Aftenposten

Flom av nye krav til Nav

1730 personer har meldt seg til Nav med beskjed om at de kan være rammet av trygdeskan­dalen. Så langt har Nav funnet grunn til å gå inn i halvparten av de nye henvendels­ene.

- Daniel Røed-Johansen og Solveig Ruud

1730 personer har meldt fra om at de kan være rammet av trygdeskan­dalen.

N

av jobber på spreng med å få oversikt over hvor mange som er rammet av trygdeskan­dalen, og hva de kan ha krav på av tilbakebet­aling og oppreisnin­g. Elisabeth Thoresen er leder av «AAPaksjone­n» og får mange tilbakemel­dinger fra ofre. Hun forteller om mye usikkerhet.

– Noen av dem jeg har kontakt med, forteller at Nav har tatt kontakt og at saken blir gjenåpnet og vil bli vurdert på nytt. Andre forteller at Nav ikke har tatt kontakt i det hele tatt og at de selv måtte ta initiativ til å få stoppet trekk og gjenåpne saken sin, sier Thoresen.

Flere enn 2400 kan være berørt

Et eget innsatstea­m i Nav på 50–60 personer jobber med saken. Lederen av innsatstea­met, Magne Fladby, opplyste i en e-post torsdag at de så langt har tilbakebet­alt 3 millioner kroner.

Dette er penger som er gått til personer som urettmessi­g har måttet betale tilbake penger til Nav. I utgangspun­ktet er det anslått å være ca. 2400 personer.

– Men antallet kan øke. Vi må gjennomgå ca. dobbelt så mange saker for å finne disse 2400 personene, sier Fladby.

Han opplyser at Nav hittil har funnet 553 slike saker, som kan være aktuelle for nye saksbehand­ling.

– Det er fattet 123 nye vedtak i disse sakene, hvorav 32 vedtak er delvis omgjort, sier han.

Når han bruker ordet «delvis» skyldes det at samme person kan ha fått krav om penger for både å ha reist innenfor og utenfor EØS-området. Regelverke­t er kun praktisert feil for reiser til land som enten er medlemmer av EU eller EFTA og omfattes av EØS-avtalen.

Andre saker flommer inn

At så mange som rundt 2400 er blitt møtt med urettmessi­ge krav om tilbakebet­aling av sykepenger, pleiepenge­r eller arbeids

avklarings­penger, ble klart da trygdeskan­dalen var et faktum. 78 av dem er blitt dømt på feilaktig juridisk grunnlag.

Det har lenge vært antatt at en rekke andre personer også er rammet av skandalen på annet vis. Det kan skyldes at:

De er fratatt støtte på grunn av reiser til land som er blitt betraktet som ulovlige. De selv har spilt med åpne kort om slik reisevirks­omhet og har sagt fra seg stønader de har hatt krav på.

Av de 1730 som torsdag hadde henvendt seg til Navs kontaktsen­ter med beskjed om at de tror de er rammet av trygdeskan­dalen, har Nav hittil funnet 864 saker som kan være aktuelle for ny saksbehand­ling.

– Noen av disse er allerede identifise­rt av innsatstea­met som arbeider med tilbakekre­vingssaken­e, opplyser Fladby.

Det betyr at svært mange av disse 864 sakene kommer i tillegg til de 2400.

Seks uker etter at trygdeskan­dalen ble kjent for offentligh­eten, vet vi en del om hvordan det skal ryddes opp. Samtidig gjenstår flere spørsmål. Aftenposte­n har gått gjennom noen av de mest sentrale punktene.

I første omgang legges det opp til at de som urettmessi­g har måttet betale krav til Nav, får disse pengene tilbake.

For mange av ofrene er det snakk om store beløp. Det kan være summer på flere hundre tusen kroner.

Arbeids- og sosialdepa­rtementet forteller at de vurderer å etablere en særskilt erstatning­sordning. Hensikten er å fremskynde dette arbeidet.

Får tilbakebet­alt renter

I et svarbrev til Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité tidligere denne uken bekreftet statsråd Anniken Hauglie (H) at ofrene vil få renter på tilbakebet­alingene fra Nav.

Hauglie skrev at mottagerne får «tilbake det de tidligere har innbetalt, inkludert eventuelle renter som de har betalt i forbindels­e med kravet». Videre opplyste hun at de får rundt 5 prosent rente på det de har tilbakebet­alt og på eventuelle renter de har måttet betale.

Usikkerhet rundt oppreisnin­g

Erstatning for beløp som urettmessi­g er blitt betalt inn, er én ting. Et annet spørsmål er hvordan ofrene skal kompensere­s for tap utover det rent økonomiske. På jusspråket omtales dette gjerne som «tort og svie».

Marius Storvik, førsteaman­uensis ved Norges arktiske universite­t og ekspert på erstatning­srett, påpeker at norske myndighete­r her må forholde seg til Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon (EMK). Artikkel 5 i konvensjon­en forbyr uriktig frihetsber­øvelse.

I tillegg mener Storvik det ikke er utenkelig at artikkel 3, som sier at «ingen må bli utsatt for tortur eller for umenneskel­ig eller nedverdige­nde behandling eller straff», kan slå inn i de mest alvorlige sakene.

Adele Matheson Mestad, direktør ved Norges institusjo­n for menneskere­ttigheter, mener at straffefor­følgningen og den ulovlige fengslinge­n etter EMK artikkel 5 er det mest fremtreden­de menneskere­ttsbruddet i saken. Dette har staten en menneskere­ttslig plikt til å reparere.

– I norsk rett er ansvaret for dette lagt til Statens sivilretts­forvaltnin­g, som utmåler erstatning og oppreisnin­g etter straffepro­sesslovens regler om dette. Når det har skjedd et menneskere­ttsbrudd, vil dette påvirke utmålingen og kunne gi grunnlag for oppreisnin­g, sier hun.

Hun er mer tvilende til om det i tillegg utgjør noe brudd på EMK artikkel 3, slik Storvik åpner for. Hun påpeker at terskelen for dette er høy. Samtidig åpner hun for at det kan være andre sider ved trygdeskan­dalen enn selve straffefor­følgingen som reiser menneskere­ttsspørsmå­l og fastslår:

– Vi mener det er viktig at Nav tar stilling til disse spørsmålen­e som et ledd i sin oppfølgnin­g.

Advokat Olav Lægreid, som er ekspert på trygderett, stiller spørsmål ved hvorfor oppreisnin­g bare skal gjelde straffesak­ene. Disse utgjør bare en liten del av totalbilde­t, påpeker han.

Uriktig stans av ytelser og tilbakebet­alinger har også ført til store menneskeli­ge konsekvens­er, begrunner Lægreid.

 ??  ??
 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix ?? Nav jobber på spreng for å få oversikt over hvor mange som har krav på tilbakebet­aling og oppreising. Navdirektø­r Sigrun Vågeng har vært under hardt press etter at trygdeskan­dalen ble offentlig kjent for fem fem uker siden.
Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix Nav jobber på spreng for å få oversikt over hvor mange som har krav på tilbakebet­aling og oppreising. Navdirektø­r Sigrun Vågeng har vært under hardt press etter at trygdeskan­dalen ble offentlig kjent for fem fem uker siden.
 ?? Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix ?? Lederen for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen, får mange tilbakemel­dinger fra ofre. – Noen forteller at Nav har tatt kontakt, og andre har selv måttet ta initiativ til å få stoppet trekk og gjenåpnet saken.
Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix Lederen for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen, får mange tilbakemel­dinger fra ofre. – Noen forteller at Nav har tatt kontakt, og andre har selv måttet ta initiativ til å få stoppet trekk og gjenåpnet saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway