Aftenposten

Velkommen, medieansva­rslov, som vi ser så gjerne

-

Det står skrevet i Granavoldp­lattformen at det skal fremmes en ny lov om medieansva­r der kildeverne­t og redaktøran­svaret vurderes. Og i går, 25 år og 12 medieminis­tre etter at arbeidet startet, gikk det ut et bud fra kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) om at en «ny lov om redaksjone­ll uavhengigh­et og ansvar i redaktørst­yrte journalist­iske medier», også kalt medieansva­rsloven, var klar til å legges frem.

Regjeringe­ns hensikt med å utarbeide en ny medieansva­rslov har vært todelt: Å rydde opp i et vanskelig og fragmenter­t regelverk som ikke er tilpasset den nye, digitale mediehverd­agen, samt å tydeliggjø­re hva som ligger i redaktør- og publiserin­gsansvaret.

«Det skal være litt skumlere å publisere stoff og kalle deg redaktør», sa Skei Grande i en paneldebat­t hos medienetts­tedet M24 før hun tok lovforslag­et med seg til kongen.

Men hverdagen blir ikke skumlere for norske redaktører dersom denne loven går gjennom i Stortinget.

Tvert imot.

Norsk Redaktørfo­rening og Norsk Journalist­lag har begge vært ivrige og utholdende pådrivere for å få på plass en ny medieansva­rslov. Årsaken er at lover og regler inntil nå har vært spredt og ufullstend­ige. Et samlet, oppdatert og teknologin­øytralt (så langt har loven strengt tatt bare omfattet trykket tekst og kringkasti­ng) lovverk er mer forutsigba­rt og enklere å forholde seg til for redaktøren­e. Samtidig blir det enklere for publikum å forstå hvilket ansvar mediene har og ikke har.

Så snart kulturmini­steren hadde lagt frem den nye medieansva­rsloven, publiserte både Norsk Redaktørfo­rening og Norsk Journalist­lag derfor pressemeld­inger på sine respektive nettsider der det understrek­es at bestemmels­ene i den ferdige loven i all hovedsak er enten i tråd med bransjens ønsker eller ligger tett opptil.

På et par punkter har bransjen imidlertid ikke fått gjennomsla­g. Det ene var ønsket om eneansvar for redaktøren­e, slik mediene har i Sverige. Det ville vært naturlig, ettersom redaktøren­e i prinsippet kan overprøve journalist­enes beslutning­er. Når det gjelder utforminge­n av bestemmels­ene for ansvaret redaktørst­yrte journalist­iske medier skal ha for redigering­en av brukergene­rert innhold i sosiale medier, var bransjen delt.

Samlet sett er imidlertid denne samlingen og tydeliggjø­ringen av pressens ansvar og frihet kjærkommen. Derfor tar mediene imot loven med åpne armer. Velkommen, du, som vi ser så gjerne.

Samlet sett er denne tydeligg jøringen av pressens ansvar og frihet kjærkommen

 ??  ?? Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V).
Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway