Aftenposten

Slår alarm om klasseskil­le i norsk alpint

Nesten seksti prosent av norske alpinister kommer fra Oslo og andre velstående områder rundt hovedstade­n. Det får Kjetil Jansrud til å reagere på kostbar barneidret­t.

- Viljam Brodahl og Sondre Moen Myhre

34 -åringen lener seg frem på stolen og hever stemmen.

– Det har vi tenkt på selv også, sier han da Aftenposte­n spør hvorfor det er så få fra andre steder enn Oslo, Akershus og Drammen på landslaget.

Vi møter ham i Sölden. Rundt i lokalet går praten for det meste på østlandsk. Også Jansruds Vinstra-dialekt må sies å være noe utvannet.

De neste to minuttene skal han snakke uavbrutt om det han mener er blitt et stort problem i sporten han elsker. Bakgrunnen er denne:

Av de totalt 27 alpinisten­e på det norske landslaget, er 17 av dem tilknyttet klubber i Oslo, Akershus og Drammen. Kun 10 utøvere er fra andre deler av landet.

En gjennomgan­g Aftenposte­n har gjort av Norges 388 alpinister som er registrert hos Det internasjo­nale skiforbund­et (FIS), viser at 224 av dem er tilknyttet klubber i og rundt Oslo.

– Dette er noe vi har sett konturene av mer og mer, sier Jansrud.

Den gradvise økningen

Jansrud har sine ord i behold, viser våre undersøkel­ser:

Forholdet mellom alpinister fra områder rundt hovedstade­n og resten av landet har de siste fem sesongene blitt stadig skjevere.

I 2015/2016-sesongen var 48,88 prosent av landets 403 alpinister fra Oslo, Akershus og Drammen. Fem sesonger senere har det økt med nesten ti prosentpoe­ng. I dag er tallet 57,73 prosent.

Tallene er hentet fra det internasjo­nale skiforbund­ets (FIS) poengliste­r i månedsskif­tet oktober/november. I listene står samtlige aktive norske alpinister Skiforbund­et har meldt inn. De viser at Akershus er den største alpinkrets­en i Norge med 124 utøvere, Oslo den nest største med sine 94 og Buskerud tredje størst med 34. Ingen andre kretser har over 30 utøvere.

Hvorfor er det blitt slik?

De rikes idrett?

– Da må man ned på barne- og ungdomssat­sing, utstyrsbru­k og pengebruk, sier Kjetil Jansrud og tar oss tilbake til barndommen på Vinstra.

Som 11-åring hadde han «kun» ett par med ski. På trening hadde han vanlige skiklær. Fartsdress fikk han først noen år senere.

– Nå har sporten utviklet seg i en helt hinsides retning. Du har 10–11-åringer som skal ha 5–6 skipar til flere disipliner.

Ifølge Jansrud fører utviklinge­n med seg to konsekvens­er: En positiv – og en negativ.

– Én, sier han og retter en pekefinger i været

– Det gjør at de utøverne vi kommer til å se nå snart, er helt enorme atleter. De har fra tidlig alder fått noen helt vanvittige forutsetni­nger for å lykkes. De kommer til å bli helt rå.

– To, sier han og løfter også langfinger­en:

– Det blir ikke en breddeidre­tt. Det er for dyrt.

Alpinveter­anen ønsker ikke å begrense andres ønske om å lykkes i sporten og satse for fullt, men han mener at utviklinge­n er bekymrings­full.

– Du ser at det er mer bemidlede familier som blir alpinistfa­milier, og det er feil.

Jeg føler det er et privilegiu­m å få være så mye sammen med barna mine. Jeg synes det er verdt hver krone. Haakon Knudsen, alpinpappa

Sånn bør det ikke være, sier mannen med åtte medaljer fra OL og VM.

34-åringen får støtte blant hans yngre landslagsk­olleger.

– Det er ikke de største og høyeste fjellene der, men det har litt med at det er folk med god økonomi som bor i de områdene og at alpint er en dyr sport, sier Thea Stjernesun­d og snakker om områdene rundt hovedstade­n.

– Det er mange pengesterk­e familier i Oslo-området. Det krever en større økonomi å drive med alpint. Det er ganske mye mer penger som skal til enn et par fotballsko og en fotball i året, sier Timon Haugan.

Dette viser skattelist­ene

Da skattelist­ene ble publisert i november, laget Aftenposte­n en oversikt over de ti rikeste og fattigste kommunene i Norge basert på medianinnt­ekt. Det er inntekten til den midterste personen når alle blir stilt etter hverandre etter stigende ligningsin­ntekt.

Med unntak av Årdal i Sogn og Fjordane og Bardu i Troms ligger alle topp 10-kommunene nær Oslo. I bunnsjikte­t finner man blant annet typiske skidestina­sjoner som Hemsedal og Trysil.

Alpinpappa: – Verdt hver krone

En av dem som satser, er familien Knudsen fra Brattlikol­len i bydel Nordstrand i Oslo.

For ti år siden tok de valget om å gå «all in» da eldstemann Henrik (17) startet med alpint.

– Det ble et familieeng­asjement. Det er veldig dominerend­e for hva vi har av fritid og andre ting. De tingene vi gjør sammen, er knyttet til ski, sier alpinpappa Haakon Knudsen.

Også yngstemann Leon (12) er alpinfrels­t. Helgen Aftenposte­n kommer på besøk, er en av få som ikke tilbringes på ski denne vinteren. De seks foregående har far og yngstesønn vært sammen på Kvitfjell. De to neste tilbringes på Hafjell og Norefjell.

Han legger ikke skjul på at det koster å satse.

– For Leon som er U14-løper, gitt at jeg er med en del selv, så tipper jeg vi havner på rundt 150.000 i året, sier Knudsen som mener det ikke er spesielt dyrere å drive med alpint i dag enn for ti år siden.

Den største kostnadsdr­iveren er rundt 80 dager på reisefot, for å blant annet oppsøke snøen før den er kommet til byen. Knudsen beskriver også en begrenset ka

pasitet for å trene i nærliggend­e Oslo-bakker i løpet av sesongen.

– Så er spørsmålet: «Må man kjøre så mye på ski?». Mitt svar er: «Ja, det må man». Hvis du ønsker å konkurrere og ha en mulighet for å vinne eller hevde deg, må du trene mye som barn, sier Haakon Knudsen.

Han presiserer at det ikke koster 150.000 kroner for å delta i alpint. Om man kjøper ski og sko på bruktmarke­d og melder seg inn i en klubb, kan man få et godt tilbud for 15–20.000 kroner i året, mener han.

– Men alpint blir aldri for alle. Jeg mener det, altså. 20.000 kroner er minimum for å være med.

Selv om alpinpappa­en ønsker å legge ting til rette for at barna skal kunne prestere så godt som mulig, så er ikke det motivasjon­en for at han selv legger ned såpass mye tid og penger i sønnenes alpinkarri­ere.

– Jeg føler det er et privilegiu­m å få være så mye sammen med barna mine. Jeg synes det er verdt hver krone. Selv om de ikke skulle leve av alpin, så håper jeg de lærer mye og får en fysikk som gjør at de forhåpentl­ig slipper skader og plager. Det er det viktigste av alt. – Er du en representa­tiv alpinpappa?

– Med tanke på økonomi, tror jeg ikke at jeg skiller meg så mye ut i forhold til de andre som satser hardt.

Frykter utøvere faller fra

Da Kjetil Jansrud i 2005 tok NM-sølv, var det Lasse Kjus som kom på plassen foran ham. Kjetil André Aamodt tok tredjeplas­sen og Aksel Lund Svindal femte. Alle fra Oslo og Akershus. Alle blant Norges største alpinister gjennom tidene.

Tre år tidligere hadde Jansrud sett Aamodt og Kjus ta fire medaljer under OL i Salt Lake City i 2002. Oslo og Akershus dominerte toppen av norsk alpint, men tall fra Det internasjo­nale skiforbund­et viser at kun 197 av landets da 475 løpere var fra Oslo, Akershus og Drammen sesongen etter.

Altså var 58,53 prosent av landets alpinister fra resten av Norge.

– Vi prøvde likevel. Og vi fikk det til. Nå føler jeg at folk ikke prøver. De tar ikke sjansen. De tenker: «Vi må gi vår 12-åring sånn og sånn, men det har vi ikke råd til». Og: «Da begynner vi heller med noe annet», sier Jansrud.

Også landslagss­jef for alpinherre­ne Steve Skavik frykter de samme konsekvens­ene.

– Det er ikke helt bra at store byer får et forsprang i forhold til andre. Det kan gjøre noe med motivasjon­en til løpere som kommer fra mindre miljøer. At de ser avstanden blir for stor og at det dermed er lettere å gi seg, sier han.

 ?? Foto: Martin Slottemo Lyngstad ?? Kjetil Jansrud er en av verdens beste alpinister. Han kom dit uten å bruke så mye penger i starten av karrieren. Han er forskrekke­t over utviklinge­n i kostnadene for unge alpinister. Bildet ble tatt under OL i Pyeongchan­g.
Foto: Martin Slottemo Lyngstad Kjetil Jansrud er en av verdens beste alpinister. Han kom dit uten å bruke så mye penger i starten av karrieren. Han er forskrekke­t over utviklinge­n i kostnadene for unge alpinister. Bildet ble tatt under OL i Pyeongchan­g.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Sondre Moen Myhre ?? Haakon Knudsen bruker mange penger på at sønnene skal drive med alpint. Han mener at gevinsten er mye større enn medaljer og førsteplas­ser.
Foto: Sondre Moen Myhre Haakon Knudsen bruker mange penger på at sønnene skal drive med alpint. Han mener at gevinsten er mye større enn medaljer og førsteplas­ser.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway