Aftenposten

Jo mere vi er sammen

NATO er blitt en dysfunksjo­nell storfamili­e, med ustabil patriark, fulle onkler og mange nervøse.

- Frank Rossavik, kommentato­r

G

jennom årene er det blitt snakket mye om 70-årsjubilan­ten NATO som suksessrik militærall­ianse, om verdifelle­sskapet som er formulert i NATO-traktatens innledning om demokrati og menneskere­ttigheter, og ikke minst om «NATOfamili­en».

Det siste gir resonans for alle som har sett TV-serien Succession, om en familie som eier og driver et mediekonse­rn. Familiemed­lemmene besitter rikelig av egoisme og paranoia, lite kompetanse og enda mindre kjærlighet (til andre enn seg selv).

Men NATO, altså: USAs president Donald Trump utgjør et helt sett av problemer. Han har et uklart forhold til alliansens tradisjone­lle fiende, Russland, som hjalp ham til å bli valgt i 2016. En seriøs, konservati­v kommentato­r som Max Boot mener nå at Det republikan­ske parti er blitt «Russlands parti» i USA.

Trump har kalt den vestlige forsvarsal­liansen «avleggs» («obsolete») og flere ganger opptrådt på en måte som uroer mindre medlemslan­d. De vet ikke om de kan stole på USA i en krise.

NATOs nest største militærmak­t, Frankrike, er blitt et problem. President Emmanuel Macron sa i et mye omtalt intervju at NATO er blitt en «hjernedød» allianse. Hans treffende poenger kommer vanligvis fra kommentato­rer og observatør­er, ikke statsleder­e. Selv om franskmenn­ene aldri har vært NATO-entusiaste­r og heller vil ha et europeisk forsvar, vakte utspillet oppsikt.

Johnson som dystert lyspunkt

NATOs fjerde sterkeste militærmak­t, Tyrkia, er en katastrofe. President Recep Tayyip Erdogan har utviklet seg til nasjonalis­tisk autokrat, lagt seg i konflikt med Vesten og startet samarbeid med Vladimir Putin, Russlands president. Tyrkia har til og med kjøpt avanserte våpen i Russland. Dessuten intervener­te Erdogan i Syria, med grønt lys fra Trump, men uten konsultasj­oner i NATO.

Det sier sitt om mørket, at alliansens tredje sterkeste militærmak­t, Storbritan­nia, er et lyspunkt. Landet er dypt splittet og på vei ut av EU. Snart er det valg, der seierherre­n blir enten den populistis­ke nasjonalis­ten Boris Johnson eller venstrerad­ikaleren Jeremy Corbyn. Sistnevnte har sagt at NATO burde ha vært nedlagt i 1990, etter den kalde krigens slutt.

Fremmedele­mentet Macron

At ytre venstre er mot NATO, er ikke nytt. Derimot er fremvekste­n av det nasjonalis­tiske høyre, som nå sitter ved makten i flere NATO-land, et nytt problem. Årsaken er ikke at partiene direkte krever utmelding, men nasjonalis­men som sådan er en motkraft til det multilater­ale systemet NATO inngår i.

I NATO-familien er Trump patriarken som finner på de underligst­e ting. Flere i familien mener han burde erklæres utilregnel­ig. Erdogan, Johnson og diverse mindre størrelser bekler roller som inkompeten­te sønner, illojale svigersønn­er og fulle onkler. Macron er familiens fremmedele­ment, for han har tatt høyere humanistis­k utdannelse, snakker for fritt og driver intriger så subtilt at de andre ikke helt forstår dem.

Angela Merkel, mangeårig kansler i Europas største land og NATOs sjette største militærmak­t, er familiens stabiliser­ende kvinnefigu­r, men ligger dessverre på sitt politiske dødsleie.

Familieter­apeut Stoltenber­g

Hva så med Jens Stoltenber­g? Tittelen er generalsek­retær, men han er egentlig eksternt ansatt i en krevende dobbeltrol­le som administre­rende direktør og familieter­apeut. Stoltenber­g får mye ros for å være en av få som evner å snakke med – kanskje heller jatte med – Donald Trump.

NATOs familieter­apeut må også dempe Erdogan, snakke Macron til rette, holde et øye med Johnson og ellers berolige alle som er nervøse.

Som administre­rende direktør må Stoltenber­g takle den gamle hovedkonku­rrenten Russland, som NATO nok burde ha hatt en bedre strategi for allerede for mange år siden. Siste nytt er at han nå også må utarbeide en strategi for Kina, som patriark Trump har funnet på skal være konsernets nye hovedkonku­rrent, og som ligger utenfor NATOs nordatlant­iske forretning­sområde.

Det kan bli litt mye.

Hva er artikkel 5 verdt?

Kjernespør­smålet for NATO er enkelt: Traktatens artikkel fem sier at angrep på ett land, skal sees på som et angrep på alle. Artikkel 5 sier derimot ikke noe om hvordan angrepet skal besvares.

Det står ingen steder at russisk hybridkrig eller vanlig krig mot for eksempel Litauen, skal besvares av NATO med tropper til forsvar av landet. Hva vil for eksempel Trump og Erdogan si når krisen oppstår. Macron sier i det nevnte intervjuet at han ikke vet hva artikkel 5 er verdt.

I Succession undergrave­r familiemed­lemmene hverandre som oftest, men noe overrasken­de klarer de å stå sammen i konsernets største krise. Da tar de seg sammen og hjelper hverandre, motvillig. Det hele blir likevel tvetydig, for samarbeide­t leder til nederlag og en enda større krise som skal takles i seriens neste sesong.

 ?? Tegning: Marvin Halleraker ??
Tegning: Marvin Halleraker
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway