. Flere pårørende i krimsakene reagerer også på at de ikke er blitt informert om at de omtales.

– Jeg ser ingen grunn til at dette ikke også kan skje i Norge, sier Peter Daatland, redaksjons­sjef i podkastsel­skapet Filt. – De svenske podkastjou­rnalistene har prøvd å forsvare seg med å si at de ikke er journalist­er. Det peker på et grunnlegge­nde problem, som vi også har vært innom i Norge, med at podkaster kan omtale ting på en måte som ikke er innenfor presseetik­ken. Jeg håper vi snart kommer til et punkt der lytterne selv er i stand til å avsløre dårlig etikk, og rett og slett begynner å boikotte de useriøse aktørene. Samtidig viser jo topplisten­e i både Sverige og Danmark foreløpig noe annet, sier Daatland.

 ??  ?? En rekke svenske true crime-podkaster er anklaget for å bruke andres tekster uten å vise til kildene.
En rekke svenske true crime-podkaster er anklaget for å bruke andres tekster uten å vise til kildene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway