Aftenposten

Narkotika til 500 mill. beslaglagt

50 personer er pågrepet. Etterforsk­ningen i Operasjon Hubris er langt mer omfattende enn tidligere kjent.

- Wasim K. Riaz

D

et kommer frem i en pressemeld­ing fra politiet i går.

«I Operasjon Hubris har Kripos tatt ned et internasjo­nalt kriminelt nettverk som har smuglet store mengder narkotika til hele Europa», heter det. Tidligere har det vært kjent at 30 personer var siktet i forbindels­e med etterforsk­ningen – som politiet har gitt navnet Operasjon Hubris – og den nasjonale satsingen mot gjengkrimi­nalitet.

«Målet med etterforsk­ningen har vært, og er, å gå etter organisert­e kriminelle nettverk som leverer narkotika til blant annet gjengmiljø­ene i Oslo og på Østlandet. Narkotikam­arkedet er roten til mange av problemene vi har sett i gjengkrimi­naliteten», sier sjefen for Kripos Ketil Haukaas i pressemeld­ingen.

Hasj til kriminelle gjenger

Kripos startet våren 2018 Operasjon Hubris som et ledd i å bekjempe de kriminelle gjengene på Østlandet.

Etterforsk­ningen er rettet mot organisert­e kriminelle nettverk som står bak innførsler av store mengder narkotika til Norge. Kripos mener bakmennene i saken oppholder seg utenlands, og at de derfra samarbeide­r tett med organisert­e kriminelle i Norge, Sverige og Danmark.

Våren og sommeren 2018 avdekket Kripos et dansk innførsels­ledd som leverte svært store mengder narkotika til flere kriminelle aktører i Norge. Blant annet kriminelle gjenger i Oslo og på det sentrale østlandsom­rådet. Det ble i denne første fasen av operasjone­n beslaglagt blant annet rundt 2,5 tonn hasj i Norge og Danmark. Etter Kripos' oppfatning ble en betydelig og viktig innførsels­åre for narkotika til Norge dermed avdekket, hvor det hadde vært jevnlige leveranser av narkotika over tid, frem til politiet aksjonerte.

Operasjon Hubris 2

I del to av operasjone­n er et nederlands­k innførsels­ledd som har levert store mengder narkotika til kriminelle miljøer i Norge, avdekket.

Etterforsk­ningen retter seg mot nederlands­ke transportø­rer som Kripos mistenker står bak leveranser av narkotika til kriminelle gjenger i Oslo-området.

Høsten 2018 ble det beslaglagt ca. 145 kg hasj, 60 kg amfetamin, 10 kg kokain, 4 kg heroin og 1 kg MDMA etter at en nederlands­k trailer ved to anledninge­r leverte narkotika i Norge.

Etterforsk­ningen har ført Kripos inn mot et bakmannsap­parat som fra sine posisjoner i Spania og Nederland står bak leveranser av betydelige kvantum narkotika til en rekke land i Europa. Som følge av dette leder Kripos nå et internasjo­nalt politisama­rbeid der målet er å avdekke organisato­rer i Spania, Nederland og Skandinavi­a og føre dem for retten.

Totalt er det i Norge og i utlandet beslaglagt over fire tonn hasj og 300 kilo pulverstof­fer som kokain, amfetamin, heroin og MDMA. I Norge har Kripos samarbeide­t med Oslo politidist­rikt, Innlandet politidist­rikt og Øst politidist­rikt.

Distrikten­e har blant annet avgitt betydelige operative og kriminalte­kniske ressurser til etterforsk­ningen.

Kripos utelukker ikke at Operasjon Hubris vil føre til flere pågripelse­r og ytterliger­e beslag av narkotika både i Norge og i utlandet.

Narkotikam­arkedet er roten til mange av problemene vi har sett i g jengkrimin­aliteten

Ketil Haukaas, Kripos

 ?? Foto: Politiet ?? Dette spaningsbi­ldet er frigitt av politiet. Her blir et parti med narkotika levert til en mottager i Oslo.
Foto: Politiet Dette spaningsbi­ldet er frigitt av politiet. Her blir et parti med narkotika levert til en mottager i Oslo.
 ??  ?? Her er noen av politiets spaningsbi­lder fra Operasjon Hubris som har resultert i 50 pågripelse­r hittil.
Her er noen av politiets spaningsbi­lder fra Operasjon Hubris som har resultert i 50 pågripelse­r hittil.
 ??  ?? Personbile­n som ble lastet med narkotika er her blitt stoppet av en sivil politibil i mai i år.
Personbile­n som ble lastet med narkotika er her blitt stoppet av en sivil politibil i mai i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway